Girişimcilikte yapılan en yaygın hatalar: Yeni bir iş kurarken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

En deneyimli girişimciler bile çoğu zaman hakkında konuşmak istemedikleri hatalar yapabilirler. Çoğu girişimcinin hedef belirleme veya net bir vizyona sahip olma konusunda bir sorunu yoktur. Ancak yol boyunca, yolun engebeli ve tümseklerle dolu olduğunu tahmin etmek zor olabilir ve hatta bunları fark etmek dahi zor olabilir. Bir girişim kurarken en başta gözden kaçan bazı hususlar, ileride işletmenin başarılı olmasının önünde önemli engeller olabilir. Bunlar, dikkatli olmazlarsa tecrübeli girişimciyi bile başarısız kılabilir. Bu nedenle girişimcilikte yapılan en yaygın hatalar hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir.

Girişimler çeşitli nedenlerle başarısız olabilir. Yaygın nedenler arasında yeterli işletme finansmanı sağlanmaması, ihtiyaç, istek ve trendlerin göz ardı edilmesi, planlama yapmamak, deneyimsiz bir yönetim ekibinin kurulması ve bir pazarlama stratejisinin uygulanmaması gibi faktörler yer alır.

Gerçekten de bir iş kurmak ve bu işin başarısını sürdürülebilir kılmak zordur, ancak işletmenizin ilk yıldan sonra da ayakta kalmasını ve başarılı olmaya devam etmesini sağlamak için odaklanabileceğiniz birçok alan vardır. Başlangıçta doğru hamleleri yapmak, daha sonra büyük baş ağrılarından kaçınmanıza yardımcı olabilir.

Başlangıç ve Planlama Aşamasındaki Eksiklikler

Ulaşılabilir hedefler koymamak

Gerçek şu ki, başarılı olmak için gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler belirlemek çok önemlidir . Hem kısa hem de uzun vadeli hedefler belirlemeye özen göstermek ve bunların spesifik olduğundan emin olmak girişimin başarısı açısından kritik olabilir. Erişilemez, hayalperest hedefler yerine gerçekleştirilebilir, makul hedefler belirlemek ve ardından ona ulaşmak için hangi adımların atılması gerektiğini belirlemek kritik öneme sahiptir.

İş planı hazırlamayı ihmal etmek

Planlamada başarısız olursanız, aslında başarısız olmayı planlıyorsunuz demektir. Birçok girişimci bir iş planı hazırlamaz veya bunu yalnızca zihninden yapar. Ancak iş planı hayati önem taşıyan hususlardan biridir. Bir iş kurmanın büyük bir kısmı, bir plana sahip olmak ve ardından buna göre hareket edecek disipline sahip olmaktır. Böyle bir belgenin çok da uzun veya ayrıntılı olması gerekmez. Bir girişim, yalnızca bir sayfa olsa bile bir iş planının haritasını çıkarmalıdır. Bir iş planı çizmek için zaman ayırmak, çabaları tutarlı tutmaya yardımcı olur, çalışanlar için bir hedef oluşturur ve ilerlemeyi ölçmek için kilometre taşı sağlar. İşletmeniz için kapsamlı planlar oluşturmak ve uygulamak, girişiminizin başarılı olma yolunda ilerlemesini sağlayabilir.

Finansal planlamayı ihmal etmek

Girişimcilerin finansal planlamayı ihmal etmeleri ve işlerini kurmak ve yürütmek için ne kadar sermayeye ihtiyaç duyacaklarını başta düşünmemeleri yaygın bir durumdur. Sonuç, genellikle hedeflere ulaşmak için yetersiz finansman ve/veya tam da iş yolunda giderken nakit sıkışıklığıdır. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için, özellikle ilk 12 ay için yeni girişimle ilgili finansal projeksiyonlar hazırlandığından emin olmak çok önemlidir. Bu aynı zamanda finansman ve yatırımları güvence altına almaya da yardımcı olabilir.

Girişimcilikte yapılan en yaygın hatalar
Girişimcilikte yapılan en yaygın hatalar

Yeterli kaynak oluşturmama

Girişimcilikte yapılan en yaygın hatalardan biri, hazır olmadan başlamaktır. Girişim iş yapmaya ve müşteri edinmeye başladıktan sonra kaynak yetersizliği gibi bir duruma düşmek işlerin aksamasına neden olur. Bu yüzden faaliyetleri sürdürebilmeye devam etmek adına ödeme koşulları ve süreci, sözleşmeler, iletişim, tedarik, insan kaynakları, kapasite gibi sistemlerin ve süreçlerin tam ve doğru oranda planlanmış ve uygulanmış olduğundan emin olmak önemlidir.

