İşletmeler İçin Dijital Pazarlama Stratejilerinin Önemi

Dijital pazarlama stratejileri, bazı işletmeler için halen henüz tam manası ile farkına varılmamış bir hazine olabilir. Geleneksel pazarlama yöntemlerinin bugün artık yetersiz kaldığı, tüketicilerin çoğunun internette araştırma yaparak ürünler hakkında bilgi edindiği günümüzde, işletmelerin dijital pazarlama stratejileri olmadan başarılı olmaları git gide daha zor bir hale gelebilir. Bu nedenle, işletmelerin dijital pazarlama fırsatlarına daha fazla dikkat etmeleri gerekir. Bu yazıda, buradan yola çıkarak, işletmeler için dijital pazarlama stratejilerinin önemine değindik.

Dijital pazarlama nedir? Özellikleri nelerdir?

Basit bir ifadeyle, herhangi bir dijital platformda gerçekleşen pazarlamaya dijital pazarlama denir. Dijital pazarlama, elektronik cihazlara ve dolayısıyla internete dayanan tüm pazarlama çabalarıdır. Elektronik cihazları içeren her türlü pazarlama içeriği, dijital pazarlama olarak kabul edilir. Bir şirketin (veya bireyin) yeni iş fırsatlarını çekmek, ilişkiler oluşturmak ve bir marka kimliği geliştirmek için çevrimiçi olarak gerçekleştirdiği faaliyetler grubudur. Bu tür pazarlama, web sitelerinin, mobil cihazların, sosyal medyanın , arama motorlarının ve diğer benzer kanalların kullanımını içerir.

Dijital pazarlama, geleneksel pazarlamayla aynı fikirlerden bazılarını kullanır ve genellikle işletmelerin müşterilere ulaşmasının yeni bir yolu olarak düşünülür. Şirketler genellikle pazarlama stratejilerinde hem geleneksel hem de dijital yöntemleri kullanır. Geleneksel pazarlama, dijital pazarlamadan farklıdır çünkü, adı üzerinde geleneksel yöntemlere dayalıdır ve müşterilerin markayla etkileşime geçmesini sağlamak için tek yönlü bir mesaj kullanır (örneğin gazete reklamları gibi). Ancak dijital pazarlama, insanları reklam ve tanıtım faaliyetlerine, pazarlama mesajlarına dahil etmenin, dikkatlerini ve ilgilerini çekmenin, karşılıklı iletişim kurmanın bir yolunu sağlayarak geleneksel pazarlamadan önemli ölçüde farklılaşır.

Dijital pazarlama, geleneksel yöntemlerle yapabileceğinizden daha geniş bir kitleye ulaşmanıza ve ürün veya hizmetinizi satın alma olasılığı en yüksek olan potansiyel müşterileri hedeflemenize yardımcı olur. Ek olarak, genellikle geleneksel reklamcılığa göre daha uygun maliyetlidir ve başarıyı günlük olarak ölçmenize ve uygun gördüğünüz şekilde değiştirmenize olanak tanır.

Dijital pazarlama stratejileri
Dijital pazarlama stratejileri

Dijital pazarlama kanalları

İnternette bulunan çok sayıda araç, veri ve kanal, pazarlamacılara kişiselleştirme yoluyla belirli kişilere etkili içerik sunma fırsatları yaratır.

İşletmeler, mevcut ve potansiyel müşterilerle bağlantı kurmak için arama motorları, sosyal medya, e-posta ve diğer web siteleri gibi dijital kanallardan yararlanır. Buna metin veya multimedya mesajları yoluyla iletişim de dahildir.

Dijital pazarlamanın pek çok biçimi olsa da, hakim olan dört tür vardır. Bunlar web sitesi, içerik pazarlaması, arama motoru optimizasyonu (SEO), sosyal medya pazarlaması ve e-posta pazarlamasıdır.

Web siteleri

İşletmeler, markalarının ve ürünlerinin bilgilerini paylaşmak, satış yapmak ve müşterilerle etkileşim kurmak için web siteleri oluşturabilirler. Pek çok işletmenin esasında web sitesi olsa da yalnızca güncel olmayan, statik ve estetikten uzak bir web sitesi, işletmenin imajını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle web sitelerinin daha titiz bir şekilde ele alınarak, imajı güçlendirici ve daha süreçlere entegre bir yapının elde edilmesi önemli olabilir.

