İş Dünyasında Yapay Zekânın Yükselişi

Çoğu insanın yapay zeka terimini duyduğunda genellikle aklına ilk gelen şey robotlardır. Bunun nedeni, büyük bütçeli filmlerin ve romanların, dünyayı kasıp kavuran insan benzeri makineler hakkında hikayeler geliştirmiş olmasıdır. Ancak iş dünyasında yapay zekâ bundan çok daha fazlasını ifade eder.

Yaklaşık birkaç yıl önce, yurt dışına bir gezi planlıyorsanız ve hava durumunu, en iyi rotayı veya buna benzer herhangi bir önemli soruyu öğrenmek istiyorsanız, doğru yanıtları veya talimatları daha önce oraya gitmiş olan birine sormanız gerekebilirdi. Ancak artık her bilginin saniyeler içinde alınabildiği yapay zekâ dünyasında yaşıyoruz. Tüm bu yüksek teknoloji teknolojisi, ses veya konuşma tanıma, Google haritaları, sürücüsüz arabalar ile yapay zekânın bugün hayatımızı birkaç yıl içinde hayal edebileceğimizden çok daha basit hale getirdiğine şüphe yok. Uyandığınız, telefonunuzu kontrol ettiğiniz veya Netflix’in önerdiği dizileri art arda izlediğiniz andan itibaren, hayatınızın her gününde bu teknolojiden en iyi şekilde yararlanıyorsunuz.

Teknik anlamda yapay zekâ (AI), insan zekasının yazılım kodlu buluşsal yöntemlerle simülasyonunu ifade eder. Yani yapay zekâ, genellikle insan zekâsı gerektiren görevleri yerine getirebilen akıllı makineler oluşturmayı içeren bir bilgisayar bilimi alanıdır. Derin öğrenme ve makine öğrenimindeki ilerlemeler, yapay zekâ sistemlerinin teknoloji endüstrisindeki hemen hemen her sektöre girmesine olanak tanımıştır. Bu teknolojinin hedefleri arasında bilgisayar destekli öğrenme, akıl yürütme ve algılama yer alır. Günümüzde yapay zekâ, bulut tabanlı kurumsal uygulamalardan tüketici uygulamalarına ve hatta yerleşik aygıt yazılımlarına kadar her şeyde yaygındır. Finanstan sağlığa kadar farklı sektörlerde kullanımına rastlamak mümkündür.

Yapay Zekâ Nedir ve Nasıl Çalışır?

Yapay zekâ, bir makinenin akıl yürütme, öğrenme, planlama ve yaratıcılık gibi insana benzer becerileri gösterme yeteneğidir. Teknik sistemlerin çevrelerini algılamasını, algıladıklarıyla ilgilenmesini, sorunları çözmesini ve belirli bir hedefe ulaşmak için harekete geçmesini sağlar. Bu tür eylemlerin genellikle daha önce elde edilenden daha yüksek bir hız ve doğrulukla çoğaltılması veya gerçekleştirilmesi için bilgisayarların kullanılmasını içerir.

Bu teknoloji bilgisayar, kamera gibi kendi sensörleri aracılığıyla önceden hazırlanmış veya toplanmış verileri alır, işler ve yanıt verir. Önceki eylemlerin etkilerini analiz ederek ve otonom olarak çalışarak davranışlarını belirli bir dereceye kadar uyarlama yeteneğine sahiptir. Genellikle sorunları çözmek veya tahminlerde bulunmak için bilgisayar bilimini verilerle birleştirir. Süreçleri, bilgisayar koduna yazılan bir dizi kural olan algoritmaları içerir.

Yapay zekânın dört temel işlevi olduğu kabul edilir. Bunlar insanca düşünmek, mantıklı düşünmek, insanca davranmak ve rasyonel davranmaktır. Bu alanlardan ilk ikisi, insan zihnine benzer şekilde öğrenme ve problem çözme yeteneği gibi düşünce süreçleri ve akıl yürütmeyle ilgilidir. Bu alanlardan son ikisi davranış ve eylemlerle ilgilidir. Bu soyut tanımlar, makine öğrenimi programlarını ve yapay zekâ çalışmasının diğer alanlarını makinelere entegre etmek için bir plan oluşturmaya yardımcı olur.

