Bilim Kişisel Farkındalık ile İlgili Neler Söylüyor?

Pek çok insan, çevrelerindeki insanlar üzerindeki etkilerinin farkında olmadan günlük yaşamını veya iş yaşamını sürdürür.  Esasında her birimizin içinde değişimi etkilemek için muazzam bir kapasite vardır. Yine de çoğumuz başkalarının yarattıklarına basitçe tepki veririz. Ancak aslında sahip olduğumuz potansiyelin, kendimizin farkında olmak ve günlük derinlemesine düşünme ve iç gözlem yapmak, her birimize bu değerli hayattan gerçekten ne istediğimizi bulma fırsatı verir. Kişisel farkındalık ya da diğer adıyla öz farkındalık, yani düşüncelerimiz hakkında düşünme kapasitemiz – dünyayı nasıl algıladığımızın merkezinde yer alır. Bizi biz yapan, bizi insan yapan şeydir.

Kişisel farkındalık veya öz farkındalık nedir?

Farkındalık, son on yılda hem popüler basında hem de psikoterapi literatüründe muazzam bir popülarite artışı yaşadı. Uygulama, yaklaşık 2.600 yıl önce kurulan büyük ölçüde belirsiz bir Budist kavramından günümüzün ana akım psikoterapi kurgusuna taşındı.

“Farkındalık” terimi, psikolojik bir farkındalık durumuna, bu farkındalığı destekleyen uygulamalara, bir bilgi işleme biçimine ve bir karakter özelliğine atıfta bulunmak için kullanılmıştır. Bu anlamda, farkındalık bir özellik değil, bir durumdur.

Benliğin özelliklerinin, davranışlarının, karakterinin, güdülerinin ve duygularının veya yönlerinin farkında olmak, psikoloji literatüründe kişisel farkındalık veya kişisel farkındalık adıyla anılır.

Kişisel farkındalık, benlik kavramının sosyal ve çevresel ipuçlarına tepki verdiği bir durumdur. Yetişkinlerde kişisel farkındalık, daha derin bir kendini yansıtma kapasitesidir. Kendini yansıtma, kişinin temel amaçları hakkında isteyerek daha fazla şey öğrenme ve isteyerek iç gözlem yapma yeteneğidir.

Kendini yansıtmanın iki farklı türü olduğunu söylemek mümkündür. Biri, insanların hedeflerine en iyi nasıl ulaşabilecekleri konusunda yapıcı bir şekilde düşündükleri sorun veya çözüm odaklı bir yaklaşımdır. Diğeri, bireylerin olumsuz duygusal, bilişsel ve davranışsal tepkilerini anlamaya, kontrol altına almaya veya dağıtmaya çalıştıkları kendine odaklı bir yaklaşımdır.

Çoğu insan muhtemelen her iki öz-yansıtma biçimini de kullanacak olsa da, tipik olarak bireyler biri için diğerine kişisel bir tercih gösterecektir. Problem odaklı öz-yansıtma yerine kendi kendine odaklı pratik yapan bireylerin, hedeflere ulaşmada o kadar başarılı olamayacakları teorize edilmiştir.

Çözüm odaklı öz-yansıtma ve benliğin hedeflere ulaşmadaki rolü, uzun düşünmeyi ortadan kaldırmada ve kişiyi gelecek odaklı davranışa doğru yönlendirmede yardımcı olur.

İç gözlem, kişinin kendi bilinçli düşünce ve duygularını incelemesidir. İnsanın kendini yansıtmasıyla yakından ilgilidir. Kişinin zihinsel durumunun tefekkürü olarak ve daha derinden ruhsal bir bağlamda gerçekleşebilir. İşte kişisel farkındalık, öz düşünme pratiğinin ve iç gözlem egzersizinin bir sonucudur.

Kişisel Farkındalık

Kişisel farkındalığın faydaları

Kişisel farkındalık ve öz-yansıtma yapıcı bir şekilde kullanıldığında, psikolojik etkiyi büyük ölçüde etkileyebilirler. Yaşamın çeşitli yönlerinde iyileştirmeler, benlik bilincinin artması ve çevre ile etkileşim yoluyla elde edilebilir . İnsanlara birçok farklı alanda fayda sağlayabilecek bir uygulamadır.