İçerik pazarlaması

İçerik pazarlamasının amacı, potansiyel müşterilere ulaşmak ve marka bilinirliği oluşturmak için değerli ve yararlı içerik kullanmaktır. İşletme tarafından bilinçli bir şekilde hedef grup için tasarlanan çeşitli içerikler işletmenin web sitesinde, blogda, sosyal medyada, infografikte, e-kitapta, podcast’te vb. yayınlanabilir. İçerik daha sonra e-posta, sosyal medya ve diğer dijital pazarlama biçimleri aracılığıyla tanıtılabilir, yaygınlaştırılabilir.

Arama motoru optimizasyonu

Bir başka çok popüler Dijital Pazarlama stratejisi, bir markayı tanıtmak için arama motoru optimizasyonunu (SEO) kullanmaktır. SEO, doğrudan insanlara ve onların aradıklarına hitap eden özel bir pazarlama şeklidir. Bu yöntemde, internette yer alan Google ve benzeri arama motorlarında daha üst sıralarda görünmek için ödeme yaparak web kullanıcılarının dikkatini çekmeye odaklanılır.

Belirli anahtar kelimeler için arama motorunda olabildiğince yüksek sıralarda görünecek şekilde web sitenin veya işletmenin herhangi bir içeriğinin tüm yönleri optimize etmeye çalışılır. Bu, işletmenin markası için belirli bir hedef kitle oluşturmak, itibar kazandırmak, imaj oluşturmak, potansiyel müşterileri ve mevcut müşterileri artırmak için yapılabilecek en önemli stratejilerden biridir.

Sosyal medya pazarlaması

Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, Snapchat, Pinterest gibi sosyal medya mecraları üzerinden yürütülen sosyal medya pazarlaması, muhtemelen mevcut neslin en popüler dijital pazarlama trendidir. Sosyal medyanın son on yılda dönüştüğü gücü görmezden gelmek çok zordur. Bu nedenle sosyal medya pazarlaması, herhangi bir modern pazarlamacının araç setinin önemli bir parçasıdır.

Çeşitli içerik türleri aracılığıyla müşterilerle bağlantı kurmanın heyecan verici ve etkili yollarını sunar. Sosyal medya, markaların marka bilinirliğini, olumlu algıları artırmak ve hatta her şey yolunda giderse viral olmak için kullanabileceği yeni bir etkileşim düzeyi sağlar. Sosyal medya pazarlamasının birincil amacı, sosyal güven oluşturmak ve marka bilinirliğini artırmaktır.

E-posta pazarlama

Bahsedilen pazarlama taktiklerinin her birinin avantajları olsa da, e-posta pazarlaması içeriğin kralıdır ve diğer dijital pazarlama stratejilerine kıyasla rakipsiz bir yatırım getirisi sağlar. E-posta genellikle içeriği, indirimleri ve etkinlikleri tanıtmak ve insanları işletmenin web sitesine yönlendirmek için kullanılır. E-posta pazarlaması kullanılarak içeriği, ürünü ve markayı tanıtan kişiselleştirilmiş mesajlarla müşterileri çekilebilir ve elde tutulabilir. Ek olarak, önemli mesajlar, müşterilere iletmek için kişileri bölümlere ayırabilir ve kişiselleştirme teknikleri kullanılabilir.

İşletmeler bu kanallardan istifade edebilmek için öncelikle hedef kitlelerini iyi tanımaları ve hangi kanalların hedef kitlelerine ulaşmak için en etkili olduğunu belirlemeleri gerekmektedir. Daha sonra, doğru stratejileri uygulamak, içerikleri oluşturmak ve doğru ölçümleri kullanmak suretiyle dijital pazarlama kanallarından maksimum fayda sağlayabilirler.

Dijital pazarlama stratejileri
Dijital pazarlama stratejileri

Dijital pazarlamanın işletmeler için önemi

Günümüzde tüketicilerin pek çoğu, satın alma seçenekleri ve tercihleri ​​de dahil olmak üzere her konuda internete bağımlı bir şekilde hareket eder. Giderek daha fazla tüketici için satın alma yolculuğu, ürün veya hizmet hakkında internet üzerinden gerçekleştirilen araştırma ve içgörü ile başlar. Bu nedenle başarılı bir pazarlama, tüketicilerin sosyal medyada, bilgi aranan arama motorlarında ve genel olarak sadece çevrimiçi olarak artan miktarda zaman harcadığı bir ortamda hedef kitleye yaşadıkları yerde (ve doğru zamanda) ulaşmakla ilgilidir. Dijital pazarlamanın işletmeler için pek çok önemi olsa da belli başlı olarak şu hususları sıralamak mümkündür:

