Kalıcı Öğrenme ve Kolay Hatırlama

“Kalıcı Öğrenme ve Kolay Hatırlama”

Öğrenmenin etkin ve tam olabilmesi için yeni bir bilgi öğrenirken beynimizin her iki lobunuda işin içine katmamız gerekmektedir. Bazı insanlar öğrenirken beyinlerinin sadece sol lobunu işin içine katmaktadır. Bu da verimli öğrenmeyi engeller. Nasılki bir bireyin kolay yürümesi yada koşabilmesi için iki bacağını da kullanması gerekiyorsa bireyinde hem kolay hem de tam öğrenebilmesi için beyninin her iki lobunuda öğrenmenin içine katması gerekmektedir.

Sağ beyin resimler ile renkler ile ve zihinsel canlandırma yolu ile öğrenir. Bizim de beynin sağ lobunu işin içine katmalıyız demekteki kastımız zihin gözünü kullanmak ve öğrenilen bilgiyi resmetmektir.

2 13

Sağ beyin ve sol beyin ile öğrenmeyi bir örnekle açıklamak gerekirse. Diyelimki çok güzel bir senaryosu olan bir film izliyorsunuz. O filmi izlerken filmdeki sesler beyninizin sol lobuna filmdeki görüntüler ise beyninizin sağ lobuna işlenir. Burada her iki lop da dengeli bir biçimde çalışmaktadır. İşte bu yüzden dolayı ,ile siz seyrettiğiniz filmi daha kolay hatırlarsınız.

Diyelimki bu filmin senaryosunun yazılı olduğu kitap okuyorsunuz. Kitabı okurken zihinsel canlandırmalar yapmazsanız eğer daha çabuk unutursunuz. Bunun yanında daha az bilgiyi hatırlarsınız. Çünkü ağırlıklı olarak sol lop kullanılmıştır.

Kitap okunduğunda kitabın içindeki metinler sol lopta anlaşılmaya çalışılır. Filmde ise sesler sol lopta resimler ise sağ lopta işlenir yani beynin her iki lobu dengeli bir biçimde işin içindedir.

Bacaklarımıza geri dönersek. Ayakta dururken iki bacağımız ile yere basıp dengeli bir biçimde ayakta durabiliyoruz. Den için ağırlığımızın her iki bacağımızda olması gerekmekte. Tek bacak üzerinde uzun süre ayakta durmaya çalışsak dengemiz bozulur öyle değil mi? İşte dengeli bir öğrenme içinde beynimizin her iki lobunu dengeli bir biçimde işin içine katmamız gerekmektedir.

Sağ lop aynı zamanda müziğin alanıdır. Diyelimki bir şarkı ezberlememiz gerekiyor. Şarkıyı sadece kağıtta yazılı sözlere bakarak ezberlemeye çalışırsak ezberlememiz oldukça güç olurdu. Çünkü sadece sol lop devrede olurdu. Oysaki şarkı ezberleyenler ne yapar. Tabiki müzik , ritim eşliğinde söyleyerek ezberlemeye çalışırlar. Şarkının sözleri sol lobta işlenirken müzik ve ritim sağ lobta işlenmektedir. Çoğu kişi bir şarkıyı birkaç kez dinlediğinde bir de bakarki içinden otomatikman şarkının sözlerini söylemeye başlıyor. Bunun sebebi iki lobunda işin içinde olmasıdır.

ÇOĞUMUZDA BEYNİN SAĞ LOBU GELİŞTİRİLMEMİŞ VE ATIL KALMIŞTIR. FOTOGRAFİK HAFIZA TEKNİKLERİNİN AMACI DA BEYNİN SAĞ TARAFININ ÖĞRENME VE HAFIZA GÜCÜ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİ ORTAYA KOYMAKTIR.

ETKİLİ BİR ÖĞRENME İÇİN  BEYNİN HER İKİ TARAFININ DA ÖĞRENME FAALİYETİNİN İÇİNE SOKULMASI GEREKİR . HER İKİ LOP DA BİRBİRİNİ TAMAMLAYAN FONKSİYONLARA SAHİPTİR.

Kalıcı ve kolay öğrenmek için aynı zamanda öğrendiğimiz bilgileri beynimizde doğru yere yerleştirmemiz gerekmektedir. Beynimiz bizim muazzam hazinemizdir ve sandığımızdan çok daha geniştir. Diyelimki çok geniş bir evde oturuyorsunuz. Evinizde bir kitabı gelişi güzel bir yere koysanız onu bulmanız pek te kolay olmaz değilmi?  Kitabı muhtemelen evinizde bulunan kütüphanenize kaldıracaksınız. İşte tıpkı bunun gibi öğrendiğimiz bilgileride beynimize gelişigüzel yerleştirmek yerine herşeyi doğru bir şekilde ilgili yere yerleştirebilirsek hem kalıcı hemde kolay öğrenmiş oluruz.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Koçluk Merkezi ICF’in en üst Program onayı olan ACTP (AccreditedCoaching Training Program)  program sağlayıcısıdır.

Bize Ulaşın