Koçlukta Grow Modeli

GROW Modeline Giriş

Bugün birçok farklı ve yararlı olan koçluk modelleri var, ancak yine de basitlik, etkinlik, anlaşılırlık, faydalılık ve etkili sonuçlar bakımından GROW Modelini geride bırakan bir model olduğunu öne sürmek gerçekçi olmaz. GROW Modeli, koçluk uygulamaları bakımından en temel modellerin başında gelmektedir.

GROW Modeli nedir?

GROW modeli, etkili bir koçluk seansının tüm temel unsurlarını içeren bir çerçevedir. Bu model, koçluk danışanlarının her koçluk seansı için hedef veya hedefler belirlemesine, bu hedefe eriştirecek olan yolda karşısına çıkabilecek olan şeylerle ilgili düşünmesine, bunlara çözüm yolları üretecek fikirler üzerinde beyin fırtınaları yapmasına ve nihayetinde de somut eylemlerde bulunmak üzere kararlar almasına yardımcı olan basit, anlaşılır ve bir o kadar da güçlü, yapılandırılmış bir koçluk yöntemidir.

Koçlukta neden GROW Modelini kullanmalısınız?

GROW modelini benimserseniz, danışanlarınız sonuç odaklı olduğu için sizi bir koç olarak gerçekten başarılı addedecek ve sevecektir. Siz de bir koç olarak desteklenmiş hissedeceksiniz, çünkü bir koçluk seansında gerekli olan temel bileşenlere sahip olduğunuzu bilecek ve güven duyacaksınız. Bu modeli bir kere öğrendikten sonra, seanslarınızda kullanacak ve bir koçluk seansı sırasında kesinlikle temel odak noktasını kaçırmazsınız.

GROW Modeline Genel Bakış

GROW Modeli, İngilizce Goal (Hedef), Reality (Gerçeklik), Options (Seçenekler), Will (İstek veya Yapılacaklar) baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Ancak, GROW Modelinin başlangıcında “Konu veya tema kelimesini temsil eden bir T harfi” ekleyebileceğini bilmek faydalıdır. Bu da bu modeli T-GROW yapar. Buradaki T harfi, seans için spesifik bir konunun, bir ana temanın belirlenmesidir ve danışan seansa aklı karışık olarak geldiğinde veya belirsizlik söz konusu olduğunda özellikle yararlıdır. 

  • T – Konu (koçluk seansı için bir konu veya tema seçin)
  • G – Hedef (koçluk seansı için bir hedef veya istenen bir sonuç seçin)
  • R – Gerçeklik (danışanın konunun/hedefin neresinde olduğunu, onun için ne ifade ettiğini, önlerine nelerin çıkabileceğini tartın)
  • O – Seçenekler (seçeneklere ilişkin fikirleri keşfedin ve hedefe doğru ilerlemek noktasında neler yapabileceği üzerine bir beyin fırtınası yapın)
  • W – Yapacak (hedefe doğru ilerlemek için yapacak eylemleri, atılacak olan adımları belirleyin)
Koçlukta grow modeli
Koçlukta grow modeli

T – Konu

Neden önemli:

Danışan, başvurduğu bir koçluk seansından tam olarak ne beklendiği, ne istediği konusunda net olmadığında, yaşamında neyi değiştirmek istediğine tam olarak emin olmadığı bir durumda öncelikle bir seans konusu/ teması belirleyin. Bu gerçekten önemli bir başlangıç ​​noktasıdır. Danışana odaklanır ve ayrıca seansı danışanın koçu olarak sizin için yönetilebilir bir hale getirir. Danışan koçluk seansından tam olarak ne istediğini bilerek bir oturuma gelirse, bu aşamayı atlayarak doğrudan doğruya G harfine, yani Hedef aşamasına geçebilirsiniz.

Danışanınızın oturum için bir konuyu daraltmasını ne kadar hızlı sağlarsanız, oturum hedefine karar vermek o kadar hızlı ve kolay olur. Ancak o zaman danışanınızın yoluna çıkanları anlamasına ve bir sonraki adımlarını seçmesine yardımcı olabilirsiniz.

