Mobbing – 4

Mobbing Davranışının Nedenleri, Yarattığı Engeller ve Karşı Önlemler – 2

Mobbing davranışı, sadece örgütün yönetim sistemi ile ilintili olmamakta, aynı zamanda örgütün kurumsal yapısını dışarıdan etkileyen unsurları da içerisine almaktadır. Bu noktada örgütün kurumsal yapısının yanı sıra örgütün içerisinde bulunduğu toplumun değerleri, örgüt içerisinde ve toplumda göz önünde bulunan sosyal statü farklılıklar mobbing davranışının dışsal anlamdaki farklılıklarını ortaya koymaktadır. Birey, örgütün içerisinde bir parça olması vesilesi ile aslında onun yaşamış olduğu sorunlar ve sıkıntılar da mobbing davranışına etki etmekte ve böylelikle de söz konusu sorunlar birer dışsal etki yaratmaktadır. Sürekli olarak değişen sosyal çevre ve buna ayak uydurulmasını isteyen toplumsal değerler birey üzerinde bir baskı yaratarak mobbing davranışının oluşmasını sağlayabilmektedir. Bireyin elinde olmayan ve kontrol edemeyeceği etkenlerin üzerinde baskı oluşturması, psikolojik olarak yılmasına sebebiyet vermektedir (Kartal ve Sipahi, 2018, s. 127-128).

Mobbing sorunu, artık bir sektörü farkı söz konusu olmadan ortaya çıkmaktadır. Yönetim kademesinin gücünü hissettirmek istediği ya da çalışanların arasında, işletmelerin çıkarlarına hizmet etmeyecek şekilde ortaya çıkan rekabet, mobbing sorununun tırmanmasına sebebiyet vermektedir. Bu noktada, işletmeler açısından önem arz eden husus, mutlak olarak mobbing sorununa karşı alınacak önlemler sürecin iyileştirilmesi adına değerli olmaktadır (Czupała, Grabowski ve Wilczyńska, 2017, s. 81).

Genel olarak işletmelerin mobbing sorununa karşı alabilecekleri önlemleri aşağıdaki hususlar dahilinde değerlendirmek mümkündür (Reichert, 2010, s. 7-9):

Mobbing
Mobbing
  • Eğitim: Eğitim süreçlerinin hem çalışanlar hem de işletmeler için mümkün kılınması gerekmektedir. Bu konunun işletmeye ve uzun vadede çalışanların kariyerlerine olumsuz etki edebileceği düşünülmektedir. Bu nedenle de eğitim süreçlerinin net bir şekilde işletme içerisinde uygulanması gerekmektedir.
  • Çözüm süreçleri: Mobbing sorununun ortaya çıkışı ile birlikte bu sorunun anlık olarak işletmenin yönetimi tarafından, kalıcı bir şekilde çözümlenmesi büyük önem taşımaktadır. Bu noktada yönetimin olduğu kadar çalışanların da çözüm odaklı olarak şartlandırılması gerekmektedir.
  • Sosyal çalışmalar: İşletme içerisinde, işletmenin sorunlarının sosyal odaklı olarak çözümlenmeye çalışılması son derece önemli olmaktadır. bu tip sorumluların varlığı ve sosyal anlamda sorun çözme konusundaki yetenekleri mobbing sorununun sürdürülebilirliğinin engellenmesi adına önemlidir.
  • Yasal koruma: Hem devlet yönetimlerinin hem de işletmelerin yönetim mekanizmalarının belki de en fazla üzerine odaklanması gereken konu, yasal anlamda mobbing sorununa karşı yasal koruma zemininin oluşturulmasıdır. Bu şekilde, işletmelerin hemen hepsi için meşru bir yasal çerçeve oluşturulabilir.

KAYNAKÇA

Czupała, A. C., Grabowski, D. & Wilczyńska, A. (2017). Mobbing and Discrimination in Companies. The İmportance of Prevention. Polish Journal of Applied Psychology, 15(1), 79–92.

Kartal, Y. ve Sipahi, H. (2018). Whistleblowing İle Mobbing İlişkisi: Kavramsal Bir B Kış ve Çözüm Önerileri. International Journal of Public Administration, 2(2), 119-134.

Reichert, E. (2010). İşyerinde Mobbing: Sosyal Hizmet Mesleği İçin Yeni Bir Öncelik Alanı (Çev. Emine Özmete), Hacettepe Üniversitesi Sosyolojik Araştırmalar Dergisi, (Ekim 2010), 1-12.

ICF Onaylı Sertifika programlarımız ile ilgili daha detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.

Koçluk Merkezi ICF’in en üst Program onayı olan ACTP (AccreditedCoaching Training Program)  program sağlayıcısıdır.

Bize Ulaşın