Etkileşimli iletişim

Etkileşim iki yönlü bir bilgi alışverişi anlamına gelir. Etkileşimli pazarlama, geri bildirim sayesinde mümkün hale gelir. Bugün dijital platformlar, büyük ölçüde müşteriler tarafından firmalara ve işletmelere ürünleri hakkında geri bildirim vermek için kullanılır. Bu yorumlar ve geri bildirimler, markanın ürün geliştirmesine yardımcı olur. Günümüzün basit dijital araçları, işletmelerin müşteri geri bildirimi almasını ve davranışlarını ya da ürün ve hizmetlerine verdikleri tepkileri izlemesini kolaylaştırır. Sonuç olarak, işletmeler pazarlama mesajlarını ve ürün tekliflerini hedef kitlelerinin ihtiyaçlarını ve tercihlerini karşılayacak şekilde özelleştirebilir, kişiselleştirebilir.

Hedef kitle tanımlaması

Dijital pazarlama, dergiler, gazeteler veya televizyon gibi geleneksel medya gibi yalnızca bir kitleyi hedeflemekle sınırlı değildir. Daha doğrusu dijital pazarlama ile herkesi hedeflemek yerine, işletmenin ürün ve hizmetleri için doğru hedef kitleyi belirlemek ve onların ihtiyaç ve isteklerine göre uygun ürün ve hizmetler sunmak için daha spesifik hedef grup çalışmaları yapmak mümkün hale gelir.

İşletmeler artık dijital pazarlama sayesinde web siteleri, e-postalar ve sosyal medya aracılığıyla müşteriler ve potansiyel müşteriler ile iletişim kurabilir ve ürünlerini, hizmetlerini tanıtabilir. İnternet kullanıcılarını hedefleyerek gelen trafiği potansiyel müşteri veya aboneye dönüştürebilir. Dijital pazarlama teknikleri, trafiği artırmaya ve bir marka veya ürün piyasaya yeni çıkmışsa dikkatleri üzerine çekmeye yardımcı olur. Pazarlamacılara, müşteri olma olasılığı daha yüksek olan doğru türden trafiği çekmede yardımcı olur.

Sınırsız mekân ve zamanda pazarlama

Dijital pazarlama zaman ve mekân kısıtlamasına tabi değildir. İstenilen yerden 7-24 erişilebilen internet, zaman ve mekân kısıtlamalarından bağımsız bir şekilde bilgi alışverişinde bulunabildiği için işletmelere zaman ve mekan esnekliği sunar. Böylece işletmeler zamandan ve konumdan bağımsız olarak tüm dünyada pazarlama sunabilirler.

Zengin medya

Metin, ses, görüntü, video ve diğer bilgi türleri gibi multimedya bilgileri internet üzerinden kolay bir şekilde iletilebilir. Sonuç olarak, dijital pazarlamada bilgi alışverişinde bulunmanın birçok yolu vardır ve pazarlama personeli, yaratıcılıklarını ve inisiyatiflerini mümkün olan en geniş ölçüde ifade etmekte özgürdür.

Entegrasyon

Dijital pazarlama ve internet iş birliği, ürün bilgilerinin toplanması, geri bildirimler, şikayetler, öneriler, müşteri sorguları, satın almalar, ödemeler ve satış sonrası hizmetler dahil olmak üzere temel pazarlama süreçlerini birbirine bağlayarak pazarlamayı daha kolay hale getirir.

Daha az maliyetli daha etkin pazarlama

Dijital pazarlamanın bu özelliği, onu günümüzde işletmelerin daha çok tercih ettiği ve gelişmiş bir tercih haline getirir. Dijital pazarlama, geleneksel iş stratejisine kıyasla oldukça uygun maliyetlidir ve daha etkilidir.

