Uluslararası Koçluk Federasyonu ICF Ekosistemi Ve Bilgiler

Uluslararası Koçluk Federasyonu (International Coaching Federation- ICF) 1995 yılında kurulduğunda amacı, gelişmekte olan koçluk mesleğine güvenilirlik kazandırmak ve koçlara birbirleriyle bağlantı kurabilecekleri bir yer sağlamak olmuştur. İzleyen 25 yıl içerisinde ICF, profesyonel olarak eğitilmiş koçlardan oluşan dünyanın en büyük koçluk organizasyonu ve küresel koçluk topluluğunun önde gelen sesi haline gelmiş durumdadır.

ICF, profesyonel olarak eğitilmiş koçlardan oluşan dünyanın en büyük ve en tanınmış organizasyonudur. Yönetici koçlarını, yaşam koçlarını, liderlik koçlarını, ilişki koçlarını, kariyer koçlarını ve daha fazlasını temsil eden ICF’in misyonu, gelişen bir toplumun ayrılmaz bir parçası olması noktasında koçluk mesleğini ve koçluk uygulamalarını desteklemekte ve geliştirmektedir.

ICF, 2021 yılında yeni bir ICF markasını ve ICF ekosistemini tanıtmıştır. Bu ekosistem, tüm paydaşların ICF ile nasıl ilişki kurabileceğini ve ICF’in bir parçası olabileceğini daha iyi bir şekilde göstermektedir.

Yeni ICF Ekosistemi Temel Değerleri

  • Profesyonellik: Sorumluluk, saygı, doğruluk, dürüstlük, şeffaflık, etik, yetkinlik ve mükemmelliği kapsayan bir koçluk anlayışı ve profesyonel kalite taahhüt eder.
  • İş birliği: Kolektif yaratıcılığı ve becerikliliği teşvik ederek profesyonel koçluğu teşvik etmeye yönelik sosyal bağlantı ve topluluk inşası geliştirmeyi taahhüt eder.
  • Nezaket (İnsan Odaklılık): Başkalarına karşı insancıl, nazik, şefkatli, açık ve farklı bakış açıları ve görüşlere saygılı olmayı ve insan haklarına bağlılığı taahhüt eder.
  • Eşitlik: Herkese aynı haysiyet ve adalet duygusuyla davranmak, başkalarının ihtiyaçlarını keşfetmek ve anlamak için bir koçluk anlayışı kullanmayı taahhüt eder.

ICF Profesyonel Koçları

ICF tarafından akredite edilmiş olan profesyonel koçlar, ICF’in öngörmüş olduğu temel koşulları sağlamış olan yetkinlik sahibi koçlardır. ICF üyesi olmak için aşağıdaki şartlardan en az birini karşılamak gereklidir:

  • Geçerli bir ICF Unvanına (ACC, PCC veya MCC) sahip olmak;
  • ICF standartlarını karşılayan en az 60 saatlik koça özel eğitimi tamamlamış olmak veya
  • ICF Akredite Koçluk Eğitim Programı (ACTP) veya Onaylı Koça Özel Eğitim Saatleri (ACSTH) ayrımına sahip bir programda 60 saatlik koça özel eğitime kaydolmak (Yalnızca yeni üyeler için)
 ICF ekosistemi
ICF ekosistemi

ICF Kimlik (Unvan) Bilgileri ve Standartları

Herkes kendini koç olarak addedebilir. Ancak ICF tarafından onaylanmış olan koçlar, sıkı eğitim ve deneyim gerekliliklerini başarı ile karşılamış ve meslekte standardı belirleyen koçluk yeterliliklerine dair kapsamlı bir anlayış sergilemiş olan profesyonellerdir. Ayrıca, ICF’in danışanları koruma ve onlara hizmet etme misyonunun bir parçası olarak katı etik yönergelere de bağlı kalırlar.

ICF Unvanı, koçluk becerisini geliştirmek ve iyileştirmek için tasarlanmış olan, koçun belirli standartları ve gereksinimleri karşıladığını, titiz bir sertifika sürecini tamamladığını gösteren profesyonel bir sertifikadır. Koçun, koçluk uygulamalarında güçlü etik davranış ilkelerini desteklemeye kendini adadığının bir göstergesidir.

