Vizyoner liderlik ve özellikleri

Vizyoner liderliği diğer liderlik anlayışlarından, geleceğe yönelik olma konusunda ayıran öğesi, tek yönlü bir yönetim anlayışını kabul etmemesidir. Bunun aksine vizyoner liderlik, toplu olarak, sürecin içerisindeki tüm birey ve grupların, değişm ve dönüşüm algısı temelinde sürece katılımını önemli kılmakta ve böylelikle de herkesin bakış açısını önemseyen bir liderlik anlayışı olmaktadır.

Bunun yanı sıra vizyoner liderlik, herkesin görüşlerinin bir şekilde sistem içerisinde uygulanmasının önemine de dikkat çekmektedir (Terzi ve Çelik, 2016, s. 89). Böylelikle de vizyoner liderlik, liderden başlamak üzere, sistemin içerisinde var olan hiç kimseyi diğerinden ayırmamakta ve belki de güçlü bir aidiyet duygusunun hem lidere hem de birlikte hareket edilen topluluğa karşı beslenmesini kolaylaştırmaktadır.

Vizyoner liderlik, diğer liderlik türlerine göre hem bugünü hem de geleceği ön plana çıkarması sebebi ile ayrı bir noktada değerlendirilmektedir. Buna istinaden de vizyoner liderliği ön plana çıkaran özellikleri incelemek gerekmektedir. Bu özellikleri kısaca şu şekilde sıralamak mümkündür (Deniz, 2014, ss. 43-48):

vizyoner liderlik
  • Vizyoner bir lider hem kendi faaliyetleri ve davranışları hem de çevresininkiler için güçlü bir empati yeteneğine sahip olmaktadır,
  • Vizyoner liderlikte nihai hedef, süreç neler getirirse getirsin, mutlak olarak başarıya odaklanmak ve ulaşmaktır,
  • Vizyoner liderlikte liderin destek arayışı her zaman söz konusu olabileceği gibi kendisinin de çevresine mutlak olarak destek sağlaması söz konusudur,
  • Vizyoner bir lider için kendisi ne denli olumsuz düşünürse düşünsün, çevresini motive ve teşvik etmekten vazgeçmediği görülmektedir,
  • Vizyoner liderlikte hedef yürürken sadece vizyona inananlar değil, tüm çevre arasında bütünlük sağlamak temel hedeftir,
  • Vizyon her ne içerirse içersin, bunun tartışmaya açılması ve herkesin fikrinin alınması önemlidir,
  • Liderin ve çevresinin dışında kalan çevrenin dikkatle takip edilmesi, vizyoner liderliğin dinamik etkisini yansıtmaktadır,
  • Vizyoner liderlik, süreklilik arz eden bir stratejik planlama sürecinin parçası olmaktadır,
  • Vizyoner liderlik, liderin ve çevresinin, topluluğunun bütünleşik çıkarları için dönüştürücü olmayı ön planda tutmaktadır.

Öte yandan vizyoner liderlik, gelecek odaklı düşünmenin de verdiği etki ile liderin kendisinin ve onun çevresinin mutlak olarak değiştirilmesini ve dönüştürülmesini zorunlu hale getirmektedir. Bu da liderin kendisinin ve çevresinin, dönemin şartlarına uygun olduğu kadar geleceğin muhtemel şartlarına göre de bir eğitimin tasarlanmasını şart koşmaktadır.

Bu nedenle de vizyoner liderlikte liderin ve çevresinin, eşit şartlarda ve aynı derecede olacak şekilde eğitilmesi gerekmektedir. Vizyoner bir lider, kendisinden önce çevresinin çıkarlarını düşünmekle birlikte, onların gelişime olan ihtiyaçlarını da gözetmek durumundadır.

KAYNAKÇA

Deniz, Murat, Kamu Örgütlerinde Etkin Bir Yönetim Anlayışı Bağlamında Vizyoner Liderlik ve Karaman Kamu Kurumlarında Bir Uygulama, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Karaman, 2014.

Terzi, A.  R. ve Çelik, H. (2016).  Okul Yöneticilerinin Liderlik Stilleri Ve Algılanan Örgütsel Destek İlişkisi. Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, Cilt: 5, Sayı:2, 87-98.

PROFESYONEL KOÇLUK DİPLOMA PROGRAMI

Koçluk Merkezi ICF’in en üst Program onayı olan ACTP (AccreditedCoaching Training Program)  program sağlayıcısıdır.

Bize Ulaşın