Dijital pazarlama stratejileri
Dijital pazarlama stratejileri

En ölçülebilir pazarlama şekli

Dijital pazarlamayı kullanmanın muhtemelen en bariz faydalarından biri, burada gerçekleşen faaliyetlerin etkinliğinin ve geri dönüşlerin, yani sonuçların etkinliğinin tespit edilebilmesi, ölçümlenebilmesidir. Dijital pazarlama kampanyalarının en önemli özelliklerinden biri, ürününüzün hedef kitleye hangi yüzdelik dilimde ulaştığını ölçmenize yardımcı olmasıdır. İnternetteki her şey sayılar ve algoritmalar üzerinde çalıştığından, dijital pazarlama kapsamında işletme tarafından yürütülen bir pazarlama stratejisinin gerçekte ne kadar etkili olduğunu takip etmek kolaydır.

Daha geleneksel ortamlarda bu biraz zor olsa da dijital pazarlama ile bir stratejinin etkinliğini ölçmek çok basittir. Dijital pazarlama analitiği, geleneksel pazarlama biçimleriyle ilgili tahmin oyunlarını ortadan kaldırır. Bu analizler sayesinde, yayınlara veya reklamlara kaç kişinin baktığını, kaç kullanıcının gönderileri açtığını ve gönderileri yanıtlayan, beğenen veya paylaşan tüm kişilerle birlikte gerçek zamanlı olarak ölçebilmek mümkün hale gelir.

Özelleştirilebilir (kişiselleştirilebilir) mesajlar ve iletiler

Dijital pazarlamanın bir diğer büyük avantajı da, bu stratejinin, mesajın hedef kitleye göre özelleştirmeye izin vermesidir. Günümüzde reklamcılık eski günlerden farklıdır. O zamanlar, tüketiciler ile iletişime geçilmek istendiğinde reklam panoları, TV yayınları, el ilanları gibi kitle iletişim araçlarında kullanılabilecek genel bir mesaja ihtiyaç vardır.

Farklı cinsiyetlerden, yaşlardan, ilgi alanlarından insanlarla konuşurken halkla sohbet o kadar etkili değildir. Ancak artık dijital pazarlama sayesinde gruplar benzerliklerine göre hedeflenebilir, mesajlar özelleştirebilir ve daha gerçek ve spesifik gruplara yönelik hale getirmek mümkündür.

Uyarlama ve düzenleme esnekliği

Bir dijital pazarlama stratejisini uyarlamak ve değiştirmek daha kolaydır. Bir pazarlama stratejisi geliştirmek için çok fazla çalışma yapılır. Genel olarak, bu stratejiyi tamamlanana kadar takip edilir ve ardından sonuçlarını değerlendirilir. Ancak işler her zaman planlandığı gibi gitmeyebilir. Yarı yolda bir hesaplamanın yanlış olduğunu, bir varsayımın yanlış olduğunu veya bir izleyicinin kendilerinden beklendiği gibi tepki vermediğini fark edebilirsiniz.

Yol boyunca stratejiyi değiştirebilmek veya ayarlayabilmek son derece faydalıdır çünkü tamamen baştan başlamak zorunda kalmanızı engeller. Stratejinizi kolayca değiştirebilmek, dijital pazarlamanın büyük bir avantajıdır. Bir dijital pazarlama stratejisini uyarlamak, posta gönderileri veya billboard reklamcılığı gibi diğer daha geleneksel pazarlama biçimlerinden çok daha kolaydır.

Dijital pazarlama stratejileri
Dijital pazarlama stratejileri

Dijital pazarlama stratejisi oluşturma

“Dijital pazarlama stratejisi” terimi, hedef kitleye ulaşmak için çeşitli çevrimiçi kaynakların etkinliğinden yararlanan herhangi bir pazarlama tekniğini veya yaklaşımını ifade eder. Doğru dijital pazarlama stratejisi, bir şirketin nihai karlılığında ve başarısında önemli bir rol oynar. Başarılı stratejiler, her zaman hem istenen müşterinin değerlerini hem de işletmenin nihai hedeflerini kapsar. Peki, dijital pazarlama stratejisi nasıl oluşturulur?

Güncel pazar araştırması yapmak

Hedef tüketicilerin ne istediğini, ne talep ettiğini, neye ihtiyacı olduğunu tahmin etmek veya varsayımlar üzerinden hareket etmek yerine, her yeni dijital pazarlama stratejisine her zaman yeni bir araştırma turu ile başlamak önemlidir.