Bu teknoloji sistemleri, analiz ettikleri verilerdeki kalıplardan ve özelliklerden öğrenmek için büyük veri kümelerini akıllı, yinelemeli işleme algoritmalarıyla birleştirerek çalışır. Bir yapay zekâ sistemi her veri işleme turunu çalıştırdığında, kendi performansını test edip ölçer ve ek uzmanlık geliştirir.

Bu teknoloji hiçbir zaman ara vermeye ihtiyaç duymadığından yüzlerce, binlerce ve hatta milyonlarca görevi son derece hızlı bir şekilde gerçekleştirebilir, çok kısa sürede çok şey öğrenebilir ve başarmak için eğitildiği şeyde son derece yetenekli hale gelebilir.

İş Dünyasında Yapay Zeka
İş Dünyasında Yapay Zeka

Yapay Zekâ Türleri

Yapay zekânın uygulamaları sonsuzdur. Günümüzde çeşitli uygulamalarda, değişen karmaşıklık düzeyleriyle yaygın olarak kullanılır.

Hava durumu ve finansal tahminler açısından tahminlerde bulunmak, üretim süreçlerini kolaylaştırmak, çeşitli gereksiz bilişsel emek türlerini (örneğin vergi muhasebesi veya düzenleme) azaltmak, otonom araçlar, tıbbi teşhis, doğal dil işleme, matematik, dijital asistanlar (Siri gibi), görüntü tanıma, spam filtreleme, arama motorları, çevrimiçi hedefleme gibi pek çok alanda kullanılır. Aynı zamanda sanat, oyun, otonom araçları çalıştırmak, dili işlemek gibi konularda da geniş bir kullanım alanı bulur.

Günlük yaşamımızda kullandığımız bazı yaygın yapay zeka örnekleri şunlardır: Siri, Alexa ve diğer akıllı asistanlar, Google haritaları, canlı sohbet robotları, kendi kendine giden arabalar, etkileşimli video oyunları, giyilebilir sensörler ve cihazlar, tıbbi amaçlı biyosensörler, hisse senedi alım satımı için robotik danışmanlar.

Bugün bu teknoloji birçok farklı sektöre ve endüstriye uygulanabilir. Belki de yapay zekâ destekli olduğunu fark etmemiş dahi olabileceğiniz bazı uygulamalar söyle örneklendirilebilir:

Çevrimiçi alışveriş ve reklam: Yapay zekâ, örneğin önceki aramalara, satın almalara veya diğer çevrimiçi davranışlara dayalı olarak insanlara kişiselleştirilmiş öneriler sunmak için yaygın olarak kullanılır. E-ticarette ürünleri optimize etmek, envanteri planlamak, lojistik gibi alanlarda son derece önemlidir.

İnternette arama: Arama motorları, ilgili ve tutarlı arama sonuçlarını sağlamak için kullanıcıları tarafından sağlanan geniş miktardaki verilerden yararlanır.

Dijital kişisel asistanlar: Akıllı telefonlar, mümkün olduğu kadar alakalı ve kişiselleştirilmiş hizmetler sağlamak için yapay zekâyı kullanır. Soruları yanıtlayan, önerilerde bulunan ve günlük rutinlerin düzenlenmesine yardımcı olan sanal asistanlar her yerde yaygın hale geldi.

Çeviriler: Yazılı veya sözlü metne dayalı dil çeviri yazılımı, çevirileri sağlamak ve geliştirmek için yapay zekaya dayanır. Bu aynı zamanda otomatik altyazı gibi işlevler için de geçerlidir.

Arabalar: Sürücüsüz araçlar henüz standart olmasa da otomobiller zaten yapay zekâ destekli güvenlik işlevlerini kullanıyor. Ayrıca navigasyonlar da büyük ölçüde yapay zekâ desteklidir.

Siber güvenlik: Bu teknoloji sistemleri, sürekli veri girişine, kalıpları tanımaya ve saldırıları geriye doğru izlemeye dayalı olarak siber saldırıları ve diğer siber tehditleri tanımaya ve bunlarla mücadele etmeye yardımcı olabilir.

