İş koçluğu nedir, nasıl yapılır ve kimler için uygundur?

Gerçekte, deneyimi ne olursa olsun hiçbir lider çok disiplinli, karmaşık ve rekabetçi bir dünyanın iş taleplerini tam manasıyla karşılama becerisine doğal olarak sahip değildir. Liderlerin bir sonraki seviyeye geçmek için desteğe ihtiyacı gayet tabii olabilir ve bu desteği almanın en iyi yollarından biri de bir iş koçluğudur.

İş koçluğu işletme sahibi, müdür veya kıdemli yönetici olarak daha iyi hedefler belirlemenize,  hedeflerinize daha hızlı ulaşmanıza, daha iyi ve stratejik kararlar almanıza ve ilişkilerinizi geliştirmenize yardımcı olabilir.

Uluslararası Koçluk Federasyonu sertifikasına sahip deneyimli ve alanında uzman bir iş koçu, pek çok alanda işletmeyi stratejik olarak geliştirmeyi sağlamaya kendisi adamış olan bir uzman olarak bu konuda önemli bir destekleyicidir.

İş koçluğu nedir, ne gibi alanları kapsar?

İş koçluğu, en temelde bir işi şu anda bulunduğu yerden, olmak istediği yere götürmek için kullanılan bir süreçtir. Bir işletme organizasyonu içindeki işletme sahiplerini (girişimciler), yöneticileri ve ekipleri geliştirmek için oldukça özelleştirilmiş bir süreçtir.

İş koçluğu, sürece dahil olan bireyin (ve işletmenin) başarısını arttırmayı, sorunlarını çözmeyi, stratejik bir bakış açısıyla verimliliğini arttırmayı amaçlayan, bire bir programdır. İş koçluğu, bir danışanın iş veya organizasyon bağlamında profesyonel ve kişisel hedeflerine ulaşması için işbirlikçi bir çabadır. Burada temel olarak koç, işletmenin yüksek verimlilik ve performansa erişmesi için güçlü koçluk araçlarını, bilgi ve becerilerini kullanarak, hedefler doğrultusunda doğru adımlar atmayı ve zaman içerisinde işletmenin büyümesini, gelişmesini sağlamaya yardımcı olur.

İş koçluğu, profesyonel bir koçun bir işletme yöneticisine veya sahibine iş hedefleri doğrultusunda rehberlik ettiği bir süreçtir. Bir iş koçu, koçluk alan kişilerin liderlik becerileri geliştirmelerine, iş stratejileri oluşturmalarına veya zihniyetlerini geliştirmelerine yardımcı olabilir.

İş koçluğu, diğer tüm müdahalelerden önemli ölçüde daha fazla zaman verimli ve etkili olduğu için işletme sahipleri ve yönetici direktörler tarafından sıklıkla tercih edilen yoldur. İhtiyaçlara göre bireysel olarak uyarlanabilir ve tamamen sonuç odaklıdır. Bu kapsamda iş koçları, sorunları belirlemek ve çözmek, işletme için amaç ve hedefler belirlemek ve yöneticinin bu hedeflere ulaşmasını sağlamasına yardımcı olmak için genellikle bir işletmenin liderleriyle birlikte çalışırlar.

İş koçları, yeni kurulan şirketlere, girişimcilere ve mevcut kurumsal yapılardaki liderlere gerçek iş ihtiyaçlarına dayalı rehberlik ve geri bildirim sağlayan tecrübeli profesyonellerdir. İyi iş koçları, gerçek dünyadaki iş deneyimini aktif dinleme ve güçlü sorular sorma yeteneği gibi koçluk becerileriyle birleştirir. Dahası, bir iş koçu, stratejik eylem planları oluşturmak ve bunlara ulaşmak için bir katalizör olabilir.

İş koçluğu nedir?
İş koçluğu nedir?

İş koçluğu kimler için uygundur?

İş koçluğu, işletme sahipleri ve yöneticiler için işletmelerinin performansını artırmak, iş süreçlerini iyileştirmek ve liderlik becerilerini geliştirmek için etkili bir yoldur. Dolayısıyla iş koçluğu herhangi bir sektörden, herhangi bir düzeyde yönetici veya iş yeri sahibi olan kişiler için uygundur.

İş koçluğu, işletmelerin performanslarını artırmaları ve organizasyonel hedeflere ulaşmaları için faydalıdır. Tarafsız bakış açısı elde etmek isteyen, yeni yöntemler, stratejik yaklaşımlar ve planlar edinmek, işlerini, süreçlerini, verimliliklerini ve karlılıklarını arttırmak niyetinde olan işletmeler ve işletmelerin yöneticileri/ sahipleri için uygun bir yaklaşımdır.