Perspektif, yani bir bakış açısı kazanma, kişisel farkındalığın faydalarından biridir. Etkili sosyal etkileşim için, kişinin diğerlerinden ayrı olduğunu ve diğerlerinin farklı ihtiyaçları ve düşünceleri olduğunu anlaması gerekir. Artan bakış açısı kazanma yeteneği, başkalarının durumuna karşı artan empatik tepkiler sağlar. Bu, diğer insanlarla olan ilişkileri ve bağlantıları geliştirir. Daha iyi dinleme ve başkalarına karşı şefkatli tepkiler için alan yaratır.

Kişisel farkındalığın bir başka yararı da öz denetim veya gelişmiş öz düzenlemedir . İnsanlar beklenen sosyal norm davranışını anladıklarında, genellikle içselleştirilirler. Sosyal standartlar karşılanmadığında insanlar utanç duyarlar. Kişisel farkındalık, anti sosyal dürtüleri dizginleyebilir ve içselleştirilmiş sosyal standartlara uymak için kişisel sorumluluğu artırabilir.

Kişisel farkındalık aynı zamanda diğer insanların da bizimki gibi zihinlere sahip olduğunu anlamamızı sağlar. Kendinin farkında olmak, “Bu bana nasıl görünüyor?” ve aynı derecede önemli olarak, “Bu başka birine nasıl görünecek?” Başkalarının zihinleri hakkında düşünme ve onların deneyimlerini bizimkilerle karşılaştırma yeteneğimizi kaybedersek, edebi romanlar anlamsız hale gelir.

Artan yaratıcı başarı, kişisel farkındalığın başka bir faydasıdır. Yaratıcılığı yüksek insanlar genellikle projelerini oluştururken uzun bir süreçten geçerler. Bir ürünün en iyi şekilde doğması için yaratıcılığı yüksek bir insan yaptığı işi derinlemesine düşünerek düzeltmeler ve iyileştirmeler yapar.

Yüksek benlik saygısı ve gurur, artan kişisel farkındalığın ek faydalarıdır. Kendini sosyal standartların gerisinde kalmış olarak görmek olumsuz bir etki yaratabilirken, kişi kendisini başarının nedeni olarak görüyorsa tam tersi geçerli olabilir.

İnsanlar, bir görevin olumlu sonuçlarını çaba ve yetenek gibi iç faktörlere ve başarısızlığı dış faktörlere atfetme eğilimindedir. Daha yüksek kişisel farkındalık seviyeleri, başarısızlık mevcut olduğunda artan alışkanlık değişikliğine ve olumsuz etkiden kaçınmaya izin verir. Alışkanlıkları değiştirmek zordur, ancak bu değişiklik yalnızca yüksek kişisel farkındalık ile gerçekleştirilir.

Duygusal denge sağlamak için de kişisel farkındalık bir ön koşul gibidir. Kişinin duygusal anlamda dengesini elde edebilmesi için öncelikle kendinin, özelliklerinin, duygularının farkında olması gerekir. Duygusal denge, gelişmiş biliş ve ruh hali istikrarını desteklemek ve duyarlı ve düşünceli olma yeteneğini sürdürmek için optimal nörokimyasal aktiviteye sahip olmak anlamına gelir. Daha basit bir ifade ile genel bir esenlik, dayanıklılık, bağlantı ve kişinin soğukkanlılığını sürdürme yeteneği duygusudur. Bu anlamda kişisel farkındalık ile yakından ilişkilidir ve kişisel farkındalık ile duygusal dengeyi sağlamak kolaylaşır.

Artan özgüven, iç gözlem yapmanın bir başka avantajıdır. Hem güçlü hem de zayıf yönlerinin farkında olan bir birey, günlük hayata yaklaşımını daha iyi değerlendirebilir. Güçlü ve zayıf yönlere göre sınırlar ve büyüme oluşturmak, becerilere güvenin gelişmesi için daha fazla fırsat yaratabilir.

