Mesleki Eğitim – 3

İş Yaşamında Mesleki Eğitimin Önemi – I

Mesleki eğitim, sadece işletmeler içerisinde, hali hazırda çalışan olarak bulunan bireyleri içeren ve bu vesile ile de onların mesleki bilgilerini geliştirmeyi amaçlayan bir süreç değildir. Bunun dışında, halen istihdam edilmemiş ya da örgün eğitim süreçlerini yeni tamamlamış olan bireyler için de mesleki eğitimin olumlu etkileri söz konusudur. Söz konusu bireylerin mesleki yaşam ve mesleki nitelikler ile ilgili olarak daha başarılı bir şekilde eğitilmesi, buna istinaden de fiili olarak iş yaşamının getirilerine hazırlıklı hale getirilmeleri, istihdam oranlarının ve niteliğinin artışı açısından olumlu etkiler yaratabilecektir. Mesleki eğitim, bir meslek kolunda, konuya, işe, sorumluluğa, zorluklara ve söz konusu iş koluna dair yaratıcılığa dair bireylerin nitelikli ve becerikli hale getirilmelerini, buna göre de istihdam edilme ihtimallerini arttırmayı hedeflemektedir (Özsoy, 2015, s. 174).

Mesleki eğitimin istihdam üzerindeki etkisi göz önünde bulundurulduğu süre zarfında, dönemsel olarak değişen şartların, eğitim süreçlerinin içerisinde, sürekli olarak göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Buna göre bireysel ve kurumsal anlamda hem iş dünyasının hem spesifik olarak mesleklerin hem de eğitim dünyasının içerisinde bulunduğu durum ve değişim, mutlak olarak göz önünde bulundurulmalıdır. Söz konusu değişime ayak uydurma konusunda başarılı olan bir mesleki eğitim süreci, işletmeler ve çalışanlar açısından olduğu kadar çalışan adayı olan bireyler açısından da son derece kritik bir öneme sahiptir.

Mesleki Eğitim Süreci
Mesleki Eğitim Süreci

Değişim içerisinde olan şartlar göz önünde bulundurularak tasarlanacak olan mesleki eğitim süreçleri, bireylerin, belirli konular üzerinde uzmanlaşması açısından destekleyici olmaktadır. Bunun yanı sıra, sürdürülebilir bir istihdam yapısının oluşturulabilmesi adına da mesleki eğitim süreçlerinin takibi gerekmektedir (Taş, 2011, s. 155). Nüfus yoğunluğu, ülkelerin istihdam konusunda yeterli şanslarının ve fırsatlarının bulunduğu yönünde bir görüşe sebebiyet vermektedir. Fakat istihdam, artık eldeki çalışan ya da çalışan adayı sayısı ile doğru orantılı olarak değerlendirilmemektedir. İstihdam süreçleri açısından farkı yaratan ve nitelikli hale gelmesini sağlayan husus, mesleki eğitim süreçlerinin istihdama olumlu etki yapmasına çalışılmasıdır. Bu sebepten ötürüdür de mesleki eğitim süreçlerinin sadece eğitim vermeye yönelik değil, aynı zamanda nitelikli istihdam yaratmaya yönelik olarak tasarlanması gerekmektedir. Bu sayede, mesleki eğitim almış çalışanların, zaman içerisinde, kolaylıkla, kendilerine ihtiyaç duyan işletmelerin bünyesine katılımları sağlanacaktır (Yıldız, 2016, s. 252).

KAYNAKÇA

Özsoy, C. E. (2015). Mesleki Eğitim – İstihdam İlişkisi: Türkiye’de Mesleki Eğitimin Kalite Ve Kantitesi Üzerine Düşünceler. Electronic Journal of Vocational Colleges, (UMYOS Özel Sayısı), 173-181.

Taş, H. Y. (2011). İŞKUR’un Mesleki Eğitim Faaliyetlerinin İstihdam Üzerine Etkileri: Yalova İŞKUR Örneği, Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, (61), 153-176.

Yıldız, K. (2016). 2008 Krizinden Günümüze İŞKUR’un Mesleki Eğitim Faaliyetlerinin Gelişimi Örneği. Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 12(27), 249-266.

ICF Onaylı Sertifika programlarımız ile ilgili daha detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.

Koçluk Merkezi ICF’in en üst Program onayı olan ACTP (AccreditedCoaching Training Program)  program sağlayıcısıdır.

Bize Ulaşın