İş koçluğu mevcut şirketlerin yanı sıra girişimler için de önemli bir destekçidir. Bir işin kuruluşunda bir iş planı, şirket misyonu ve değerleri oluşturma, pazarlama ve tanıtım stratejileri, gelişmekte olan veya belirli finansal stratejiler, işle ilgili sorunları veya olası verimsizlikleri giderme gibi yönlerden bir iş koçu, koçluk bilgisi ve araçlarını kullanarak önemli bir girişim desteği sunar.

İş koçları ne yapar?

İş koçları genellikle belirli bir iş geçmişi olan, işletmeyle ilgili olarak profesyonel anlamda eğitilmiş koçlardır. Bu kişiler, işlerini büyütmelerine yardımcı olmak için bir işletme sahibi veya bir kuruluş içindeki yönetim gibi hem bireyler hem de gruplarla birlikte çalışır.

İş koçları, bir organizasyon içindeki liderlere ve yöneticilere rehberlik etmekten ve onları desteklemekten sorumludur. Bir iş koçu, bir kuruluşun iş hedeflerine ulaşması için eyleme geçirilebilir bir plan oluşturmak üzere bir yöneticiyle birlikte çalışır.

İş koçları genellikle başarılı işletmeleri nasıl büyüteceğini bilen uzman girişimciler veya yöneticilerdir. İşletme sahiplerinin hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmak için bu deneyimi paylaşırlar. Bir işletmeyi yönetmenin engebeli arazisinde gezinmenize yardımcı olabilecek kişiselleştirilmiş tavsiyeler sunarlar. Bu, hedefleri tanımlama, büyüme için stratejiler oluşturma veya mücadele eden bir markayı yeniden canlandırmak için bir plan tasarlama gibi unsurları içerebilir.

Bir iş danışmanı veya stratejist pratik, taktiksel çözümler sunmakla ilgilidir. Bilgileri paylaşırlar, tavsiyelerde bulunurlar ve planlar oluştururlar. Öte yandan, bu anlayıştan farklı olarak bir iş koçu, bir yöneticinin işinin şu anda nerede olduğuna, nerede olmasını istediğine ve bu boşluğu nasıl kapatacağına odaklanmasına yardımcı olacaktır. Tavsiye vermekten çok, yöneticilerin kendi anlayışına varmasını sağlayacak sorular sormakla ilgilidir.

Bir iş koçu bir işletme sahibinin veya yöneticisinin iletişim, esneklik, liderlik, problem çözme ve zaman yönetimi gibi sosyal becerilerini geliştirmesine yardımcı olmaya odaklanır. İşletme sahiplerinin veya yöneticilerinin işlerinin vizyonunu ve kişisel hedeflerine nasıl uyduğunu netleştirmelerine yardımcı olur. Bu, sahibinin bu hedeflere ulaşmanın yaşamları üzerindeki etkisini anlamasını sağlar. Bir iş hedefi, sahibinin planlarına ve tutkularına bağlı değilse, onu tutkuyla takip etmeleri veya dolayısıyla bunu başarmaları pek olası değildir.

İş koçluğu nedir?
İş koçluğu nedir?

Günümüzde pek çok faktörü bir arada yönetmeye çalışan yöneticiler bazen işlerine o kadar dalmıştır ki ağaçlara bakmaktan ormanı göremeyebilirler. Dışarıdan bir gözlemci olarak, bir iş koçu bir şirketin iç ve dış sorunlarını daha objektif görebilir. Yöneticinin veya işletme sahibinin nelerin değişmesi gerekebileceğini daha iyi anlamasına yardımcı olabilirler ve istenen sonuçları elde etmek için eyleme geçirilebilir bir plan oluşturmalarında rehberlik edebilirler.

İşletme sahibinin vizyonunu netleştirdikten sonra, bir iş koçu, hedeflere ulaşmak için çeşitli psikolojik teknikler ve araçlar kullanarak çeşitli hedeflere öncelik verilmesinde yardımcı olacaktır. Böylece sahiplerin veya yöneticilerin hangi öğelerin yalnızca görev ve hangilerinin uzun vadeli hedefler olduğunu görmelerine yardımcı olabilecektir. Buradan hareketle, hangi stratejilerin istenen sonuçları yaratacağını belirlemek için koç ile işletme birlikte çalışabilirler.

