Etkili İletişim

Etkili İletişim

Etkili iletişim becerileri, yaşamın birçok alanında başarı için temeldir. Birçok iş, güçlü iletişim becerileri gerektirir. İyi iletişim becerilerine sahip kişiler, genellikle arkadaşları ve aileleri ile daha iyi kişiler arası ilişkilere sahiptir. Etkili iletişim bu nedenle önemli kişilerarası beceridir ve iletişiminizi nasıl geliştireceğinizi öğrenmenin birçok faydası vardır.

Çoğumuzun geliştirmek için iyi yapacağı genel olarak dört ana iletişim becerisi alanı vardır. Bunlar dinleme, sözlü olmayan iletişim, duygusal farkındalık ve yönetim ve sorgulamadır.

Dinleme

Hepimizin iletişimin iki yönlü bir süreç olduğunu unutmaya meyilliyizdir. Sadece bir mesaj yayınladığımız ve yanıtı dinleyemediğimiz ‘yayıncılık‘ tuzağına düşüyoruz.

Çoğu zaman, sohbet sırasında başkalarını gerçekten dinlemiyoruz, ancak daha sonra ne söylemeyi planladığımızı düşünüyoruz. Dinleme becerilerinizi geliştirmek, hem işte hem de özel ilişkilerinizdeki gelişmelere büyük olasılıkla karşılığını verecektir. Dinlemek, duymakla aynı şey değildir.

Etkili İletişim
Etkili İletişim

Dinlemeyi öğrenmek, sadece konuşulan kelimelere değil, aynı zamanda nasıl söylendiğine ve onlarla birlikte gönderilen sözlü olmayan mesajlara da dikkat etmek anlamına gelir. Tüm dikkatinizi konuşan kişiye vermek ve gerçekten ne söylediklerine ve ne söylemediklerine odaklanmak anlamına gelir.

İyi dinleyiciler, diğer kişinin söylediklerini doğrulamak ve herhangi bir kafa karışıklığını önlemek için açıklama ve derinlemesine düşünme tekniklerini kullanır. Bu teknikler aynı zamanda aktif dinleme gibi dinlediğinizi de çok net bir şekilde gösterir.

Sözlü Olmayan İletişimi Öğrenmek ve Anlamak

Bu nedenle, sözlü olmayan iletişimi dikkate almak ve anlamak önemlidir – özellikle de olmadığında veya azaldığında, örneğin yazılı olarak veya telefonla iletişim kurarken.

Sözlü olmayan iletişim, genellikle vücut dili olarak düşünülür ama aslında çok daha fazlasını kapsar. Örneğin, sesin tonu ve perdesi, vücut hareketi, göz teması, duruş, yüz ifadesi ve hatta terleme gibi fizyolojik değişiklikleri içerir. Bu nedenle, sözlü olmayan iletişimlerine çok dikkat ederek diğer insanları daha iyi anlayabilirsiniz. Sözlerinizin ve vücut dilinizin tutarlı olmasını sağlayarak mesajınızın daha net iletilmesini de sağlayabilirsiniz.

Duygusal Farkındalık ve Yönetimi

İş yerinde, her şeyin mantıklı olması gerektiğini ve bu duygunun yeri olmadığını düşünme tuzağına düşmek kolaydır. Ancak biz insanız ve bu nedenle dağınık ve duygusalız. Hiçbirimiz duygularımızı evde bırakamayız ve bunu yapmaya da çalışmamalıyız. Bu, “her şeyin takılmasına izin vermemiz” gerektiği anlamına gelmez. Bununla birlikte, hem olumlu hem de olumsuz duyguların farkındalığı kesinlikle iletişimi geliştirebilir.

Kendimizin ve başkalarının duygularının bu anlayışı Duygusal Zekâ olarak bilinir. Hayatta başarılı olmak için “entelektüel zekâ” olarak adlandırabileceğimizden çok daha önemli olduğuna dair önemli kanıtlar var. Duygusal zekâ, genellikle kişisel beceriler ve sosyal beceriler olarak bölünmüş çok çeşitli becerileri kapsar.

Kişisel beceriler, öz farkındalık, öz düzenleme ve motivasyonu içerir. Sosyal beceriler empati ve sosyal becerileri içerir. Bunların her biri daha fazla beceriye bölünmüştür.

Sorgulama

Soru sormak, birinin mesajını doğru anladığınızdan emin olmak için çok önemli bir beceridir. Ayrıca, belirli bir konu hakkında daha fazla bilgi edinmenin veya sadece bir sohbeti başlatıp devam ettirmenin çok iyi bir yoludur. İyi sorgulama becerisine sahip olanlar genellikle çok iyi dinleyiciler olarak görülür, çünkü kendi fikirlerini beyan etmekten çok başkalarından bilgi almak için çok daha fazla zaman harcama eğilimindedirler.

ICF Onaylı Sertifika programlarımız ile ilgili daha detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.

Koçluk Merkezi ICF’in en üst Program onayı olan ACTP (AccreditedCoaching Training Program)  program sağlayıcısıdır.

Bize Ulaşın