Herkes Okumasını Geliştirebilir Mi?

“Herkes Okumasını Geliştirebilir Mi?”

Hızlı Okuma Okuma beceri mi? Yoksa yetenek mi?

Yetenek: Bir kimsenin bir şeyi anlaması, yapabilme niteliği. İnsanda bulunan bir şeyi yapabilme gücü, ya da; bellek,  algılama… Vb. insanın doğuştan gelen zihin güçlerinden herhangi biri.

8 6

Beceri : Bireyin fiziksel ve psikolojik çaba göstererek bir işi kolaylıkla ve ustalıkla yapabilmesidir. Sonradan  kazanılır.

Okumayı  yedi yaşında ilkokulda öğrendiğimize göre okuma bir beceridir. Okumayı  geliştirebilirsiniz. Uygulamaların 30 gün boyunca sadece 20- 40 dk. Hakkını vererek bu beceriyi  kazanabilir ve ustalaşabilirsiniz.

OKUMA POTANSİYELİMİZ

Normal bir insan beyni 1 dakikada 1.000 kelime okuma potansiyeline sahiptir.  Peki, siz şu an potansiyelinizin neresindesiniz hiç düşündünüz mü?.

Hızlı okuma tekniklerini uygulamamış bir birey en iyi ihtimal ile dakikada 250 kelime hız ile okumaktadır.

Diyelim ki siz 1 dakikada 250 kelime okuyorsunuz ve potansiyeliniz 1.000 kelime bu demektir ki potansiyelinizin sadece %25’ini kullanıyorsunuz ve geride 750 kelimelik bir boşluk kalıyor.

Geriye kalan boşlukta beyninizin ne yaptığını  hiç  düşündünüz mü? Tabiî ki beyniniz bir şekilde bu boşluğu dolduruyor siz farkında olmasanız dahi.

Canı sıkılan beyin başlıyor başka şeyler düşünmeye. Sizin gözleriniz satırların üzerinde dolaşırken aklınız başka yerlere kayıyor.

Böylelikle dikkatiniz okuduğunuz yazıdan uzaklaşıyor. Sonra başlıyorsunuz geriye dönerek daha önce okuduğunuz cümleleri tekrar okumaya.

Mehter marşı gibi 3 ileri 1 geri giderek tamamlamaya çalışıyorsunuz okuduklarınızı. Özellikle  üniversite sınavı öğrencileri sınavda uzun paragraf sorularında böyle bir durum ile karşılaştıklarında paragraf bitiminde tekrar aynı paragrafı okumak ihtiyacı duyuyorlar ki dakikaların çok önemli olduğu sınav anında bu onlar için telafisi mümkün olmayan bir durum yaratabiliyor.

Hızlı okuma tekniklerini uygulayan birey eğer potansiyelini %100 kullanmayı başarabilirse beynine canı sıkılacağı bir zaman bırakmayacak dolayısıyla dikkatini tamamen okuduklarına verecek ve daha iyi anlayacaktır. Hız dikkati ve anlamayı arttıran bir şeydir.

Bunu araba kullanmaya benzetebilirsiniz. Yavaş araba kullanan birini düşünün. Diyelim ki sürücümüz normalde 100 km hızla gidebileceği bir yolda %25’lik bir kullanım ile 25km hızla gidiyor. Ne yapar. Dikkatini tamamen yola vermesinin çok gerekli olmadığını dünür. Sağına bakar soluna bakar yanındaki ile konuşur müzik açar radyo kanallarını ayarlar dikiz aynasından kendine bakar vs.si. Aracı hızlı kullansaydı ne yapardı. Ne olursa olsun dikkatini tamamen yola verirdi. Yanındaki konuştuğunda da ki gözünü asla yoldan ayırmazdı. Bisiklet kullanırken de aynı şey olmuyor mu? Hızlı bisiklet kullanan sıkı sıkı direksiyonu tutar ne olursa olsun gözünü yoldan ayırmaz öyle değil mi. Hızlı okumada tıpkı bunlar gibi anlamayı arttıran bir şeydir.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Koçluk Merkezi ICF’in en üst Program onayı olan ACTP (AccreditedCoaching Training Program)  program sağlayıcısıdır.

Bize Ulaşın