Başlangıç sermayesinin yetersiz olması (sermaye gerekliliklerini hafife almak)

Çoğu girişimci, daha azıyla daha ileriye gidebileceklerini düşünür. Bu konuda genelde iyimser, umutlu olurlar, ancak gerçek yaşam böyle değildir. Yani girişimciler en iyi durum senaryosunu planlama eğilimindedir, ancak bu neredeyse hiçbir zaman gerçekleşmez. Yol boyunca bilinmeyenleri, zorlukları veya gecikmeleri hesaba katmayı ihmal etmek önemli bir hatadır.

Gereksiz harcamalar yapmak (yanlış veya aşırı maliyetli yatırımlar)

Parayı yanlış kullanmak ve nakit akışı konusunda sorumsuz olmak, sermayeye sınırlı erişimi olan girişimler için hayati bir hatadır. Sermayeyi veya nakdi kötüye kullanmak ve niş odaklı olmak yerine herkes için her şey olmaya çalışmak, herhangi bir girişimin can damarı olan değerli zaman ve parayı boşa harcamanın kesin bir yoludur.

Sabırsızlık

 Başarılı bir iş kurmak zaman alır ve bu arada, muhtemelen başarısızlığın kesin göründüğü durumlar olacaktır. Başarılı olan girişimciler, büyümenin olmadığı bu uzun dönemleri zorlamaya devam etmek ve sonunda başarıya ulaşmak için gereken sabra sahiptir. Deneyimli işletme sahipleri, bir ürün değişikliğinin bir kitle bulmasına ve başarıya ulaşmasına yardımcı olması için birkaç başarısızlığın olabileceğini kabul eder.

Pazar araştırması yapmamak

Pazar araştırması yapmamak, girişimcilerin karşılaşabilecekleri çeşitli sorunlara yol açabilir. Pazar araştırması yapılmadığı için, girişimciler ürün veya hizmetlerini doğru hedef kitleye sunamayabilirler. Bu da pazarlama bütçelerinin boşa harcanmasına, satışların düşük kalmasına ve hatta işletmenin başarısız olmasına yol açabilir. azar araştırması yapmamak, girişimcilerin rakiplerini ve onların güçlü yönlerini anlamalarını engeller.

Bu da işletmenin piyasada başarılı olma şansını azaltır. Pazar araştırması yapmadan ürün veya hizmetler sunmak, müşterilerin gerçek ihtiyaçlarına göre değil, varsayımlarına göre hareket etmelerine neden olabilir. Bu da müşteri memnuniyetinin düşmesine ve işletmenin başarısız olmasına yol açabilir. Ayrıca ürün veya hizmetlerin doğru fiyatlandırılmasını engeller. Bu da işletmenin kar marjlarını azaltır ve hatta zarar etmesine neden olabilir.

Girişimcilikte yapılan en yaygın hatalar
Girişimcilikte yapılan en yaygın hatalar

İşletme Yönetiminde Hatalar

Doğru insanları işe alamamak

 Girişimcilikte yapılan en yaygın hatalardan biri de çalışanları çok erken işe almaktır; örneğin, yarı zamanlı bir çalışan daha mantıklıyken tam zamanlı çalışanları işe almak veya bir taşeron aynı işi/işlevi yapabilirken bir çalışanı işe almak gibi. Doğru insanları işe alamamak, girişimcilerin işletmelerindeki performansı düşüren ve uzun vadede başarısızlığa neden olan bir dizi soruna yol açabilir.

Yanlış kişileri işe almak, işletme kültürünüzle uyuşmayan çalışanlarla sonuçlanabilir. Bu, çalışanların motivasyonunu azaltabilir, işletmenin verimliliğini düşürebilir ve hatta müşteri memnuniyetini etkileyebilir. Yetersiz becerilere sahip veya işletmenin ihtiyaçlarına uygun olmayan çalışanlar, işletmenin üretkenliğini azaltabilir, kaliteyi düşürebilir ve hatta işletmenin rekabetçi avantajını kaybetmesine neden olabilir. Ayrıca yanlış kişileri işe almak, işletme için yüksek bir maliyet olabilir. Yetersiz performans nedeniyle kaynakların ve zamanın yanlış kullanımı, işletmenin maliyetlerini artırabilir.

