Psikolojik Sermaye II

Pozitif Psikolojik Sermaye Kavramı

Psikolojik sermaye kavramı insan unsurunu ve onun sürece olan katkılarını irdeleyen bir kavram olmakla birlikte literatürde ilk kullanıldığı dönem sonrasında, sıklıkla değişime uğramıştır. Fakat bu değişim, kavramın, aslında insanın sürece ne denli olumlu bir katkı sağlayabileceği konu üzerine odaklanmaktadır. Pozitif psikolojik sermayenin, psikolojik sermayeden farklı olarak içerisinde, tamamıyla, insanların iş süreçlerini olumlu şekilde yönlendirebilecekleri ve bu noktada da insan becerisinin, tecrübelerinin ve duygularının, pozitif şekilde kullanılmak sureti ile işletmelerin faaliyetlerine nitelik kazandırma özelliğini barındırdığı görülmektedir (Özkan, Omay ve Akyüz, 2019, s. 115).

Pozitif psikolojik sermaye, pozitif örgütsel davranış yaklaşımından, doğrudan doğruya etkilenmektedir. Buna göre örgütler, pozitif yüklü bir iş ve çalışma ortamının yaratılması konusunda öncelikli sorumluluğa sahiptirler. Bu sorumluluk neticesinde ortaya çıkarılan pozitif çalışma ortamında çalışanlar, kendi pozitif kimliklerini ortaya çıkarmaya çalışacak ya da kendilerinde olmayan, pozitif nitelikli unsurları kendi kimliklerine entegre edeceklerdir. Böyle bir durum, çalışanların pozitif nitelikli olarak hareket etmeleri açısından hem kendilerini destekleyici nitelikte olacaktır hem de işletmelerine daha yoğun ve yüksek performans ile verimlilik sağlamalarına imkan sunacaktır (Akçay, 2012, s. 124-125).

Psikolojik Sermaye
Psikolojik Sermaye

Pozitif psikolojik sermaye içerisinde, bir bireyin nitelikleri aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır (Büyükbeşe, Okun ve Çavuşoğlu, 2018, s. 2-3):

•          Zorlu görevlerde başarılı olmak için gerekli çaba göstermek adına dirayetli bir duruş sergileme ve buna süreklilik kazandırma,

•          Mevcut süreçte ve gelecek dönemlerde başarılı olmak için pozitif düşünceyi, çalışma hayatının her noktasında ön plana çıkarma,

•          Hedeflere doğru odaklanmak sureti ile gerektiğinde, başarılı olmak adına hedefe ulaşmaya imkân sağlayacak yeni yolları bulmak gayretini gösterme,

•          Zorluk ve sorunlar ile karşılaştığında, başarıya erişmek adına, sadece çevreden destek almak sureti ile değil, kendi başına da motivasyon yapısı oluşturma ve bunu sürdürülebilir kılma.

Sıralanan niteliklere bakıldığında, pozitif düşüncenin ve pratiğe uygulanmasının, pozitif psikolojik sermaye olarak nitelendirilen, çalışan bireylerin iş yaşamında, temelde yer alması gerektiği yönündeki görüşün hakimiyeti vardır. Özellikle de zorluklarla baş etmek konusunda, çalışan bireylerin pozitif olarak düşünmeleri ve hareket etmeleri açısından dikkate değer bir durum olduğu fark edilmektedir.

KAYNAKÇA

Akçay, V. H. (2012). Pozitif Psikolojik Sermayenin İş Tatmini ile İlişkisi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2(1),

Büyükbeşe, T., Okun, O. ve Çavuşoğlu, S. (2018). Üniversite Çalışanlarının Psikolojik Sermaye Düzeylerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma: Bingöl Üniversitesi Örneği. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 10(21), 1-17.

Özkan, O. S., Omay, T. ve Akyüz, G. A. (2019). Psikolojik Sermaye, Bireysel Performans ve Birey-Örgüt Uyumu: Bir Literatür Taraması. Selçuk Ün. Sos. Bil. Ens. Der., (41), 113-126.

ICF Onaylı Sertifika programlarımız ile ilgili daha detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.

Koçluk Merkezi ICF’in en üst Program onayı olan ACTP (AccreditedCoaching Training Program)  program sağlayıcısıdır.

Bize Ulaşın