Bir unvana sahip olmak, özellikle de bir ICF unvanına sahip olmak, günümüzün koçluk danışanları için son derece önemlidir. 2022 Küresel Tüketici Farkındalık Araştırması, danışanların %85’inin koçlarının bir sertifika veya unvan sahibi olmasının önemli veya çok önemli olduğunu söylediğini ortaya koymuştur. Bir ICF unvanı kazanmak, potansiyel danışanlar için anında güvenilirlik ve daha fazla görünürlük sağlar. ICF, bunu kazanmak için gereken eğitim ve deneyim miktarına karşılık gelen üç kimlik belgesi sunar. Kimlik bilgileri (unvanlar) şunlardır:

  • Associate Certified Coach (ACC) – 60 saatlik özel koçluk eğitimi ve 100 saatlik koçluk deneyimi tamamlanması gerekir.
  • Professional Certified Coach (PCC) – 125 saatlik özel koçluk eğitimi ve 500 saatlik koçluk deneyimi tamamlanması gerekir.
  • Master Certified Coach (MCC) – Bir PCC unvanına sahip olmanın yanında, 200 saatlik özel koçluk eğitiminin ve 2.500 saatlik koçluk deneyimi tamamlanması gerekir.

Unvanların (ACC, PCC ve MCC) her biri aynı beş temel bileşeni gerektirir:

  1. Eğitim: ICF tarafından tanımlanmış olan ICF Temel Yetkinlikleri ve ICF Etik Kuralları ile uyumlu özel koçluk eğitim almak.
  2. Deneyim: Koçluk eğitim programı başladıktan sonra koçluk deneyimi saatleri başlamalıdır.
  3. Mentor Koçluğu: ICF Temel Yetkinlikleri kapsamında becerilerinizi güçlendirmek için mentor koçluğu alınmalıdır.
  4. Performans Değerlendirmesi: Koçluk becerilerinizi ICF standartlarına göre değerlendiren bir performans değerlendirmesini geçmeniz gerekir.
  5. Sınav: ICF’in koçluk tanımını, ICF Temel Yetkinliklerini ve ICF Etik Kurallarını anlama ve uygulama yeteneğinizi test etmek için tasarlanmış yazılı bir sınavı geçmeniz gerekir.
 ICF ekosistemi
ICF ekosistemi

ICF Temel Yetkinlikleri

ICF Temel Yetkinlikleri, ICF tarafından tanımlanmış olan, günümüz koçluk mesleğinde kullanılan beceriler ve yaklaşımlarla ilgili daha fazla anlayış geliştirmek ve desteklemek için geliştirilmiştir. Bu yetkinlikler ve koçluğun ICF tanımı, ICF Koçluk Bilgi Değerlendirmesinin (CKA) geliştirilmesinde temel olarak kullanılır.

ICF, koçluğu, danışanlarla kişisel ve profesyonel potansiyellerini en üst düzeye çıkarmaları için ilham veren, düşündürücü ve yaratıcı bir süreçte ortaklık yapmak olarak tanımlar.

1998’den bu yana, ICF Temel Yetkinlikleri, koçluk mesleği için hayati bir temel sağlamıştır. 2021 yılında yapılan güncelleme ile Temel Yetkinlikler dört alanda gruplandırılmıştır. Gruplamalar ve bireysel yetkinlikler herhangi bir hiyerarşiyi temsil etmezler ve her yetkin koçun göstermesi için temel ve kritik öneme sahiptirler.

Güncellenmiş ICF Temel Yetkinlik Modeli’ne erişmek için ICF ve ICF Türkiye web sitesini ziyaret edebilirsiniz:

https://coachingfederation.org/credentials-and-standards/core-competencies

https://www.icfturkey.org/icf-hakkinda/icf-etik-kurallari/icf-temel-yetkinlik-modeli-2021/

ICF Etik Kuralları

ICF Etik Kuralları, tüm ICF Profesyonelleri için ICF’in temel değerlerini, etik ilkelerini ve etik davranış standartlarını tanımlar. Bu ICF etik davranış standartlarını karşılamak, ICF temel koçluk yeterliliklerinin (ICF Temel Yetkinlikleri) ilkidir. ICF Etik Kuralları,  ICF temel değerlerine ve bunlardan kaynaklanan eylemlere dayanmaktadır. Tüm değerler eşit derecede önemlidir ve birbirini destekler. Tüm ICF profesyonellerinin tüm etkileşimlerinde bu etik değerleri sergilemeleri ve yaygınlaştırmaları beklenmektedir.

ICF Etik Kuralları, aşağıdakileri yaparak ICF’in ve küresel koçluk mesleğinin bütünlüğünü korumaya hizmet eder:

  • ICF’nin temel değerleri ve etik ilkeleriyle tutarlı davranış standartları belirlemek,
  • Etik yansıma, eğitim ve karar verme süreçlerine rehberlik etmek,
  • ICF Etik Davranış İnceleme (ECR) süreci aracılığıyla ICF koç standartlarını belirlemek ve korumak,
  • ICF tarafından akredite edilmiş programlarda ICF etik eğitimi için temel sağlamak.

