İŞLETMELERDE YAPICI VE YIKICI ÇATIŞMA YÖNETİMİ – 4

Yıkıcı Çatışma Yönetimi

Özellikle iş dünyası temelinde ele alındığı süre zarfında çatışma, çekişme ve anlaşmazlıklar sıklıkla rastlanan bir durumdur. Buna göre işletmenin tepe noktasından tabanında yer alan ekibe kadar uzanan bir silsilede, geniş ölçekli olarak anlaşmazlıkların olması kuvvetle muhtemeldir.

Çatışmanın var olduğu ortamlarda, belki de sürece en fazla zararı veren yönetim tarzı yıkıcı çatışma yönetimidir. Adından da anlaşılacağı üzere yıkıcı çatışma yönetiminde, sürecin ciddi ölçekli olarak hırpalanması ve buna istinaden de topluluğu oluşturan unsurların psikolojik olarak zarar görmesini sağlayan iletişim sorunları söz konusudur. Bu sorunlar, genel olarak yaşanan çatışmaların yönetiminde yaşanmakta, belirli bir zümrenin savunularak geri kalan zümrenin kayrılmasından ve ön plana çıkarılmasından kaynaklanmaktadır. Yıkıcı çatışma yönetiminde, yönetim sürecinde başarısızlıkları aşikar olan yönetici bireylerin de büyük bir etkisi bulunmaktadır. Böylelikle de yıkıcı çatışma yönetimi, tarafların arasındaki iletişimin koparak sadece belirli bir zümrenin çıkarlarına odaklanmasıyla ortaya çıkmaktadır (Üngüren, 2008, s. 885).

Yıkıcı Çatışma Yönetimi
Yıkıcı Çatışma Yönetimi

Aynı zamanda yıkıcı çatışma yönetiminde, geçmişte elde edilen, sorunlardan kaynaklanan deneyimlerin gözle görülür şekilde arka planda bırakıldığı fark edilmektedir. Buna göre umursamaz bir şekilde değerlendirilen geçmişin sorunları, zamanla bir organizasyonun içerisine tamamıyla yerleşmekte, böylelikle de ilerleyen zaman içerisinde, ortak hareket etmesi gereken bireyler birbirlerinden uzaklaşarak birbirlerine etkin bir şekilde zarar vermektedirler. Bu noktada yöneticilerin sadece belirli bir kesimi kollayarak sorunlu süreçten onların karlı çıkmalarını sağlamaları, aslında toplu olarak bir başarısızlığın yolunu açmaktadır (Ada, 2013, s. 63).

Yıkıcı çatışma yönetimi sürecinin ortaya çıkarmış olduğu sonuçlara bakıldığında aşağıdaki noktaların ön plana çıktığı görülmektedir (Üngüren, 2008, s. 885):

  • Topluluğun yaratmış olduğu ve her ne olursa olsun varlığını sürdüren çalışma enerjisini fiziksel ve zihinsel olarak ortadan kaldırmaktadır,
  • Bir arada hareket eden bireylerin psikolojik olarak ciddi ölçekli zarar görmelerine sebebiyet verebilir,
  • Çalışma ve üretim sürecinde ortaya çıkan kaynakların ziyan olmasına neden teşkil edebilmektedir,
  • Taraflar arasında bir uzlaşının sağlanmasını ve buna istinaden de bir sinerji yaratılmasını zorlaştırmaktadır,
  • Düşmanlığın ve zarar verecek türden bir rekabetin oluşmasına sebebiyet verebilecektir,
  • Çalışma ve üretim kapasitesinin gerileyerek maliyetlerin yükselmesine neden teşkil etmektedir,
  • Toplu hedefler ve çıkarlardan ziyade belirli bir grup ya da grupların hedef ve çıkarları söz konusu olmaktadır.

KAYNAKÇA

Ada, N. (2013). Örgütlerde Çatışma Nedenleri Ve Çözüm Önerileri: Bir Literatür Çalışması. The Journal of Academic Social Science Studies International Journal of Social Science, 6(1), 59-74.

Üngüren, E. (2008). Örgütsel Çatışma Yönetimi Üzerine Konaklama İşletmelerinde Bir Araştırma. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 1(5), 880-909.

ICF Onaylı Sertifika programlarımız ile ilgili daha detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.

Koçluk Merkezi ICF’in en üst Program onayı olan ACTP (AccreditedCoaching Training Program)  program sağlayıcısıdır.

Bize Ulaşın