KARİYER ve KARİYER YÖNETİMİ – 1

Kariyer ve Kariyer Yönetimi Kavramları

İş dünyası dahilinde, çalışan herkes açısından iyi bir noktaya gelmek, bu vesile ile iyi bir imaj oluşturmak ve nihayetinde de bu süreçten maddi anlamda önemli ölçüde bir kazanç elde etmek önemli birer hedef olarak görülmektedir. Rekabet, sadece iş dünyası içerisinde, belirli iş kolları ve işletmeler arasında söz konusu olmamaktadır. Bunun ötesinde bireysel açıdan da ciddi ölçekli bir rekabet söz konusudur ve çalışanlar bu rekabetin içerisinde var olabilmek adına ciddi şekilde çabalamaktadırlar.

Söz konusu çabaların bir sonucu olarak, bir çalışan için kesin bir kariyer oluşturma ve bunun sayesinde iş dünyası içerisinde tutunma çabası söz konusudur. Bu vesile ile kariyer kavramı, içerisinde bir çalışanın erişmiş olduğu bir noktanın anlamı ile birlikte işe dair geçmişi, elde edilen başarıları, dolayısıyla başarısızlıkları, alınan mesleki eğitimleri ve psikolojik olanlar ile maddi ödülleri barındıran bir niteliksel olgudur (Seçer ve Çınar, 2011, s. 51).

Bir başka tanımlamada kariyer, terfi kavramıyla eş değer olarak görülmüş, üzerine pozitif bir anlam yüklenmiş ve bu vesile ile de bir çalışanın mesleği dahilinde gelişimini ifade etmiştir. Özellikle de bireysel gelişim ve iş dünyasındaki rekabet açısından değerlendirildiği süre zarfında kariyer, bir çalışanın kendisini ön plana çıkarması, başarılı olması ve mümkün olduğunca yüksek bir seviyede istihdam edilmesini ifade etmektedir (İmamoğlu, Keskin ve Erat, 2004, s. 170).

Kariyer Yönetimi
Kariyer Yönetimi

Kariyer yönetimi, bireysel ve kurumsal anlamda değerlendirildiğinde, bir çalışanın sahip olduğu iş kapasitesi ve beceri düzeyi ile birlikte sahip olduğu genel iş potansiyelinin en iyi şekilde değerlendirilerek, bu değerlendirmenin bir sonucu olarak geliştirilmesi anlamını taşımaktadır. Bu şekilde bireylerin özellikle geleceklerine dair kariyer konusundaki çabaları ve emekleri en doğru şekilde ele alınmaya çalışılmaktadır (Karavardar, 2014, s. 89).

Öte yandan kariyer planlaması, bir işletme dahilinde görev alan tüm çalışanların iş dünyasındaki yol haritalarının, kapasiteleri dahilinde, gelecekte kendileri için azami anlamda en iyi şekilde tasarlanması adına atılan adımların tümünü kapsamaktadır. Bu adımların içerisinde, her bir çalışan için onun çıkarlarına en uygun olacak şekilde gerek mevcut bağlı olduğu kurum gerekse de gelecekte görev alabileceği işletme adına neler yapılması gerektiği de yer almaktadır (Bolat ve Seymen, 2003, s. 7).

KAYNAKÇA

Bolat, T. ve Seymen, O. A. (2003). Örgütlerde İş Etiği ve Kariyer Yönetimi İlişkisi: Normatif Etik Boyutuyla Bir Değerlendirme, Yönetim, 13(45), 3-19.

İmamoğlu, S. Z., Keskin, H. ve Erat, S. (2004). Ücret, Kariyer ve Yaratıcılık İle İş Tatmini Arasındaki İlişkiler: Tekstil Sektöründe Bir Uygulama. Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F. Yönetim ve Ekonomi Dergisi, 11(1), 167-176.

Karavardar, G. (2014). Kariyer Yönetimi ve Örgütsel Bağlılık İlişkisini Belirlemeye Yönelik Görgül Bir Araştırma. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 33(2), 87-101.

Seçer, B. ve Çınar, E. (2011). Bireycilik ve Yeni Kariyer Yönelimleri, Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F. Yönetim ve Ekonomi Dergisi, 18(2), 49-62.

ICF Onaylı Sertifika programlarımız ile ilgili daha detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.

Koçluk Merkezi ICF’in en üst Program onayı olan ACTP (AccreditedCoaching Training Program)  program sağlayıcısıdır.

Bize Ulaşın