Bir Oturumda “T” (Konu) Oluşturmak için 10 Örnek GROW Model Sorusu:

  1. “Peki, nasılsınız?” (Derinliğe inmek için harika açık uçlu soru)
  2. “Önümüzdeki birkaç hafta içinde size en çok yardımcı olacak, yaşamınızda olumlu değişikliğe yol açacak ne üzerinde çalışabiliriz?”
  3. “Bu koçluk seansına ilişkin olarak aklınızda ne gibi fikirler, beklentiler vardı?”
  4. “Son seanstan beri sizin için iyi giden şeyler neler?”
  5. “Son zamanlarda işinize yaramayan ne var?”
  6. “Bugünkü seansta benden beklentiniz nedir? En çok neyi değiştirmeye ihtiyacınız var?”
  7. “Merak ediyorum. Sizce bu hafta size en iyi şekilde nasıl yardımcı olabilirim?”
  8. “Son zamanlarda canınızı sıkan nedir?”
  9. “Huzurunuzu bozan nedir?”
  10. “Yaşamınızın hangi alanı yapılabilecek olan bir değişiklik ile daha iyi hale gelebilir?

G – Hedef:

Neden önemli:

Bir danışan net bir oturum konusu ile geldiğinde veya bir önceki aşamada beraberce bir konu belirlendiğinde, sonraki adım oturumun temel hedefini belirlemektir.

Bir koçluk seansı gerçekleştirmek, hedef aşamasını ele almakla, yani danışanınızın sizinle koçluk seansından istediklerini almasını nasıl sağlayacağınızı anlamakla mümkün olur.

Bir seans hedefi, danışana bir değer sunmamıza yardımcı olan ve oturumlar ilerledikçe danışanın odakta kalmasını sağlayan husustur. Bu, danışanın başarmayı en çok istediği ve ihtiyaç duyduğu desteği ve yardımı almasını sağlayacaktır.

Oturum hedefi, danışana bir değer sunmanın yanında, oturum zamanlamasını yönetmenizi ve odaklanmanızı sağlayacaktır.

Koçluğu diğer terapi yöntemlerinden farklı kılan faktörlerden biri de eyleme ve değişime odaklanmaktır. Koç, danışanının her seansta ne beklediği, ne istediği hususunda netlik elde etmesine yardımcı olur. Böylece hedeflerini anlaması, anlamlandırması ve kendini geliştirmesi mümkün olur. Bu sebeple bir hedef belirleyip, oturumları bu hedef doğrultusunda yönlendirmek önemli uygulama basamağıdır. Hedefte kalmak önemlidir. Bu yüzden eğer danışan konudan uzaklaşırsa ona hedefi hatırlatmak, odaklanmayı arttırır. Hedeften sapılması halinde “Şu anda farklı bir yöne doğru gidiyor gibiyiz. Seans için hedefiniz _____ idi, peki neye odaklanmayı tercih edersiniz?” diyebilirsiniz.

İPUCU: Bu taktik, özellikle uzun hikayeler anlatmayı seven bir danışanınız varsa yardımcı olabilir.

Bazen, seansın sonuna kadar ortaya çıkmayan gizli bir “hedef” olabilir. Danışan, böyle bir durumda danışana seans içerisinde en büyük kazancının ne olduğu sorulduğunda bu hedefin farkına varabilir. Bu nedenle soru sormak önemlidir.

Hedef sayısı bakımından ideal olarak, danışanın seans başına bir hedefi olması yararlıdır. Eğer danışan birden fazla hususu ele almak istiyorsa, oturum hedeflerini küçültmeniz gerekir. Birden fazla hedefe odaklanmak zor olacağından, böyle bir durumda, “Bu seansta bu iki hedef için de tam olarak zamanımız olacak mı, bundan emin değilim; ama elimden gelenin en iyisini yapacağım. Ama yine de, sizin için burada bu ikisi arasında bir öncelik varsa, ilk önce hangi hedef üzerinde çalışmak sizin için daha önemlidir” gibi soru sorarak bu yönlendirmeyi yapabilir, hedefi daraltabilirsiniz.

