Örgütsel Yenilikçilik Kavramı

Örgütsel Yenilikçilik Kavramı

Yenilikçilik, yoğun rekabet koşullarında işletmelerin belki de en fazla önem vermeleri gereken konulardan biridir. Fakat zaman içerisinde, işletmelerin, toplu olarak değişime ve yeniliklere ayak uydurmalarının gerekliliği neticesinde ortaya çıkan bir kavram olarak örgütsel yenilikçilik, işletmeler açısından köklü bir değişimi de ifade etmektedir. Örgütsel yenilikçilik, işletmelerin, içerisinde, bulundukları zamanı düşünmek sureti ile geleceği tasarlamaları adına söz konusu olan eğilimleri ifade etmektedir (Yalçınkaya, 2010, s. 382).

Örgütsel yenilikçilik, lider olarak nitelendirilebilecek olan işletmelerin temel karakteristiği olarak değerlendirilmektedir. Örgütsel yenilikçilik ile birlikte işletmelerin bir sürdürülebilirlik algısı kazandığı düşüncesi, konuya dair araştırma gerçekleştiren isimlerde hakimdir. Bir örgütün yenilikçilik kapasitesi, örgütün başarı ve kalıcılığı için belirleyici etken olarak kabul edilmektedir. Buna göre örgütsel yenilikçilik, işletmelerin başarılı olarak addedilmeleri adına kilit bir unsur olarak değerlendirilebilir (Wang ve Ahmed, 2004, s. 303).

Yenilikçilik, örgütsel açıdan, geniş kapsamlı olarak ele alınan bir kavramdır. Buna göre kavramın içerisinde hem işletmelerin yönetimi hem de işletmelerin üretimi sürecin içerisine dahil edilmektedir. İşletmelerin, yönetim anlayışında, dönemin şartlarına uygun ve geleceğe odaklı olarak gerçekleştirilen faaliyetler ve atılan tüm adımlar, işletmeler adına örgütsel yenilikçiliği ifade etmektedir. Öte yandan, işletmelerin, piyasanın ve müşterilerin beklentilerine uygun olarak piyasada daha güçlü olarak tutunmalarına imkân sağlayacak türden tüm üretim, pazarlama ve satış faaliyetleri de örgütsel yenilikçiliğin içerisinde değerlendirilmektedir (Öğüt, 2007, s. 291-292).

Örgütsel Yenilikçilik Kavramı
Örgütsel Yenilikçilik Kavramı

Örgütsel yenilik içerisinde, bireyselden genele uzanan bir etkileşim sürecinden bahsetmek mümkündür. Tabandan tepeye uzanan yenilikçilik algısı ile rekabetin içerisinde tutunmaya çalışan işletmeler, bu konuda uzun vadeli olarak düşünmektedirler. Fakat örgütsel yenilikçilik, işletmeler açısından uzun vadeli olması nedeni ile maliyetli ancak zaman alan bir faaliyet olarak da değerlendirilmektedir. Yenilikçilik, işletmeler açısından sadece teknolojiye, AR-GE faaliyetlerine ve bilimselliğe yatırım olarak değerlendirilse de kavram, bu kısıtlı değerlendirme çerçevesinin çok dışında kalan birçok unsuru da içerisinde barındırmaktadır (Öğüt ve Aksay, 2011, s. 6).

Bir başka değerlendirme dahilinde ele alındığında, örgütsel yenilikçilik, işletmelerin öğrenme eğilimlerinin gelişimi ile ilişkilendirilmiştir. İşletmeler, örgütsel yenilikçilik ile birlikte süreçlere dair birçok farklı şeyi öğrenme şansına erişmektedirler. Bu şekilde bir gelişim şansı da elde eden işletmeler, ilerleyen zaman dilimi ile birlikte yenilikçiliği güçlü bir şekilde kabullenmektedirler. Örgütsel yenilikçilik, bu şekilde, işletmelerin, piyasada var olan fırsatları görebilmesi adına, diğer işletmeler karşı önemli bir avantaj sağlayan bir düşünce tarzıdır (Demirel ve Kubba, 2014, s. 139-140).

KAYNAKÇA

Öğüt, A. (2007). Bilgi Çağında Yönetim (3. Baskı). Konya: Çizgi Kitabevi.

Demirel, Y. ve Kubba, Z. İ. (2014). Örgütsel Öğrenmenin Yenilikçilik Üzerine Etkisi: Otomotiv Sektöründe Bir Araştırma. Bilgi Ekonomisi ve Yönetimi Dergisi, 9 (2), 137-151.

Wang, C. L. & Ahmed, P. K. (2004). The Development and Validation of The Organizational Innovativeness Construct Using Confirmatory Factor Analysis. European Journal of Innovation Management, 7(4), 1-15.

Yalçınkaya, Y. (2010). Bilginin Farkındalık ve Farklılığında Organizasyonların Gelecek Alanı: İnovasyon. Türk Kütüphaneciliği, 24(3), 307-403.

ICF Onaylı Sertifika programlarımız ile ilgili daha detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.

Koçluk Merkezi ICF’in en üst Program onayı olan ACTP (AccreditedCoaching Training Program)  program sağlayıcısıdır.

Bize Ulaşın