Genel olarak bir iş koçunun sahip olduğu roller ve başarmaya çalıştığı hususlar şu şekildedir:

  • Vizyonlarını ve hedeflerini daha iyi anlamak için danışanlarla koçluk soruları yoluyla yoğun iletişim kurmak,
  • Danışanlar ile beraber yeni planlar ve stratejiler belirlemek, planlamasını yapmak ve uygulamak,
  • Danışanları hedeflerle ilgili sorumlu tutmak, teşvik etmek ve motive etmek,
  • Danışanlara şirketin büyümesi, gelişmesi, hedefleri ve plan geliştirmelerinde yardımcı olmak,
  • Danışanın ve işletmenin güçlü ve zayıf yönlerini, tehdit ve fırsatlarını değerlendirmek ve gelişime rehberlik etmek,
  • Analitik ve proaktif bir bakış açısıyla iş süreçlerine, planlara, aksiyonlara yaklaşmayı teşvik etmek,
  • Danışanların işlerini en başından itibaren büyütmelerine yardımcı olmak,
  • Danışanların kişisel becerilerini işlerini iyileştirmek için kullanmalarına yardımcı olmak,
  • Stratejik iş geliştirme görevlerinin tamamlanmasında danışanlara rehberlik etmek,
  • İşin gelişiminin izlenmesi ve iyileştirme yöntemlerinin oluşturulması konusunda destek olmak,
  • Şirketin başarılarına ve/veya başarısızlıklarına katkıda bulunan stratejik planların detaylı olarak analiz edilmesi

İş koçluğu süreci nasıl işler?

İş koçluğu süreci, genellikle aşağıdaki adımlardan oluşur:

İlk Değerlendirme

 İşletme koçluğu sürecinin ilk adımı, koç ve işletme yöneticileri veya sahipleri arasındaki ilk toplantıdır. Bu toplantıda, işletmenin mevcut durumu, hedefleri, ihtiyaçları ve beklentileri hakkında bilgi verilir. Danışanın ihtiyaçlarını karşılayacak kişiselleştirilmiş veya özelleştirilmiş bir koçluk deneyimi oluşturmak için bilgi toplanır. Bu bilgi, koçun koçluk sürecini işletmenin ihtiyaçlarına göre tasarlamasına yardımcı olur.

Hedef Belirleme

İkinci adım, koçluk sürecinde işletmenin hedeflerinin belirlenmesidir. Bu adımda, işletmenin kısa ve uzun vadeli hedefleri tanımlanır. Koç, bu hedefleri gerçekleştirmek için neler yapılması gerektiği konusunda yöneticilere veya çalışanlara koçluk sorularıyla yön verir teşvik sağlar.

Planlama

Üçüncü adım, koçluk sürecinin planlanmasıdır. Bu adımda, koç, işletmenin hedeflerine ulaşmak için gerekli adımları belirler ve yöneticilere veya işletme sahiplerine ayrıntılı bir yol haritası çizer.

Uygulama

Dördüncü adım, koçluk sürecinin uygulandığı adımdır. Koç, yöneticiler veya sahipler ile düzenli olarak görüşür ve hedeflere ulaşmak için atılacak adımları belirler. Koç, işletmenin ilerlemesini takip eder ve ihtiyaç duyulması halinde planı günceller. Danışanların hedef odaklı kalmasını sağlar, süreçleri, gidişatı sürekli olarak izleyerek geri bildirimlerde bulunur.

Değerlendirme

Beşinci adım, koçluk sürecinin değerlendirildiği adımdır. Bu adımda, işletme yöneticileri veya çalışanları ve koç, sürecin sonuçlarını ve hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığını değerlendirirler. Ayrıca, işletmenin daha fazla gelişim ve ilerleme sağlamak için gereken adımlar da belirlenir.

İşletme koçluğu süreci, her işletmenin ihtiyaçlarına, durumuna, başarmak istediklerine, sektörüne, büyüklüğüne ve hedeflerine göre değişiklik gösterir. Ancak, genel olarak bu beş adım, koçluk sürecinin temelini oluşturur ve işletmenin performansını, verimliliğini artırmak için etkili bir yaklaşım olarak kullanılabilir.

İş koçluğu nedir?
İş koçluğu nedir?

İş koçluğunun yararları

Koçluğu zaman, enerji ve para yatırımına değer kılan nedir? İş koçluğunun pek çok faydası vardır. Aşağıda bazı temel yararından söz edilmiştir.

Güveni arttırmak

Zorlukları kendi başınıza çözmeniz için size cesaret ve alan sağlayan harika bir koçun desteği, güveninizi artıracaktır. Anlaşmazlıkları, krizleri ve zorlukları daha kolay halletmenize yardımcı olabilir.

Perspektif kazanmak

Yeni bir bakış açısı ve engin deneyime sahip bir koç, kör noktalarınızı görmenize ve hafifletmenize yardımcı olabilir. Sizi eleştirel ve yaratıcı düşünmeye zorlayan sorular sorabilir ve aynı zamanda fikirleriniz için bir yansı görevi görebilirler.

Konfor alanını terk etmek

“Biz hep böyle yaptık” tuzağına düşmek kolaydır. Bir iş koçu sizi yeni şeyler denemeye itebilir, ancak aynı zamanda yeni bir zorluğun risk ve ödüllerini tartmanıza yardımcı olabilir.

