Örgütsel Yenilikçilik Nedir? 2

Örgütsel Yenilikçilik Nedir? 2

Örgütsel yenilikçilik, işletmelerin üretim mantıkları dahilindeki bir değişimi öngördüğü süre zarfında, olarak pazarın ihtiyaçlarına yanıt verme hızı, ürün ömürlerindeki kısalmalar, ürün ve hizmet kalitesi, tasarım, yeni ürün ve hizmetlerin geliştirilmesi, müşteri isteklerine göre ürün ve hizmet üretimi, yeni yönetim ve organizasyon modelleri gibi pek çok faktör örgütsel yenilikçiliğin içerisinde kendisine yer bulmaktadır. Tüm bu etkinliklerde başarı kazanmak ve daha fazla ileri gidebilmek adına yenilikçi düşünmek, sürdürülebilir olarak algılanması gereken bir konudur. Her ne kadar bir maliyeti olduğu düşünülebilecekse de yenilikçilik, örgütsel yapı içerisinde, getirilerine göre değerlendirilmek durumundadır (Atik, 2005, s. 16).

Geniş çaplı etkileri göz önünde bulundurulduğunda ve bu durum iş dünyası özeline indirgendiğinde, rekabetçiliğin, örgütsel yenilikçilik için en önemli hedef olduğunu söylemek mümkündür. Buna göre işletmeler, yenilikçilik odaklı attıkları tüm adımlarda, rekabet edebilirlik düzeylerini bir üst kademeye çıkarmaya çalışmaktadırlar. Bu çaba, onların, piyasa içerisinde sadece ürünleri ile değil, aynı zamanda yönetim anlayışları ve genel olarak sahip oldukları imajları ile de ilintili olmaktadır. İşletmeler açısından örgütsel yenilikçilik, sadece bir değişim süreci ya da aracı değil, aynı zamanda stratejik bir çabadır (Güleş ve Bülbül, 2004, s. 117).

Örgütsel Yenilikçilik Nedir?
Örgütsel Yenilikçilik Nedir?

Örgütsel yenilikçiliğin yaratmış olduğu iş davranışı içerisinde, çalışanların otomatik olarak kendi başlarına yenilikçi bir biçimde düşünmeleri hususu da yer almaktadır. Örgütün, zaman içerisinde, yenilikçi bir biçimde düşünmesine paralel olarak ortaya çıkan tablo, çalışanların artık yenilikçiliğe odaklı hareket etmeyi kendileri için bir ilke haline getirmelerine yardımcı olmaktadır. Çalışanlar hem kendi gelişimleri hem de işletmelerinin gelişimleri için yenilikçi düşünceleri, iş yaşamlarının bir parçası haline dönüştürmektedirler. Teknoloji odaklı, yenilikçi fikirler, çalışanların hedeflerine ulaşmaları adına önemli bir adım olmaktadır (Tekin ve Akgemci, 2019, s. 1677-1678).

Örgütsel yenilikçilik açısından ön plana çıkarılan kavramların başında planlama gelmektedir. Yaratıcılığın büyük bir önem arz ettiği işletmelerin çalışma ortamında, bu yaratıcı fikirlerin herhangi bir şekilde planlanmamış olması, beklenen yenilikçi etkiyi yaratmayacaktır. Bu açıdan ele alındığı süre zarfında, işletmelerin yenilikçilik için üzerine odaklanmaları gereken hususlardan biri olarak planlama, işletme içerisinde sahip olunan tüm yenilikçi unsurların bir arada değerlendirilmek sureti ile nitelikli unsurların derli, toplu olarak bir araya getirilmesi sonucunda şekillenmektedir (Kılıç, Eren ve Gürsoy, 2014, s. 39). Bir başka deyişle yenilikçilik, örgütlerin içerisinde ortaya çıkan, birbirinden farklı unsurların birbirleri ile olan uyumlu işleyişinin bir sonucu olarak ele alınmaktadır.

KAYNAKÇA

Atik, H. (2005). Yenilik ve Ulusal Rekabet Gücü. Ankara: Detay Yayıncılık.

Güleş, H. K. ve Bülbül, H. (2004). Toplam Kalite Yönetiminin İşletmelerde Yenilik Çalışmalarına Katkıları. Gazi Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, 6 (1), 115-129.

Kılıç, A., Eren, H. ve Gürsoy, A. (2014). Yenilikçilik Faktörlerinin Örgütlerin Vizyon ve Misyon İfadelerindeki Varlığı; Fortune Türkiye İlk 100 Firma Örneği. İşletme Araştırmaları Dergisi, 6 (4), 36-68.

Tekin, İ. Ç. ve Akgemci, T. (2019). Psikolojik Güçlendirmenin Yenilikçi İş Davranışına Etkisi. İşletme Araştırmaları Dergisi, 11 (3), 1674-1692

ICF Onaylı Sertifika programlarımız ile ilgili daha detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.

Koçluk Merkezi ICF’in en üst Program onayı olan ACTP (AccreditedCoaching Training Program)  program sağlayıcısıdır.

Bize Ulaşın