Ekip yönetiminde başarısız olmak (verimli çalışma ortamı sağlayamamak)

Ekip yönetiminde başarısız olmak, girişimcilerin işletmelerindeki performansı düşüren ve uzun vadede başarısızlığa neden olan bir dizi soruna yol açabilir. Ekiplerin koordinasyonu ve iletişimi konusunda sorunlar yaşanabilir, iş yükü yanlış bir şekilde dağıtılabilir ve sonuçta işletme üretkenliği düşebilir. Ekip yönetimindeki başarısızlık, işgücü devir hızını artırabilir. Çalışanlar, yetersiz yönetim veya iletişim sorunları nedeniyle işlerinden memnun olmayabilir ve sonuçta işletme için sürekli olarak yeni elemanlar aranabilir. Çalışanların sürekli olarak iş değiştirmesi, işletmenin maliyetlerini artırabilir.

Finansal kaynakların yönetimi konusunda eksiklik

İş ve finans birlikte yürür. Küçükten büyüğe kadar aklı başında hiçbir işletme sahibi, bu faktörü göz ardı etmez. İşletmenin mali tablolarını kontrol etmek, nerede olunduğunu bilmeye ve nerede olunabileceğini tahminlemeye yardımcı olur. Hangi alanların paranın çoğunu tükettiğini ve hangi alanlarda harcamaları kısmak gerektiğini değerlendirmeye yardımcı olur.

Dışarıdan yardım almaktan kaçınmak

En çalışkan girişimci bile fikrini hayata geçirmek için yardıma ihtiyaç duyar. Ancak birçok yeni girişimci, desteğe ihtiyacı olduğunu kabul etmekte isteksizdir. Ancak bir girişimcinin iş fikirlerini, stratejini, zorluklarını ve ilerleme potansiyelimi tartışmak için güvenilir deneyimli danışmanlardan destek alması önemlidir.

Girişimcilikte yapılan en yaygın hatalar
Girişimcilikte yapılan en yaygın hatalar

Hedef kitleyi göz ardı etmek

Her şey müşteriyle ilgilidir. Pazara sürmek için çok çalışılan ürün veya hizmet ne olursa olsun, bu gerçek unutulursa, bu durum, neyin önemli olduğunu gözden kaçırmak anlamına gelir. Başarılı bir girişimci, hedef demografisindeki müşterilerden aldığı geri bildirimlere dayanarak ürününü geliştirip rafine ederek her zaman müşteriyi ilk sıraya koyar. Ürün incelemeleri, şikayetler ve olumlu ya da olumsuz geri bildirimler sebepsiz yere verilmez. Müşteriler için hangi yaklaşımların en iyi şekilde işe yarayıp hangilerinin yaramadığını ölçmeye yardımcı olurlar. Bunlara dikkat etmek, işi geliştirmeye ve müşterilerin istek ve ihtiyaçlarını karşılamayan, onları memnun etmeyen yaklaşımlardan kaçınmaya yardımcı olur. Ayrıca müşteriler, söyleyeceklerini önemsediğini gördüklerinde, girişimin müşteri sadakatini kazanabilmesi daha olanaklı hale gelir.

Yanlış pazarlama stratejisi uygulamak ve müşteri ihtiyaçlarını anlamamak

 Yaygın bir başlangıç ​​hatası, oluşturulmakta olan pazarı veya müşterileri anlamak için zaman ayırmamaktır. Yanlış pazarlama stratejisi uygulamak ve müşteri ihtiyaçlarını anlamamak, girişimcilerin işletmelerindeki performansı düşüren ve uzun vadede başarısızlığa neden olan bir dizi soruna yol açabilir. Müşterilerin işletmenizin sunduğu ürün veya hizmetlere ilgisiz kalmasına neden olabilir.

Yanlış pazarlama stratejisi, işletmenizin rakiplerinden geri kalmasına neden olabilir. İşletmenizin sunduğu ürün veya hizmetler, rakiplerinizinkinden daha iyi olabilir ancak doğru pazarlama stratejisi olmaması durumunda, müşterileriniz bunu bilmiyor olabilir. Yanlış pazarlama stratejisi, işletmenizin maliyetlerini de artırabilir. Örneğin, hedef kitlenizle ilgisi olmayan reklamlara para harcamak, işletmenizin maliyetlerini artırabilir. Tüm bunların yanında, müşteri ihtiyaçlarını anlamamak, müşteri memnuniyetini düşürebilir ve sonuçta müşterilerinizin kaybına neden olabilir.