Liderliği geliştirmek

Koç, kişilik ve liderlik stilleri hakkında içgörüler ve alıştırmalar sunar. Güçlü ve zayıf yönlerinizi değerlendirerek, belirli görevleri devredebilir ve esas odaklanmanız gereken alanınızda daha verimli çalışabilirsiniz; bunların tümü sizi daha iyi ve daha stratejik bir lider yapacaktır.

Artan verimlilik

En iyi yaptığınız şeyi yapmak ve ekibinizin de aynısını yapmasına yardımcı olmak, verimliliği ve morali artırır. Bu, büyük üretkenlik kazanımları için bir reçetedir. Ayrıca, bir koç sizi belirlediğiniz hedeflerden sorumlu tutar ve bu da onlara ulaşma olasılığınızı artırır.

Stratejik bakış açısı

İyi bir koç, hedeflerinizi netleştirmenize, sağlam bir strateji oluşturmanıza, hangi eylemlerin karı artırma olasılığının en yüksek olduğunu belirlemenize ve uygulama konusunda kendinizi sorumlu tutmanıza yardımcı olacaktır. Koç ve danışan birlikte, adım adım stratejik planlama sürecini kullanarak bir yol haritası geliştirebilir. Stratejik bir bakış açısının kazanılması ve bunun uygulanması, işletmenin süreçlerinde iyileştirmeler, maliyetlerde düşüşler ve gelirlerde artışlarla kendini gösterecektir.

Mesleki gelişim için bir yol

İyi bir iş koçu, müşterilerinin bugün bulundukları yer ile olmak istedikleri yer arasındaki uçurumu keşfetmelerine yardımcı olur. Girişimci veya kurumsal lider, koçlarının yardımıyla şirketin büyümesini sağlayan sağlam ve stratejik bir iş planı da oluşturabilir . Bazen bir liderin yeni kişisel ve şirket potansiyelini ortaya çıkarmak için ihtiyaç duyduğu şey, dışarıdan birinin bakış açısına sahip olmaktır.

Analitik beceriler

Veriler, birçok başarılı şirket için itici bir güçtür. İş koçluğu, bir müşterinin veri analizi becerilerindeki boşlukları doldurur; analitik bir bakış açısıyla işletmenin sahip olduğu ve potansiyeli bulunduğu dinamikleri analiz etmesine yardımcı olur.

Esneklik

Güçlü bir yöneticinin veya işletme sahibinin en büyük özelliklerinden biri, en büyük aksiliklerden bile sağ salim geri dönebilme, ayağa kalkabilme yeteneğidir. Bu nedenle iş koçları, pozitif psikoloji ve olumsuz varsayımlara meydan okumak gibi bir dizi dayanıklılık oluşturma stratejisi aşılar.

İşyerinde iletişim

İş koçluğu, işyerindeki iletişim becerilerini geliştirmek isteyenler için etkili bir yöntemdir. Koçlar, takım içi iletişimi, toplantı becerilerini, sunum becerilerini ve müzakere becerilerini geliştirmeye yardımcı olabilirler.

Bir iş koçu, bir danışanın şirketinin çeşitli yönlerinde yardımcı olabilirken, ana odak noktası genellikle şirketin genel verimliliği ve gelişmesidir. Bir şirket ne kadar çok gelişme görürse, o kadar başarılı ve karlı olacaktır. Tüm işletme sahipleri şirketlerinin başarılı olmasını istediğinden, iş koçları bunu gerçekleştirmek için onlarla birlikte çalışır.

Özetle iş koçluğu, işletmelerin hedeflerini daha etkili bir şekilde belirlemelerine, stratejilerini geliştirmelerine, iş süreçlerini iyileştirmelerine ve çalışanlarının performansını artırmalarına yardımcı olabilir. İşletmelerin birçok zorluğu aşmalarına yardımcı olabilir, örneğin yeni bir pazarlama stratejisi oluşturma, iş süreçlerini optimize etme, çalışanlarının performansını artırma veya kriz yönetimi gibi durumlarda işletmelere rehberlik edebilir. İş koçluğu aynı zamanda, işletmenin sahip olduğu yetenekleri geliştirebilir, güçlü yönlerini artırabilir ve fırsatlarını daha etkili bir şekilde değerlendirmesine yardımcı olabilir. Sonuç olarak, iş koçluğu, işletmelerin daha başarılı ve sürdürülebilir bir gelecek için hazırlanmalarına yardımcı olabilir.

Koçluk Merkezi ICF’in en üst Program onayı olan ACTP (AccreditedCoaching Training Program)  program sağlayıcısıdır.

Bize Ulaşın