Bazen danışan için bir hedef tespit etmek çok zaman alabilir, oturumdan zaman yemiş gibi durabilir. Ama net bir oturum hedefi, danışanla koç arasında geçirilen süreye odaklanmış bir hal kazandırır. Danışan, ne istediği hususunda daha spesifik olur ve bu da memnuniyeti en üst seviyeye çıkarır. Bu bağlamda, bir oturum hedefi oluşturmak, herhangi bir koçluk seansının tartışmasız bir şekilde en önemli aşamasıdır.

Oturumda “G” (Hedef) Oluşturmak için 10 GROW Modeli Sorusu:

  1. “Bugünkü seansta sizin için gerçekten üzerinde odaklanmamızı gerektiren, sizin için önemli olan nedir?”
  2. “Bugün üzerinde durmadığımız için hayal kırıklığına uğrayabileceğiniz herhangi bir şey var mı?”
  3. “Şu anda hangi hedef üzerinde yoğunlaşsak, bu sizi mutlu eder?”
  4. “Bu seansta sizi sevinçten zıplatacak ne elde edebiliriz?”
  5. “Bu seansın sonunda ne olmasını istediğinizi, neyi başarmak istediğini gerçekten merak ediyorum”
  6. ” Önümüzdeki oturumdan özellikle ne elde etmek istersiniz?”
  7. “Bugünkü seansımızdan beklediğiniz sonuç nedir?”
  8. “Bu seanstan elde edebileceğiniz en faydalı şey ne olurdu?”
  9. “Bugünkü koçluk seansının yeni bittiğini ve bir hedef veya sorun konusunda ilerleme kaydetmekten mutlu veya heyecanlı olduğunuzu hayal edin. Bu tam olarak ne olurdu?”
  10. “Bugünkü seanstan istediğiniz sonucu elde ettiğinizi nasıl anlayacaksınız ? Sizin için bir seansın başarısı nedir?”
Koçlukta grow modeli
Koçlukta grow modeli

R – Gerçeklik:

Neden önemli:

Bir koçluk seansının R – (Gerçeklik) aşaması, danışanın durumunu ve bu noktaya nasıl geldiğini anlamasına yardımcı olduğunuz aşamadır. Bu aşama bir koçun gördüklerini sorguladığı, yeniden ele aldığı ve danışana tekrar geri yansıttığı yerdir. Danışan şimdiye kadar neler yaptı? Hedefi doğrultusunda işe yarayan ve yaramayan neler oldu? Bu aşama, danışanın şu anda tam olarak nerede bulunduğunu ve bu durumun onu nasıl etkilediğini derin bir şekilde anlamakla ilgili bir aşamadır.

GROW modelinin Gerçeklik aşaması aynı zamanda duygular hakkında konuşmayı ve duyguların derinliklerine inmeyi, danışanın inançlarını, üçgüdülerini, sezgilerini keşfetmeyi de içerir. 

Bir danışanın gerçekliğini keşfetmek, bir koçluk seansının temel iskeletidir ve her iki taraf için de öz farkındalığı artırır. 

Bu aşama danışanın güçlü fikirler, içgörüler kazandığı ve kendisiyle ilgili keşifler, öğrenmeler yaptığı yerdir. Ayrıca değerlere, alışkanlıklara, önceliklere, sınırlayıcı inançlara, alınan/alınmayan kararlara, atılan/atılmayan adımlara ve çok daha fazlasına göz atmak mümkün olur.

İPUCU: Bir seans “kuru” ve işlevsel geliyorsa ya da ilham ve içgörüden yoksunsa, bunun nedeni genellikle müşterinin Gerçekliğini keşfetmek için yeterli zaman harcanmamasıdır .

Gerçekliği keşfederken bazı Seçenekler ve Yapılacaklar (eylemler) muhtemelen ortaya çıkacaktır. Ama danışanın sonunda taahhüt edeceği eylemler hakkında açık fikirli olmayı unutmayın.