İç gözlem yapmanın ve kişisel farkındalık kazanmanın bir başka avantajı da kişisel gelişim yeteneğinin genişlemesidir. Düşüncelerinizle uyum içinde olduğunuzda, yenileri yaratılır. Zihni açık ve yeniyi doğurmaya odaklanmış bir bireyde yeni ve yaratıcı fikirler gelişir.

Kişisel farkındalık sadece uygulayıcıya değil, onu çevreleyen her şeye fayda sağlar. Açık ve bilinçli zihin, yerini öğrenme yolunda devam etme fırsatına bırakır. Netlik olmadan, yargılama ve bilişsel önyargıyla mücadele etme becerimiz her zaman ilerlemeyi engelleyecektir. Bu, pozitif psikolojideki her uygulayıcı için gelecekteki aydınlanmaya yol açan temel bir uygulama alanıdır.

Kişisel Farkındalık
Kişisel Farkındalık

Bilimsel araştırmalar gösteriyor ki…

Çeşitli çalışmalar, farkındalığın empatiyi geliştirdiğini göstermiştir. Örneğin bir çalışma, sekiz haftalık farkındalık temelli stres azaltma eğitimine katılan tıp öğrencilerini araştırmıştır. Farkındalık grubunun bir kontrol grubuna göre önemli ölçüde daha yüksek öz-bildirimli empatiye sahip olduğunu bulmuştur (Shapiro vd., 1998).

2006 yılında, deneyimli meditasyon yapan terapistler üzerinde yapılan niteliksel bir araştırma, farkındalık meditasyonunun müşterilere karşı empati geliştirmeye yardımcı olduğuna inandıklarını bulmuştur (Aiken, 2006). Benzer şekilde, Wang (2007), deneyimli farkındalık meditasyonu yapan terapistlerin, yapmayan terapistlere göre kendi bildirdiği empati ölçümlerinde daha yüksek puanlar aldığını bulmuştur.

Dört yıllık nitel bir çalışmada, farkındalık meditasyonunu içeren 15 haftalık bir kurs alan rehberlik öğrencileri, farkındalık uygulamasının daha dikkatli olmalarını, daha rahat olmalarını ve kendileriyle daha uyumlu olmalarını sağladığını bildirmişlerdir (Newsome vd., 2006; Schure, vd., 2008).

Bir çalışmada niteliksel ve niceliksel ölçümler kullanan hemşirelik öğrencileri, bilinçli farkındalık eğitimi aldıktan sonra daha iyi yaşam kalitesi ve olumsuz psikolojik belirtilerde önemli bir azalma bildirmişlerdir (Bruce vd., 2002).

Kişilerarası farkındalık eğitimine maruz kalan danışman adayları üzerinde yapılan bir çalışmadan elde edilen kanıtlar, bu tür müdahalelerin duygusal zekayı ve sosyal bağlılığı geliştirebileceğini ve stres ve kaygıyı azaltabileceğini göstermiştir (Cohen ve Miller, 2009).

Greason ve Cashwell (2009), yüksek lisans düzeyindeki stajyerler ve doktora öğrencileri arasında öz-yeterliliğin, öz-bildirimli bilinçli farkındalık tarafından önemli ölçüde yordandığını bulmuşlardır. Bu çalışmada dikkat, farkındalık ve öz yeterlilik arasındaki ilişkiye aracılık etmiştir. Yani diğer bir deyişle farkındalığın kişinin öz yeterliliğini artırdığı bulunmuştur.

Bu faydaları gerçekleştirmek için yapılabilecekler

Kişisel farkındalık doğuştan gelen, otomatik bir etkinlik gibi görünür. Bununla birlikte, içsel düşünceleri, duyguları, duyguları ve davranışları incelemeye yönelik kasıtlı bir uygulamadır. Aşağıdakiler, faydaları gerçekleştirmek için uygulama yeteneğini artırmaya başlamanın birkaç yoludur.