Doğru satış kanallarını kullanmamak

Doğru satış kanallarını kullanmamak, müşterilere ulaşmayı zorlaştırabilir ve sonuçta satışların düşmesine neden olabilir. Müşterilerinize sunduğunuz ürün veya hizmetleri doğru kanallar üzerinden sunmazsanız, müşterileriniz bu ürünlere veya hizmetlere erişemeyebilirler veya süreçte yaşadıkları zorluklar nedeniyle memnuniyetsizlik yaşayabilirler. Yanlış satış kanalları, fiyatlandırma stratejilerinizi de etkileyebilir. Örneğin, ürünlerinizi doğru kanallar üzerinden pazarlamazsanız, fiyatlarınızın yanlış belirlenmesine neden olabilirsiniz. Eğer rakipleriniz, hedef kitleniz için daha uygun satış kanallarını kullanıyorsa, müşterilerinizin tercihini kaybedebilirsiniz.

Yeni trendlerin göz ardı edilmesi

Müşterilerin ihtiyaçları zamanla değişebilir ve yeni trendlere ayak uydurmak, müşterilerin beklentilerini karşılamak için önemlidir. Eğer işletmeniz yeni trendlere uyum sağlamazsa, müşterilerinizin ilgisini kaybedebilirsiniz. Yeni trendleri göz ardı etmek, rakiplerinizin öne geçmesine neden olabilir. Örneğin, rakipleriniz belirli bir trende uyum sağlıyorsa, müşterilerinizin tercihini kaybedebilirsiniz.

Rekabeti göz ardı etmek (rakiplerin faaliyetlerini takip etmemek)

 Yeni bir ürün veya işle ilgili heyecan, genellikle yeni girişimcilerin gerçekten doğrudan bir rekabetleri olmadığını veya ürünlerinin rakiplerininkinden o kadar üstün olduğunu ve kendi kategorilerinde olduklarını düşünmelerine yol açabilir. Gerçekte, doğrudan rakibinizin olmaması son derece nadirdir.

Herkesin bir rakibi vardır. Tamamen yeni bir ürün icat etmediyseniz, nişinizde zaten pazar payına sahip biri olacaktır. Bu şirketlerin hangileri olduğunu, onların ve sizin güçlü ve zayıf yönlerinizin, tehdit ve fırsatların neler olduğunu ve işinizi nasıl farklılaştırabileceğinizi öğrenmek için durum tespiti yapmak çok önemlidir. Her zaman piyasayı analiz etmek ve kiminle karşı karşıya olunduğunu anlamak, ardından buna göre plan yapmak ve hareket etmek kritiktir.

Fiyat politikasını yanlış belirlemek

Girişimcilerin fiyat politikasını yanlış belirlemesi, birçok soruna yol açabilir. İşletmenin gelirlerinin düşük kalmasına, müşteri sayısının azalmasına, rekabet gücünün kaybedilmesine ve hatta iflasa kadar gidebilen ciddi sonuçlar doğurabilir.

Fiyat politikasını yanlış belirlemenin en yaygın nedeni, işletme sahibinin rakiplerinin fiyatlarına göre hareket etmesi veya kâr marjını yanlış hesaplamasıdır. Fiyatlar hem müşterilerin hem de işletmenin beklentileri göz önünde bulundurularak belirlenmelidir. Ayrıca, ürün veya hizmetin kalitesi, rakipler, pazar koşulları, talep seviyesi gibi faktörler de dikkate alınmalıdır.

Girişimcilikte yapılan en yaygın hataların farkında olmak ve bu hatalardan kaçınmak, girişimlerin başarı şansını artırabilir. Girişimciler, pazarlama stratejilerini, ürünlerini, hedef kitlesini ve satış kanallarını daha iyi bir şekilde anlayarak daha iyi bir strateji oluşturabilirler. Pazar araştırması yaparak ve doğru verileri toplayarak, girişimciler daha doğru kararlar verebilirler. Doğru fiyatlandırma stratejisi ile girişimler daha yüksek kar elde edebilirler. Ayrıca, doğru satış kanallarını kullanarak, ürünlerini daha fazla müşteriye ulaştırabilirler. Doğru insanları işe alarak ve ekip yönetimini iyi yaparak, girişimciler daha sağlam bir ekip oluşturabilirler. Bu nedenle, kişilerin girişimcilikte yapılan en yaygın hatalar hakkında bilgi sahibi olmaları ve bu hatalardan kaçınmaları, girişimlerinin başarı şansını artırarak fark yaratabilir.

Bir girişimcilik planınız var ve nasıl başlayacağınızı bilemiyorsanız bir işletme koçundan yardım alabilirsiniz. Koçlu Merkezi ICF unvanlı ve deneyimli koçlarıyla kişilerin potansiyellerini en iyi seviyeye çıkarmalarına destek olmaktadır. Sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Koçluk Merkezi ICF’in en üst Program onayı olan ACTP (AccreditedCoaching Training Program)  program sağlayıcısıdır.

Bize Ulaşın