“R” (Gerçeklik) için 15 GROW Modeli Sorusu:

  1. “Seansımızdaki temel hedefimizle ilgili olarak yaşamınızdaki bir günü tanımlayın”
  2. “Hedefinizi düşündüğünüzde, şu anda onun neresindesiniz?”, “Hedefiniz için ne yaptınız?” ve “Şimdiye kadar neler öğrendiniz?”
  3. “Şu anki mevcut durumunuzla ilgili ne hissediyorsunuz?” ve “Bu durumda olmaktan dolayı kendinizi nasıl hissediyorsunuz?”
  4. “Neden çekiniyorsunuz veya kendinizi kaçırıyorsunuz?” ve “Nelerden kaçınıyorsunuz?”
  5. “Sezginiz size ne söylüyor?”
  6. “Şu anda hangi noktada saygı görmüyorsunuz veya kendinize saygı duymuyorsunuz?”
  7. “Genel ruh haliniz nedir?” ve “Hangi alışkanlıklar yolunuza çıkıyor?”
  8. “Kendinize ne söylüyorsunuz, bu size hedefiniz doğrultusunda engel oluyor mu?”
  9. “Hedefinize ulaşırsanız ‘kazananlar’ ve ‘kaybedenler’ kimler olacak?”
  10. “Şu anda bulunduğunuz durumda beğendiğiniz neler var?” ve “Olduğunuz gibi kalmak size ne kadar yakışıyor?”
  11. “Daha fazlasını yapmaktan/ hedefinize doğru ilerlemekten sizi alıkoyan ne oldu?”
  12. “Hedefinize giden yolda kimler veya neler engel oluşturuyor?”
  13. “Hiçbir şey yapmasaydınız ne olurdu?”
  14. “Henüz bakmadığımız, üzerinde durmadığımız başka ne gibi düşünceleriniz var?”
  15. “Şimdi kimsiniz?” ve “Hedefinize erişmek için kim olmanız gerekecek?”

O – Seçenekler:

Neden önemli:

Eğer danışan kendi sorunlarını tek başına çözebilseydi, bunu zaten yapardı. Çoğu zaman bir danışanın ihtiyaç duyduğu şey, beyin fırtınası yapmak veya ertelediği bir eylemi gerçekleştirmek için destek görmektir. Bu, danışanın halihazırda memnun olmadığı bir eylemi değiştirmeyi, istediği bir noktayı geliştirmeyi başarmak için danışana meydan okumayı ve ilham vermeyi içerebilir veya bir eylemi daha erişilebilir kılmak için kapsam küçültmek anlamına da gelebilir. 

Her türlü durumda danışan için olası seçenekler üzerinde fikir yürütmek, bunları keşfetmek için O – Seçenekler aşaması iyi bir araştırma yapmak ve koçluk seanslarının başarısı arttırmak noktasında büyük bir fayda sağlar.

Bu aşamada danışanın hedefine erişmesi yolunda yapılabilecekler masaya yatırılır. Hangi seçeneğin gerçekten tam olarak uygun olduğunu keşfetmek, hangi seçeneklerin bulunduğunu, hangilerinin erişilebilir olduğunu belirlemek için bir beyin fırtınası yapmak gerekir. Bu aşamada koçun danışanı mümkün olduğu kadar çok fikir atmaya teşvik etmesi gerekir. Ortaya atılan fikirlerin hepsi gerçekleştirilecek değildir, bunlar bir fikir havuzu oluşturacaktır. Bunun danışana hatırlatılmasında fayda vardır.