Yavaş yavaş başlayın ve uyum sağlayın: Zihnimiz, en sevdiğimiz yayının altındaki 24 saatlik haber şeridine benzer. Kişisel farkındalık oluşturma pratiğine başlarken, kişi hangi bilgiyi ayarlayacağına karar vermelidir. Hangi bilginin yararlı, hangisinin yararlı olmadığını deşifre etme seçeneğine sahibiz.

Pratik yapmak için zaman ayırın: Çoğu insan günlük yaşamlarını neden tükettiklerini veya belirli bir şekilde davrandıklarını düşünmeden geçirirler. Düşünceniz hakkında düşünmek için zaman ayırdığınızda, bu içsel içgörüyü sürdürmek için kendinize alan vermiş olursunuz.

Derin sorular sorun: Tepkisel davranışlardan uzaklaşmak ve daha derin, içsel dürtülerimize dikkat etmek emek ister. “Başarısız olamayacağınızı bilseydiniz ne yapardınız?” gibi bir soru, farklı şekillerde sorulduğunda daha derin bir kendini anlamayı, anlamı ve amacı ortaya çıkaracaktır.

Bir farkındalık pratiği geliştirin: Kendini şimdiki zamana getirme yeteneği, iç gözlemde daha fazla yeteneğe yol açar.

Duygular içinde boğulmamaya çalışın: Duygularınıza isim verin. Onları etiketleyin. Ardından, size hizmet edip etmediklerini değerlendirmek için zaman ayırın. Değillerse, hissetmek istediğiniz duyguları size getirecek davranışlarla değiştirin.

Kişisel Farkındalık
Kişisel Farkındalık

Güvendiğiniz birinden sizi tanımlamasını isteyin: Güvendiğiniz kişilerden objektif yorumlar yapmasını, sizi örneğin 5 kelime ile tanımlamalarını isteyin. Bu kişilerin yorumları ve bakış açıları kendinizi daha iyi tanımak konusunda sizi aydınlatacaktır.

VIA Güçlü Yönler testi veya Meyers-Briggs gibi diğer kişisel kişisel değerlendirmelere katılın: Bu konuda kendinizi daha iyi tanımak için yararlanabileceğiniz pek çok araç var. Bunlardan yararlanarak kişisel farkındalığınızı geliştirmek konusunda destekleyici bir adım atabilirsiniz. Bir kişinin güçlü yönlerinin farkına varması, onları kasıtlı olarak geliştirme yeteneği verir.

Kendinize olabildiğince objektif bir şekilde bakmak için her gün zaman ayırın: Bunu yapmak güçlü yönlerle beraber zayıf yönlerin de fark edilmesini ve geliştirilmesini sağlar. Tüm insanların gelişmeye ihtiyacı vardır ve kendi performansımız üzerinde düşünmek bize hatalardan ve yanlış adımlardan ders alma fırsatı verir.

Kişisel farkındalık geliştirmek, kendinizi, hislerinizi, düşüncelerinizi, davranışlarınızı ve diğer insanlarla olan etkileşimlerinizi daha iyi anlamak ve yönetmek anlamına gelir. Bugün, bizi “kendimizi bulmaya” ve daha fazla kendimizin farkına varmaya teşvik eden çok sayıda web sitesi, blog ve kişisel gelişim kitabı var. Ancak sık sık daha iyi kişisel farkındalığa sahip olmamız istense de, kişisel farkındalığın gerçekte nasıl çalıştığına çok az dikkat edilir. Diğer yandan, günümüzün yoğun iş temposu ve sosyal hayatı, kendimize zaman ayırmakta zorlanmamıza neden olabilir. Aslında bu konu ardında derin bir psikolojik alt yapı barındırır ve her bir kişide farklı surette vuku bulur. Bu nedenle tam olarak başarılı bir kişisel farkındalık geliştirmek için bu süreçte bir koçtan destek almak, size farklı bakış açıları kazandırarak, kendi potansiyelinizi keşfetmenize ve hedeflerinize odaklanmanıza yardımcı olabilir.

Koçluk Merkezi ICF’in en üst Program onayı olan ACTP (AccreditedCoaching Training Program)  program sağlayıcısıdır.

Bize Ulaşın