İş Dünyasında Yapay Zeka
İş Dünyasında Yapay Zeka

Yapay Zekânın Avantajları

Yapay zekâ, gerçek anlamda bilgisayar bilimi dalının devrim niteliğindeki bir başarısıdır. Önümüzdeki yıllar ve on yıllar boyunca yavaş yavaş modern yazılımın temel bir bileşeni haline gelmeye devam edeceği öngörülmektedir. Bugün için bu teknolojinin hayatımızın pek çok alanında pek çok işi kolaylaştırıp, faydalar sağladığını söylemek mümkündür. Yapay zekâ aşağıdakiler de dâhil olmak üzere bir dizi önemli avantaj sunar:

  • Hata oranları insanlara göre düşüktür (kodlamanın doğru yapılması şartıyla).
  • Düşmanca veya saldırgan ortamlardan etkilenmez; bu durum, bu makinelerin tehlikeli görevler gerçekleştirebileceği ve insanlara zarar verebilecek ortamlarda ve maddelerle çalışabileceği anlamına gelir.
  • Sıkıcı veya tekrarlayan görevlerden sıkılmaz.
  • İnsanların ne soracağını, arayacağını veya yazacağını tahmin edebilme; akıllı telefonlar veya Alexa gibi kişisel asistanlar gibi eylemler öneren asistanlar olarak hareket etmelerine olanak tanır.
  • Büyük veri setlerini hızlı bir şekilde analiz edebilir, bu da karmaşık desenleri ve ilişkileri keşfetmeyi kolaylaştırır.
  • Yapay zekâ modelleri, sürekli olarak yeni verilerle beslendikçe ve deneyim kazandıkça daha iyi hale gelir. Bu, sistemlerin zaman içinde öğrenme yeteneğine sahip olmalarını sağlar.
  • Daha fazla doğruluk ve kesinlik sağlar. Bu yapının temel faydası, insan hatalarının azaltılmasına yardımcı olması ve dolayısıyla sonuçlarında yüksek düzeyde doğruluk ve kesinlik vaat etmesidir.
  • Kart tabanlı sistemlerde sahtekarlığı tespit edebilme yeteneğine sahiptir.
  • Kayıtları hızlı ve verimli bir şekilde düzenleyebilir ve yönetebilir.
  • Robotik evcil hayvanlar gibi makineler aracılığıyla yalnızlığa yardımcı olabilir.
  • Daha az hatayla tarafsız, rasyonel ve mantıklı kararlar alabilir.
  • Tıbbi prosedürleri simüle edebilme ve insanlar için zor olan bir hassasiyet düzeyine ulaşabilme yeteneğine sahiptir.
  • Birçok iş sürecini otomatize edebilir, bu da insan iş gücünün daha stratejik ve yaratıcı görevlere odaklanmasına olanak tanır.
  • Kullanıcı davranışlarını analiz ederek kişiselleştirilmiş içerik ve deneyimler sağlayabilir. Bu, özellikle pazarlama ve e-ticaret alanlarında etkili bir avantajdır.
  • İnsanlarla etkileşimde bulunabilir ve belirli görevlerde iş birliği yapabilir, bu da daha etkili ve verimli bir çalışma ortamı yaratabilir.
  • Dinlenmeye gerek olmaması, sistemlerin insanlardan daha uzun süre çalışmaya devam edebileceği anlamına gelir.

Yapay Zekânın İş Dünyasına Etkisi: Genel Bir Bakış

Teknoloji ilerlemeye devam ettikçe yapay zekanın hem toplum hem de iş dünyası üzerinde önemli bir etkiye sahip olacağı giderek daha açık hale geliyor. 2019’dan bu yana yapay zekayı benimseyen işletmelerin sayısı %270 arttı. İşletmeler, onun hızlı öğrenme yeteneklerini tanıtarak bilgi üretebilen, büyük miktarlarda veriyi tahmin edebilen ve hatta kuruluşların yüz yüze daha fazla odaklanması için zaman ve bütçe kazandıran görevleri yerine getirebilen süper güçlü veri işleme makineleri oluşturabiliyorlar.

