ÖRGÜTSEL İLETİŞİM – II

Örgütsel İletişim Süreci ve Örgütsel İletişim Kanalları

İşletmeler açısından önemli olan konuların başında iş ortamında geliştirilecek olan iletişim süreci gelmektedir. Gerek işletmenin kendi içerisindeki iletişimi gerekse de işletmenin tüm faktörleri ile iş dünyasının geneli iletişim kurması en fazla önem verilen konuların başında gelmektedir. Buna göre işletme yönetimleri sadece hükmetmek ve yönetmek konusunda değil, bunun ötesinde teşvik edici olmak ve özellikle çalışanlarını önemsediklerini gösterecek bir tutum içerisinde olmaları gerekmektedir.

İş hayatında iletişim sürecine bakıldığında üç önemli noktanın ön plana çıktığı görülmektedir:

– İç İletişim: Bu kavram, bir iş ortamında, çalışanların birbirleri ve bağlı bulundukları işletmenin yönetimi ile olan ilişkilerini ön plana çıkarmaktadır. Özellikle iç iletişimde son yıllarda en fazla ön plana çıkan işletme yönetimlerinin çalışanları ile olan iletişim şeklidir. Çünkü çalışanların daha fazla ön plana çıkmaları ve rollerinin daha değerli hale gelmesi ile birlikte işletme yönetimlerinin çalışanlarını daha yakından değerlendirmeleri zorunlu hale gelmiştir. Bir işletmenin başarısı çalışanların birbirleri ile koordineli olarak çalışması kadar yönetim kademesi ile çalışanlar arasında pozitif yönlü bir ilişkinin varlığına dayanmaktadır.

– Çalışanların Arasındaki İletişim: İşletmelerin hedefledikleri mutlak başarının temel sağlayıcısı çalışanların performansıdır. Bu durum sadece çalışanların göstermiş oldukları bireysel performans ile ilgili değildir; bunun dışında çalışanların birbirleri ile olan iletişim düzeyi ve koordinasyonu, kimi zaman yönetim kademesinin müdahalesine gerek duymadan sorumluluk almalarını ve toplu olarak başarıyı hedeflemelerine imkân sağlamaktadır.

Örgütsel İletişim
Örgütsel İletişim

– İş Çevresi ile Olan İlişkiler: İşletme yönetimleri ve çalışanlar kendi aralarında ne tür ve ne şekilde bir ilişki geliştirirse geliştirmeye çalışsınlar, ön plana çıkan konulardan biri de işletmenin tüm faktörleri ile iş çevresi karşısındaki iletişim düzeyidir. Müşteriler, iş paydaşları ve tedarik zincirinin tüm faktörleri ile kurulacak olan iletişim, işletmenin genel başarısına etki etmektedir. Aynı zamanda bu iletişimin kalitesi işletmenin imajının olumlu ya da olumsuz etkilenmesine de yardımcı olmaktadır.

İşletmeler içerisinde bir iletişim sistemi oluşturulurken, mutlak olarak sistemin bir merkez noktası bulunmaktadır. Bir başka deyişle örgütsel iletişimi yaratan sistem belirli merkezler tarafından üretilmekte ve iletişim kanalları aracılığı ile de işletmenin içerisindeki tüm taraflara dağıtılmaktadır. Bu noktada söz konusu iletişim emir ya da karşılıklı iletişim olarak gerçekleşmektedir. İşletmeler içerisinde bu örgütsel iletişim kanalları “biçimsel” ve “biçimsel olmayan” şeklinde kategorize edilmektedir.

Biçimsel iletişim kanalları dâhilinde sistem, çoğunlukla yukarıdan aşağıya doğru olacak şekilde ilerlemekte ve böylelikle de işletmenin yönetim kademesi sürece büyük ölçüde yön vermektedir. Emir, talimat, rapor vb. araçlar ile geliştirilen süreç, işletmenin çalışmalarının, kurallarının ve hedeflerinin çalışanlara iletilmesi ile mümkün olmaktadır. Biçimsel iletişim kanalları, yönetim ile çalışanlar arasında gerçekleştiğinde “dikey”; çalışanların kendi aralarında olduğunda “yatay” ve işletme hiyerarşisinin farklı kademelerinde bulunan bireyler arasında gerçekleştirildiğinde “çapraz” olarak adlandırılmaktadır.

Biçimsel olmayan iletişim kanalları ise resmiyetin, hiyerarşinin ve emir-komuta zincirinin yok sayıldığı, daha sosyal niteliklere dayalı ilişkilerin söz konusu olduğu bir noktada varlığını hissettirmektedir. Gerek iş ortamında gerekse de iş dışındaki ortamda, işletme içerisindeki bireylerin konumları göz önünde bulundurulmadan gerçekleştirilen iletişim süreci biçimsel olmayan bir kanalı ifade etmektedir. Biçimsel olmayan iletişim kanalları, tarafların birbirleri ile olan iletişim süreçlerini açıklamakta, ancak burada iletişim halinde olacak taraflar için herhangi bir hiyerarşi ile birlikte sosyal statü de göz önünde bulundurulmamaktadır. Biçimsel olmayan iletişim için genel olarak işletme dışındaki sosyal hayatın içerisindeki bir iletişim ortamından bahsedilmektedir.

ICF Onaylı Sertifika programlarımız ile ilgili daha detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.

Koçluk Merkezi ICF’in en üst Program onayı olan ACTP (AccreditedCoaching Training Program)  program sağlayıcısıdır.

Bize Ulaşın