Örgütsel stres II

Örgütsel stresin sebepleri

Bireysel Sebepler

Ruhsal Sebepler

Bireyin iş, sosyal ve özel hayatını etkilemesi noktasında ruhani durum büyük bir öneme sahiptir. Buna göre bireysel olarak zihinde ve ruhta var olan endişe, korku ve mutsuzluk gibi belli başlı etmenler bireyin hayatının tüm alanına sirayet edecek şekilde bir stres duygusu yarabilmektedir. Eğer ki birey kendi başına bu süreci doğru şekilde yönetemez ve yönlendirmezse ilerleyen süre zarfında sorunun üstesinden gelmesi giderek zorlaşacak ve muhtemel stres onun hayatının zorunlu bir parçasına haline dönüşecektir.

Sosyal Sebepler

Bireyin hayatında yönlendirici etkiye sahip en önemli alanlardan biri sosyal hayattır. Arkadaş çevresi, aile ile ilişkiler ve karşı cins ile olan iletişim bireyin hayatındaki olumlu ve olumsuz olayların önemli ölçüde belirleyicisidirler. Tüm bu olgular, bireyin normal zaman dilimi içerisinde, iş yerinde olsa dahi aklında tutacağı, eğer yaşadıkları olumlu ise kendisini mutlu hissedeceği, ancak yaşadıkları olumsuz ise kendisine sürekli olarak stres yönlü telkinlerde bulunacağı bir durumu ortaya çıkarmaktadır. Dolayısı ile bu durum bireyin sosyal hayatındaki performansı kadar örgütsel stresi ve iş yaşantısındaki performansını da olumsuz yönde etkileyecektir.

örgütsel stresin sebepleri
Örgütsel stresin sebepleri

Ekonomik sebepler

Şüphesiz her insan için hayatını devam ettirebilmesi adına en önemli faktör paradır. Ancak her birey için paranın elde edilme şekli ve elde edilen para miktarı aynı seviyede değildir; bu durum sektöre, işletmeye ve çalışan göre değişmektedir. Ancak gelir seviyesi faktörünün strese yol açması büyük ölçüde çalışanların yaptıkları işleri ve mevcut düzenli harcamaları dahilinde elde ettikleri gelirin yeterli olmamasından kaynaklanmaktadır. Mutlak olarak her çalışanın beklentisi, kendisinin düşündüğü gelir düzeyi civarında bir parayı kazanabilmektedir, ama bu durum her zaman mümkün olmamaktadır. Öte yandan çalışanların mevcut ihtiyaçları ve harcamaları dahilinde elde ettikleri gelirin uyumsuzluk göstermesi örgütsel stres ile iş hayatından başlayıp bireyin hayatının her noktasına sirayet eden bir stres yükünü ortaya çıkarmaktadır.

Kişilik kaynaklı sebepler

Mutlak olarak dünyanın her yerinde bireylerin sahip oldukları kişilik özellikleri hayata dair bakış açıları ile birlikte diğer tutumlarını da doğrudan etkilemektedir. Aynı durum, bireylerin hayat akışı içerisinde karşılaştıkları durumlar neticesinde yaşadıkları stres durumunda da gözlemlenmektedir. Her birey için sorunlar farklı olduğu gibi bunun neticesinde ortaya çıkan stresin boyutları da farklıdır. En önemlisi, bu strese karşı mücadele etme ve onun zararlarını en aza indirme konusunda tüm insanların tutum ve davranışları bir olmadığı gibi her bireyin stres ile başa çıkma konusunda başarılı olduğunu söylemek son derece zordur. Büyük ölçüde insanlar stres ile baş etme konusunda yetkinliğe sahip değildirler. Bu nedenle bir koç danışmanlığına ihtiyaç duyabilmektedirler.

Koçluk Merkezi ICF’in en üst Program onayı olan ACTP (AccreditedCoaching Training Program)  program sağlayıcısıdır.

Bize Ulaşın