O (Seçenekler) Oluşturmak için 21 GROW Modeli Sorusu:

  1. “Şu anda işe yaramayan ne var?”
  2. “Ne yapmayı durdurabilirsiniz?”, “neyi şimdikinden daha az yapabilirsiniz?”, “neyi şimdikinden daha fazla yapabilirsiniz”, “neyi yapmaya devam edebilirsiniz” ve “neyi yapmaya başlayabilirsiniz” (Bir liste yapın)
  3. “Bir seçeneğiniz olsaydı, ne yapabilirdiniz?”
  4. “Diyelim ki bundan bir yıl sonra ve hedefinize ulaştınız. Bunu başarmak için hangi adımları atmış olurdunuz?”
  5. “Diyelim ki, bir an için korkunun olmadığı bir dünyada yaşıyorsunuz. Şimdi ne yapabilirdiniz?”
  6. “İhtiyacınız olan tüm bilgilere sahip olduğunuzu varsayalım, atacağınız bir sonraki adım veya adımlar ne olurdu?”
  7. “Hedefiniz için gerçekten heyecan duyduğunuzu, bunu başarmayı çok istediğinizi hayal edin, bunu başarmak için ne yapardınız?”
  8. “Elinizden gelenin en iyisini yapsaydınız, şu anda ne yapardınız?”
  9. “Başarısız olamayacağınızı bilseydiniz, ne yapardınız?”
  10. “Başkalarının ne düşündüğünü umursamasaydınız, ne yapabilirdiniz?”
  11. “İhtiyacınız olan tüm olanaklara sahip olduğunuzu hayal edin, ne yapardın?”
  12. “Hayranlık duyduğunuz, kendinize rol model aldığınız, gıpta ettiğiniz birinin gözlerinden bakabildiğinizi farz edin. Ne gibi seçenekleriniz var?”
  13. “En iyi arkadaşınıza bu konuda tavsiye verdiğinizi hayal edin, ona ne önerirdiniz?” ve “En iyi arkadaşınız size tavsiye verseydi, tahminen o size ne önerirdi?”
  14. “Yeteneklerinize tamamen güvendiğinizi hayal edin, ne yapabilirdiniz?”
  15. “Bu alanda uzman olduğunuzu hayal edin. Şu anda ne tür fikirleriniz var?”
  16. “Düşünebildiğiniz en bilge kişiyle (tanısanız da tanımasanız da) sohbet ettiğinizi hayal edin. O size bu durumda ne yapmanızı önerirdi?”
  17. “Sizin için para sorun veya engel olmasaydı, ne yapardınız?”
  18. “En çılgın hayallerinizin de ötesinde zengin olsaydınız, olaylara nasıl farklı yaklaşabilirdiniz?”
  19. “Sonuçlarıyla yaşamak zorunda olmasaydınız, ne yapabilirdiniz?”
  20. “Bu konuda ne yapmanız gerektiğini bildiğinizi hayal edin, bu ne olurdu?”
  21. “Başka ne yapabilirsiniz?” sonra, “İyi. Peki başka ne var?” (Danışanı seçenek üretmeyi sürdürmeyi teşvik etmek için ortaya çıkan seçenekleri tekrarlamaya devam edin ve gelen yanıtlar için danışanı tebrik etmeyi unutmayın)
Koçlukta grow modeli
Koçlukta grow modeli

W – Yapılacaklar:

Neden önemli:

GROW modelinin W- Yapılacaklar kısmı, koçluk seansının doruk noktasıdır.

Koçluğun özünde, değişimi kolaylaştırmak vardır. Elbette her zaman olmasa da genellikle bu, danışanın eyleme geçmesini, aksiyon almasını gerektirir.  İşte bu aşamada GROW modelinin W – Yapılacaklar adımı devreye girer. Bazen W – istek olarak da, yani harekete geçmeye isteklendirmek anlamında da kullanılır.

Bu aşamada, danışanınız koçluk seansınızın Seçenekler bölümünden yola çıkarak, önündeki seçeneklerden birini veya birkaçını belirleyerek ne yapacağına karar verir. Bu aşamada koç, danışanın az önce tanımladığı fikirleri gözden geçirir ve yapmayı taahhüt edecekleri bir ya da birden fazla eylem seçer. Elbette seçilen eylemler, danışanın ilk başta belirttiği seans hedefine erişmeye odaklanmalıdır.