ICF, Kuralların mevcut sürümünü 2020 yılının Ocak ayında yayınlamıştır. Etik kurallar giriş, anahtar tanımlar, ICF temel değerleri ve etik ilkeler, etik standartlar ve ICF profesyonelinin etik taahhüdü olmak üzere 5 bölümden oluşur.

Güncel ICF Etik Kuralları ICF ve ICF Türkiye web sitesini ziyaret edebilirsiniz:

https://coachingfederation.org/ethics/code-of-ethics

https://www.icfturkey.org/icf-hakkinda/icf-etik-kurallari/

ICF Koçluk Eğitimi ve Sürekli Meslek Gelişimi (CPD)

ICF Koçluk Eğitimi, koçluk eğitimi sağlayıcılarının akreditasyonunu ve onayını denetleyen ve yöneten ICF organıdır. Kendi kendini düzenleyen bir endüstrinin parçası olarak ICF, danışanlarına sürekli değer sağlayan koçlara kendini adamıştır. Bu profesyonel standartları sürdürmek için, ICF’in Sürekli Mesleki Gelişim (CPD) konusundaki konumu, endüstri beklentilerine ve ortaya çıkan standartlara ayak uydurmaya çalışmaktadır.

ICF, koçlara eğitim ve beceri geliştirme yoluyla profesyonel olarak sürekli gelişme ve büyüme fırsatları sağlamaya kendini adamıştır. ICF’in eğitim seti, koçun kapasitesini sürekli olarak geliştiren çeşitli öğrenme yöntemlerini içerir. Bir koçun beceri setinin desteklenmesi ve geliştirilmesi için çok çeşitli zengin fırsatlarla koçun yetkinliğinin geliştirilmesine odaklanır. Eğitimin çeşitli bileşenleri şunları içerir:

  • Özel koçluk eğitimi
  • Profesyonel gelişim etkinlikleri
  • Koçluk araçları eğitimi

Bu eğitimler koçluk unvanları için başvuru noktasında ve unvan yenileme ve bir üst unvana terfi etmede bir zorunluluktur.

 ICF ekosistemi
ICF ekosistemi

ICF Vakfı

ICF Vakfı, koçluk yoluyla sosyal ilerleme üzerindeki etkiyi hızlandırmak ve büyütmek için profesyonel koçları ve organizasyonları birbirine bağlar. ICF ekosisteminin kâr amacı gütmeyen / hayırsever parçasıdır. 15 yılı aşkın bir süre önce faaliyete geçen bu kuruluş, bir ICF aile kuruluşu olarak çalışmalarına devam edecektir.

Organizasyonlarda ICF Koçluğu

ICF ekosistemi içerisindeki bu yapı, özellikle koçluk kullanan işletmeler ve kuruluşlar içindir. Kurumsal düzeyde bir üyeliktir. Bir koçluk anlayışı, beceri seti ve nihayetinde kültürlerinin ayrılmaz bir parçası olarak koçluk kapasitelerini ve yeteneklerini sürekli olarak geliştirmeleri için altın standartlar sağlayarak kuruluşlara ilham vermeyi ve etkinleştirmeyi amaçlar.

ICF üye kuruluşları, çok sayıda koçluk uygulamalarını, yaklaşımlarını ve en iyi uygulamalarını paylaşmaya açık olmayı temsil eder ve kuruluşlarda koçluğun geleceğini biçimlendirmeye katkı sağlar.

ICF Düşünce Liderliği Enstitüsü

ICF ekosistemi içerisindeki bu yapının amacı, koçluğun geleceğini oluşturmak ve etkilemek olan organizasyondur. Koçluk mesleği ve uygulaması üzerine en kapsamlı ve en kaliteli bilgi birikimini oluşturmak ve devamlılığını sağlamak için girişimciler, araştırmacılar, teknoloji uzmanları, sermayedarlar, basın üyeleri ve influencerlar arasındaki etkileşimi kolaylaştırır.

KAYNAK

Bu yazı, Uluslararası Koçluk Federasyonu (ICF) Ekosistemi ve ICF ile ilgili genel bilgiler sağlamayı amaçlamakta olup, ICF Resmî Web Sitesi’nde yer alan kısımlardan derlenen bilgiler doğrultusunda, İngilizce aslından yapılan çeviriler çerçevesinde oluşturulmuştur.

https://coachingfederation.org/

Koçluk Merkezi ICF’in en üst Program onayı olan ACTP (AccreditedCoaching Training Program)  program sağlayıcısıdır.

Bize Ulaşın