İş dünyasında yapay zekâyla ilgili bazı istatistiklere bakıldığında bu durum daha net anlaşılıyor. Evet, yapay zekâ bilgiyi bizden daha hızlı işleyebilir ancak daha verimli, daha güvenilir ve yatırıma değer olduğu kanıtlandı mı? İstatistiklere bir bakalım:

  • İş liderlerinin %54’ü yapay zekanın işlerinde üretkenliği artırdığını söylüyor
  • İnovasyon stratejisiyle çalışan yöneticilerin %61’i, yapay zekânın, verilerinde normalde gözden kaçacak fırsatları tespit ettiğine inanıyor
  • İşletmelerin %80’i yapay zekânın istihdam yaratmaya yardımcı olduğuna inanıyor
  • Yöneticilerin %72’si yapay zekanın çalışanlarına daha anlamlı işlere odaklanmasını sağladığını söylüyor
  • B2B pazarlamacılarının %64’ü yapay zekâyı pazarlama ve satış stratejileri açısından değerli bir varlık olarak görüyor
  • Yapay zekâ kullanan işletmelerde müşteri memnuniyetinin 2023 yılına kadar %25’e kadar artması bekleniyor
  • Yapay zekayı kullanan start-up işletmelere 2019’un 2. çeyreğinde 7,4 milyar dolardan fazla finansman sağlandı
  • Netflix’in yapay zekâ destekli öneri fonksiyonu yıllık 1 milyar dolar değerinde
  • Pazarlamacıların %31’i, yapay zekâyı uygulama konusundaki en büyük başarı öyküsünün, tüketicilerini daha iyi anlamaktan geçtiğini söylüyor
  • Chatbot kullanan işletmelerin satışlarında %67 civarında bir artış görüldü
  • İşe alımda yapay zekanın benimsenmesi, özgeçmiş ekranı başına maliyette %75’lik bir azalma, çalışan başına gelirde %4’lük bir artış ve çalışan devir hızında %35’lik bir azalma ile sonuçlandı.
  • Bir Harvard Business Review araştırması, yapay zekayı satış ve pazarlama süreçlerine dahil eden şirketlerin olası satış yaratmada %50’den fazla artış, çağrı sürelerinde %60 ila %70 azalma ve genel maliyette %40’a kadar azalma elde ettiğini ortaya çıkardı.
İş Dünyasında Yapay Zeka
İş Dünyasında Yapay Zeka

Görüldüğü gibi yapay zekanın iş dünyasına etkisi oldukça geniş kapsamlıdır ve birçok sektörde büyük değişimlere yol açmaya devam ediyor. İşte yapay zekanın iş dünyasına etkisine dair bazı önemli noktalar:

Perakendecilik: Daha etkili mağaza düzenleri tasarlamak, stok yönetimini yönetmek ve Amazon’un “Siz de Beğenebilirsiniz” önerileri gibi alışveriş önerileri sağlamak için danışılıyor.

Sağlık Hizmetleri: Bu teknoloji, hastaların ilaçlarını ne zaman almaları gerektiği konusunda hatırlatmalar yapmak ve yaralanmalardan sonra iyileşmelerini iyileştirmek için yapmaları gereken belirli egzersizlere ilişkin öneriler de dahil olmak üzere kişiselleştirilmiş tıp sağlamak üzere eğitilmiştir.

Üretim: Yapay zekâ çözümleri, fabrikalar için yük ve talebi tahmin etmeye, verimliliklerini artırmaya yardımcı olur ve fabrika yöneticilerinin malzeme siparişi, tamamlanma zaman çizelgeleri ve diğer lojistik konular hakkında daha iyi kararlar almasına olanak tanır.

İlaç Endüstrisi: Yeni ilaçların test edilmesinde yararlı olan karmaşık veri kümelerini incelemek için aktif olarak uygulanarak yaşam bilimi kuruluşlarının etkili ilaçları daha hızlı pazarlamasına yardımcı olur.