“Eylem” sözcüğünü kullandığımızda, eylemlerin somut, görünür adımlar olması gerektiği anlaşılır. Ama gerçekte eylemler sayısız şekillerde olabilir. Danışanın bir eylemi, bir şeyi yapma şeklini değiştirmesi veya odakta bir değişiklik yapması da olabilir. Örneğin nasıl hissettiğine dikkat etmeyi, bir şeyi yapmayı bırakmayı ve hatta bilinçli olarak hiçbir şey yapmamayı bile içerebilir.

W (Yapılacaklar-Eylem-İstek) için 20 GROW Modeli Sorusu:

Yapılacak Eylemleri Seçme
  1. “Öyleyse, lütfen temel seçeneklerinizi bana tekrar sayın”
  2. “Hedefinize erişmek için ilk adım olarak ne yapabilirsiniz?”
  3. “Hangi önlemlerin alınması gerekiyor?”
  4. “Ve hangi eylemleri yapmak istiyorsunuz?”
  5. “Hangi adımları atacaksınız?”

İPUCU: Bu kısımda seçenekler bölümünden de birçok soru kullanmak mümkündür. Oradaki soruları kolayca yeniden düzenleyerek danışana ne yapabileceğini yerine ne yapacağını sorabilirsiniz.

Taahhüt Oluşturma
  1. “Belirlediğimiz eylemlerle ilgili olarak kendinizi nasıl hissediyorsunuz?” ve “Eylemleriniz hakkında heyecanlanmak için size ne gerekli?”
  2. “Bu eylemi gerçekleştirmeyi bana nasıl taahhüt edebilirsin?”
  3. “Bana bu eylemlerin sizi hedefinize nasıl götürdüğünü tam olarak anlatın lütfen” (eylemleri sonuçlarla ilişkilendirin)
  4. “İşler zorlaştığında belirlenen hedefe nasıl bağlı kalacaksınız?”
  5. “1’den 10’a kadar bir ölçek düşünün, bu eylemi tamamlama olasılığınız bu ölçekte nedir?” Sonra, “Bunun 10 olmasını engelleyen nedir? ve “Skoru yükseltmek için ne yapabilirsiniz?”
Eylemin Gerçekleştirilmesinin Önündeki Engellerin Tespit Edilmesi ve Bunlarla Başa Çıkılması
  1. “Bu eylemi tamamlamanızın önüne ne geçebilir?”
  2. “Kendinizi sabote edecek olsaydınız, bunu nasıl yapardın?”
  3. ” İstemeden de olsa bu eylemi gerçekleştirmekten sizi alıkoyacak şeyler var mı?”
  4. “Bu eylemi gerçekleştirmeyi daha eğlenceli kılabilecek ne olabilir?”
  5. “Diyelim ki bu hafta sizin önünüze bir engel çıktı, o zaman ne yapacaksınız?”
Hesap verebilirlik
  1. “Kendinizi hedefinize erişmek için bu eylemde kalmayı desteklemek ve bunun yapıldığından emin olmak için yapabileceğiniz 3 şey nedir?”
  2. “Bu eylemin tamamlandığını bana nasıl gösterebilirsiniz?”
  3. “Eyleminizi gerçekleştirmenizi sağlamak için neyi değiştirmeye hazırsınız?”
  4. “Eyleminizi tamamladığınızı bana nasıl gösterebileceksiniz?”
  5. “Bu eylemleri gerçekleştirmekten nasıl sorumlu tutulmak istersiniz?”

GROW Koçluk Modeline ilişkin genel bir tanıtım sağlamayı amaçlayan bu yazı, Simplicity Life Coaching Ltd himayesinde Emma-Louise Elsey tarafından The Coaching Tools Company’de yayınlanmış olan makaleden, orijinal dili olan İngilizce’den yapılan çeviriden oluşmaktadır.

Yazının orijinali için:

https://www.thecoachingtoolscompany.com/the-grow-model-explained-for-coaches-questions-tips-more/

Koçluk Merkezi ICF’in en üst Program onayı olan ACTP (AccreditedCoaching Training Program)  program sağlayıcısıdır.

Bize Ulaşın