Stratejik Planlama

Stratejik Planlama Uygulaması

Kurumların yönetim yapıları ve yönetim anlayışları, zaman içerisinde, dönemsel şartlar ve kurumun içerisinde bulunduğu sektörün, alanın vb. değişimine paralel olarak değişiklik göstermektedir. Söz konusu değişimlere doğru şekilde uyum sağlamak adına da kurumların gösterdikleri bir çaba söz konusudur. Fakat sadece, kurumsal yapısını profesyonel bir algı ile şekillendiren kurumlar bu değişimden fayda sağlayabileceklerdir. Kurumların, değişim süreçlerinde en fazla ihtiyaç duydukları unsur ise stratejik planlama uygulamaları olmaktadır. Stratejik planlama, kurumun sahip olduğu yükümlülükler ile birlikte kurumun çıkar ve hedeflerinin gerçekçi ve nitelikli bir şekilde belirlenerek bu doğrultuda kurumun faaliyetlerinin şekillendirilmesini ifade etmektedir (Yiyit ve Çorbacıoğlu, 2014, s. 178).

Stratejik planlama, kavramın tanımlayan hususlardan biri, planlamanın kapsayıcılığıdır. Buna göre stratejik planlama, bir kurumda, tabandan tavana olacak şekilde, çeşitli yetkileri bulunan herkesin zihinsel ve pratik anlamında değişimini zorunlu kılan bir uygulamadır. Bu değişim, bireysel ve kurumsal hedefleri olan bir değişim sürecini ifade etmektedir (Mohammadian, 2017, s. 15).

Planlama, dönem bazlı olarak da ele alınan bir kavramdır. Kurumların bugünü ile ileride bulunmak istedikleri nokta arasındaki dönem için gerçekleştirilen tüm değerlendirmeler ve uygulama düşünceleri, kurumların planlamasını oluşturmaktadır. Temel olarak planlamada, kurumun şu anki konumunda ne olduğu ve ileride ne olmak istediği konusunda bir fikir edinilmeye çalışılmaktadır (Eryiğit, 2013, s. 154). İleriye dönük bir algılama ile değerlendirilmesi, stratejik planlamanın bugünün olduğu kadar geleceğin rekabet ortamında bir hazırlık olarak da değerlendirilebilecektir. Özellikle de teknolojik gelişmeler, dijital dönüşüm ve inovasyon kavramları ile birlikte planlamanın, kurumlar için olan gelecek odaklı ve rekabet yatkınlığı olan kimliği ön plana çıkmaktadır (Falsarella ve Jannuzzi, 2017, s. 610-611).

Stratejik Planlama
Stratejik Planlama

Uygulanması açısından değerlendirildiği süre zarfında, stratejik planlama, sadece bir tek planın ya da planlamanın dayandığı bir husus olmamaktadır. Stratejik planlama, içerisinde birbirinden farklı planlama unsurlarının bulunduğu ve hepsinin, gelecek adına kurumun bekası ve çıkarları için tasarlandığı süreçleri içerisinde barındırmaktadır (Arce, Gelman ve Rocha, 2012, s. 248-249).

Bryson (1995), planlamanın eğitici boyutlarına odaklanmaktadır. Buna göre planlama, yönetici, lider ve planlama gerçekleştiren bireylere, stratejik düşünme ve buna göre bir faaliyet silsilesi belirlenmesi konusunda fikir veren bir uygulamalar bütünüdür. Aynı zamanda, planlama, kurumların gelişimi açısından, etkili stratejilerin nasıl oluşturulabileceği konusunda yol gösterici bir niteliğe sahiptir (Yelken, Kılıç ve Üredi, 2010, s. 39). Bu şekilde, kurumlarda, planlama ile birlikte bireysel ya da kurumsal anlamda bir yönetme ve planlama becerisinin zaman içerisinde kazanılması imkanının yaratıldığı gözlemlenmektedir.

KAYNAKÇA

Arce, J. R., Gelman, O. & Rocha, J. S., The Methodology for Strategic Plan Implementation, Journal of Applied Research and Technology, Vol. 10, 2012, ss. 248-261.

Eryiğit, B. H., Stratejik Planlama, Stratejik Planlamaya İlişkin Alternatif Yaklaşımlar ve Stratejik Yönetim Okulları, Süleyman Demirel Üniversitesi, Cilt: 4, Sayı: 9, 2013, 152-172.

Falsarella, O. M. & Jannuzzi, C. A. S. C., Corporate Strategic Planning and Information & Communication Technology Planning: A Project Based Approach, Gest. Prod., São Carlos, Vol. 24, No. 3, 2017, ss. 610-621.

Mohammadian, H. D., Principles of Strategic Planning, Fachhochschule des Mittelstands GmbH, Bielefeld, 2017.

Yelken, T. Y., Kılıç, F. ve Üredi, L., Stratejik Planlama Uygulamalarına İlişkin İlk ve Orta Öğretim Okul Müdürlerinin Görüşleri, Uluslararası Avrasya Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt: 1, Sayı: 1, 2010, ss. 38-50.

Yiyit, T. ve Çorbacıoğlu, S., Devlet Üniversitelerinde Stratejik Planlama ve Örgütsel Öğrenme İlişkisi Üzerine Bir Araştırma, Yönetim Bilimleri Dergisi, Cilt: 12, Sayı: 24, 2014, ss. 171-204.

ICF Onaylı Sertifika programlarımız ile ilgili daha detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.

Koçluk Merkezi ICF’in en üst Program onayı olan ACTP (AccreditedCoaching Training Program)  program sağlayıcısıdır.

Bize Ulaşın