Stratejik Planlama III

Stratejik Planlama-Stratejik Yönetim İlişkisi

Stratejik planlama, kurumsal bir yapılanma için sadece pratikteki faaliyetler ile sınırlandırılamamakta, bunun yanı sıra, konuya teorik bir şekilde de yaklaşım geliştiren birçok araştırmacı bulunmaktadır. Bu yaklaşımlar, araştırmacıların bir vizyona dayalı algılamalarının sonucu olarak şekillendirilmekte ve fikirler bu doğrultuda ön plana çıkarılmaktadır. Söz konusu araştırmacılar, stratejik planlamanın oluşumunda, kurumsal vizyon algısının önemine değinmişlerdir. Bu fikre göre şirketler, içerisindeki bulundukları sektörün ve genel olarak iş dünyasının rekabet ortamında, stratejik yaklaşımları ile ayakta kalmaya çalışmaktadırlar (Chen, Nasongkhla, ve Donaldson, 2015, s. 3710).

Stratejik planlamanın sahip olduğu öneme paralel olarak ortaya çıkan unsur ise stratejik yönetim yaklaşımıdır. İşletmelerin, uzun vadede nitelikli olarak faaliyetler yürütmesine imkan tanıyan ve sürekli olarak değişim içerisinde rekabet koşullarına uyum sağlamalarına imkan tanıyan yönetim anlayışı stratejik yönetim olarak değerlendirilmektedir (Ülgen ve Mirze, 2018, 27-28). Başka bir açıdan ele alındığında, stratejik yönetim, yalnızca işletmelerin kendi yapıları dahilindeki konuları göz önünde bulundurmayan, aynı zamanda, işletmenin içerisinde bulunduğu sektör ve genel olarak iş dünyasının içerisinde bulunduğu süreçler ile ilgili analizle yapılmasını; bu analizlerin de işletmeyi stratejik olarak düşünmeye sevk etmesini sağlayan yönetim anlayışıdır (Dinçer ve Fidan, 2017, s. 215).

Stratejik Planlama
Stratejik Planlama

Stratejik planlamada olduğu gibi stratejik yönetimde de işletmelerin, değişim odaklı ve geleceğe yönelik bir bakış açısı ile hareket etmesi beklenmektedir. Özellikle de stratejik planlamadaki, geleceğe uyumlu bir sistemin oluşturulabilmesi, stratejik yönetim anlayışının da temelini oluşturmaktadır. Stratejik yönetim, planlama ile birlikte süreçlere ve yapılanmalara uyumluluğu ifade etmektedir. Özellikle de uyumluluk bir rutini ifade etmektedir. Stratejik yönetimde, bir kurumsal yapının nasıl hareket etmesi gerektiği ve gelecekte süreçlere ne şekilde uyumluluk göstermesi gerektiği konusunda çeşitli algılamalar söz konusudur (Özer, 2008, s. 487).

Stratejik planlama-stratejik yönetim ilişkisinde ön plana çıkan ortak faaliyetler aşağıdaki gibidir (Çakır, 2008, ss. 14-15):

  • Stratejik noktaları ortaya çıkarmak: Kurumsal faaliyetlerin içerisinde, kurumun geleceği için önem arz eden ve çeşitli riskleri de içerisinde barındıran hususların belirlenmesidir.
  • Stratejik rehberlik: Tespitler ve belirlenen yol haritası ile birlikte özellikle yöneticilerin, çalışanları başta olmak üzere tüm paydaşlara, stratejik anlamda yön göstermesi gerekmektedir.
  • Standartların belirlenmesi: Stratejik olarak tasarlanan süreçlerin, herkesin uyabileceği şekilde bir standartlar silsilesi olmalıdır.
  • Belirsizliklere karşı hazırlık: Stratejik bir plan ve yönetim, en fazla, risklerin yaratabileceği sorunlara karşı hazırlık içindir.
  • Kontrol ve değerlendirme mekanizması: Stratejik olarak belirlenen yol haritası her ne içeriyorsa içersin, mutlak olarak işletmelerin kontrol ve değerlendirme süreçleri kalıcı olmalıdır.

Yukarıdaki unsurlar göz önünde bulundurulduğunda, stratejik planlama-stratejik yönetim ilişkisinde, kurumsal yönetim anlayışının, bugünden yarına bir hazırlık planı çerçevesinde hareket ettiğini görmek mümkündür. Bu tür bir bakış açısının da gelecekte yaşanması muhtemel sorunlara karşı stratejik bir şekilde konumlanma eğilimi ile ilgili olduğu görülmektedir. İşletmeler her ne kadar stratejik düşünmek sureti ile hareket ediyor olsalar da bunun sürdürülebilirliği ve her türlü soruna karşı hazırlıklı olması, planlama ve yönetimin gerçek anlamda stratejik olmasını sağlamaktadır.

KAYNAKÇA

Chen, S. H., Nasongkhla, J. & Donaldson, A. J.,. From Vision to Action – A Strategic Planning Process Model for Open Educational Resources, Procedia – Social and Behavioral Sciences, Vol. 174, 2015, ss. 3707-3714.

Çakır, A., Kamu İdarelerinde Stratejik Yönetim Kapsamında Planlama ve Plan-Bütçe İlişkisi, Maliye Uzmanlığı Yeterlilik Tezi., Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı, Ankara, 2008.Dinçer, Ö. ve Fidan, Y., İşletme Yönetimine Giriş, Alfa Yayınlar, İstanbul, 2017,

Dinçer, Ö. ve Fidan, Y., İşletme Yönetimine Giriş, Alfa Yayınlar, İstanbul, 2017,

Özer, A. M., 21. Yüzyılda Yönetim ve Yöneticiler, Nobel Yayın, Ankara, 2008.

Ülgen, H. ve Mirze, S. K., İşletmelerde Stratejik Yönetim, Beta Yayınları, İstanbul, 2018.

ICF Onaylı Sertifika programlarımız ile ilgili daha detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.

Koçluk Merkezi ICF’in en üst Program onayı olan ACTP (AccreditedCoaching Training Program)  program sağlayıcısıdır.

Bize Ulaşın