Hedefleri açık bir şekilde tanımlamak

Bir varış noktasına ulaşmadan önce, onu tanımlamak gerekir ve bu, başka herhangi bir şeyde olduğu gibi çevrimiçi dijital pazarlamada da geçerlidir. Bu strateji ile neyi başarmayı umuyorsunuz? Bu hedeflere ulaşmak, daha büyük iş hedeflerinizi gerçekleştirmenize nasıl yardımcı olacak? gibi soruları cevaplamak, dijital pazarlamanın etkinliğini arttırmak ve hedefe ulaşmasını sağlamak noktasında önem taşır.

Kime pazarlama yapıldığını bilmek

Dışarıdaki herkes şirketinizin hizmetlerine ve ürünlerine uygun olmayabilir, bu nedenle doğru hedeflemeyle çabalarınızın karşılığını almanız önemlidir.  Pazar araştırmanıza dayalı olarak çok yönlü alıcı profilleri geliştirmek bu konuda yardımcı olabilir. Alıcı profilleri, pazarlamacıların ve içerik oluşturucuların hedef müşterilerini daha iyi görselleştirmelerine ve çabalarını buna göre uyarlamalarına yardımcı olabilir.

Kaynakları gözden geçirmek

Bir sonraki adım, işletmenin sahip olduğu ya da olabileceği kaynakları gözden geçirmektir. Web siteniz, marka görselleriniz, sosyal medya varlığınız ve oluşturmuş olabileceğiniz orijinal içerikler gibi sahip olunan medya varlıkları, diğer sosyal medya ve web sitelerindeki konuk içerikler veya kullanıcı tarafından oluşturulan içerikler gibi dijital varlıklar, tıklama başına ödemeli reklamlar, sponsorlu gönderiler ve daha fazlası gibi dijital varlıklar ele alınmalıdır. Buradan, bu varlıkların her birinin daha yeni dijital pazarlama stratejisine nasıl uyduğuna veya uyarlanabileceğine karar vermek mümkün olur.

Tutarlı bir program tesis etmek

Tutarlılık, bir dijital pazarlama stratejisinin başarısındaki en önemli faktörlerden biridir. Çünkü harika içerik ve akıllı pazarlama teknikleri yardımcı olsa da, sizi istediğiniz yere götürmek için tek başlarına yeterli değillerdir. Pazarlama çabalarının doğru zamanlanması ve tutarlı bir şekilde sunulması gerekir. Yeni içerik geliştirmek, yayınlamak ve tanıtmak için izleyeceğiniz bir program oluşturmak ve yönetmek önemlidir.

Etkinlikleri takip etmek ve denetlemek

Veri toplamak ve analiz etmek için kesin bir plan olmadan hiçbir dijital pazarlama kampanyası tamamlanmış sayılmaz, bu nedenle ilerlemeyi sürekli olarak takip etmek ve gidişattan emin olmak gerekir. Bu surette her pazarlama stratejisi, önceki stratejilerden öğrendiklerinizin yanı sıra devam eden pazar araştırması ve geri bildirim analizine dayanmalıdır. Ancak çabalarınızı ve sonuçlarını takip etmezseniz, gelecekte başvurulacak hiçbir veri olmayacaktır. Stratejiler söz konusu olduğunda her değişikliği, aşamayı ve adımı takip etmek önem taşır.

Sonuçları analiz etmek, ardından, gelecekteki kampanyaları daha da etkili hale getirmek için ölçümleri kullanmak, gelecekteki diğer dijital pazarlama etkinliğini de önemli ölçüde olumlu etkileyecektir.

İşletmeler, tüm pazarlama çabalarında olduğu gibi dijital pazarlama çabalarında da öncelikle hedef kitlelerini iyi tanımalı ve onların ihtiyaçlarını, isteklerini ve davranışlarını anlamalıdır. Bu, doğru mesajların ve kanalların seçilmesine yardımcı olacaktır.

Hedef kitlelere en uygun dijital pazarlama kanallarının belirlenmesi ve bu kanalların hedef kitlelerinin ihtiyaçlarına ve isteklerine uygun içerikler oluşturulmak suretiyle etkili bir şekilde kullanılması, marka bilinirliği ve satışları artırabilecektir. Ayrıca işletmeler, dijital pazarlama stratejilerini sürekli olarak geliştirmelidir. Bu, hedef kitleyi daha iyi anlamak, etkili bir şekilde hedef kitleye ulaşmak ve daha fazla satış yapmak için oldukça önemli bir husustur.

Koçluk Merkezi ICF’in en üst Program onayı olan ACTP (AccreditedCoaching Training Program)  program sağlayıcısıdır.

Bize Ulaşın