Finans: Sahte finansal işlemleri tespit etmek ve önlemek, geleneksel kredi puanlarının sağlayabileceğinden daha doğru değerlendirmeler sağlamak ve manuel olarak gerçekleştirilen her türlü veriyle ilgili görevi otomatikleştirmek için yapay zekâ araçlarından yararlanılıyor.

Muhasebe: Muhasebede, dahili muhasebe uygulamalarının, satın alma siparişlerinin, faturalamanın, satın almanın, gider raporlarının ve borç veya alacak hesapları işlevlerinin verimliliğinin artırılmasına yardımcı olur. Muhasebe veriler tarafından yönlendirilir ve çoğu durumda bankacılık mutabakatları gibi muhasebeyle ilgili görevler tekrarlanır ve zaman alır.

İnşaat: Planlamadan inşaata ve mühendislik profesyonelleri, projelerine bu ekstra doğruluk ve verimlilik unsurunu eklemek için yapay zekayı kullanıyor. Ayrıca ekipmanın, bakımın, inşaat hatalarının ve olası güvenlik sorunlarının izlenmesine ve takip edilmesine de yardımcı oluyor.

Dijital Müşteri Hizmetleri: Birçok şirketi kullanıcı tabanlı içeriği zamanında sunmalarına yardımcı olan dijital asistanları kullanmaya başlamıştır. Bugün artık şirketlerin pek çoğu, tüm müşteri sorularına zamanında yanıt vermelerine yardımcı olan kendi sohbet robotlarını oluşturabiliyor.

Gelecekte Yapay Zekâ ve İş Dünyası: Beklentiler ve Tahminler

Potansiyel risklere rağmen, teknolojideki sürekli iyileştirmeler ve atılımlarla birlikte yapay zekâ destekli uygulama ve fayda yıllar geçtikçe artmıştır. Yapay zekâ, sağlık hizmetleri, müşteri odaklı işletmeler, eğitim, finans, üretim, bankacılık, güvenlik, ulaşım gibi farklı sektör türlerini keşfetmenin yolunu açmıştır.

Yapay zekâ, gelecekte de çeşitli uygulamalar için bir dizi fayda sağlayacak gibi görünüyor. Bunlar arasında makinelerin tekrarlayan veya sıradan görevleri üstlenmesine izin verilmesi, günlük yaşamlarımızda bize yardımcı olması ve üretim, ulaşım, seyahat ve sağlık hizmetlerinde devrim yaratması yer alıyor.

Teknoloji büyümeye ve ilerlemeye devam ettikçe hayatımızı birçok farklı şekilde etkileyeceği öngörülüyor. Bu değişikliklerin çoğunun meyvelerini vermeye başladığını şimdiden görüyoruz ve gelecekte, belki de bugün henüz aklımıza bile gelmeyebilecek ilerlemeler görülebilecektir.

Yapay zekayla ilgili birçok insanın yaşadığı bir diğer tartışmalı konu da bunun insan istihdamını nasıl etkileyebileceğidir. Pek çok endüstri, akıllı makineler kullanarak belirli işleri otomatikleştirmeyi ararken, insanların işgücünün dışına itilmesine dair bir endişe var. Sürücüsüz arabalar taksilere ve araba paylaşım programlarına olan ihtiyacı ortadan kaldırabilirken, üreticiler insan emeğini kolaylıkla makinelerle değiştirerek insanların becerilerini geçersiz kılabilir.

Yapay zekanın insanların yerini alması pek olası değil, ancak büyük olasılıkla toplumda oynadığımız rolleri değiştirecektir. Şu anda çoğu alanda insan zekasının yerini almaktan ziyade bir yardımcı olarak görülüyor. Ancak bu teknoloji geliştikçe, dünyanın yeni girişimlere, çok sayıda iş uygulamasına ve tüketici kullanımına, belirli işlerin yerinden edilmesine ve tamamen yeni işlerin yaratılmasına tanık olacağı öngörülüyor.

ICF koçlarından destek almak için Koçluk Merkezi ile iletişime geçebilirsiniz.

Koçluk Merkezi ICF’in en üst Program onayı olan ACTP (AccreditedCoaching Training Program)  program sağlayıcısıdır.

Bize Ulaşın