Entelektüel Sermaye – 3

Entelektüel Sermayenin Önemi

Entelektüel sermaye, işletmeler çoğunlukla finansal sermaye unsurları üzerinden hareket ediyor olsa da onların yaklaşımlarını zaman içerisinde değiştirmekte ve farklı açılardan yaratmış olduğu önem etkisi ile kendisini ön plana çıkarmaktadır. Entelektüel sermaye işletmeler açısından, sosyoekonomik açıdan ve stratejik açıdan önem arz eden bir husustur.

İşletmeler Açısından Önemi

İşletmelerin finansal anlamdaki bağımlılıkları ve sorunları giderek artarken, bu noktada, işletmelere en büyük desteği veren unsur, çalışanların sahip oldukları nitelik ve bilgi birikimidir. Bu şekilde işletmeler, artık kendilerine, yoğun rekabet ortamında önemli bir katkı sağlayacak olan, alternatif ve sürdürülebilir bir sermaye kaynağı bulmaktadırlar. Bu sermaye kaynağı, insan var olduğu süre zarfında varlığını sürdürebilmekte ve de her dönem kendisini, son derece düşük maliyetler dahilinde yenileyebilmektedir. Bu nedenle de işletmeler, sermaye yaratabilmek adına yatırım maliyetlerini düşürürken, farklı alanlarda etkililiği bulunan çalışanlar ile birlikte daha verimli bir üretim sistemi oluşturabilmektedir (Akkaya ve Balı, 2018, s. 1147-1148).

Sosyoekonomik Açıdan Önemi

Sosyal anlamda, toplumun üretime katılması açısından genel olarak fiziksel emek değerlendirilse de entelektüel sermaye, sosyal anlamda bireylerin üretime katılması ve gelişimi açısından çok daha önemli olmaktadır. Özellikle de örgüt yapısı içerisinde, çalışanların gelişimi ve nitelikli bir şekilde üretime katılımları açısından, onların eğitimi, fikirlerinin alınması ve işletmelerin üretkenliğine olan katkılarının düzeyinin arttırılması son derece kritik bir değere sahiptir. Bu nedenledir ki entelektüel sermaye ile birlikte bireylerin belirli bir sürece katılımı, o sürecin niteliğinin artışı için olduğu kadar bireylerin sosyal anlamda ve istihdama yönelik gelişimi açısından da değerlidir (Akın, 2003, s. 235).

Entelektüel Sermayenin Önemi
Entelektüel Sermayenin Önemi

Stratejik Açıdan Önemi

Entelektüel sermayenin potansiyelinin doğru şekilde kontrol edilmesi, içselleştirilmesi ve bilfiil geliştirilmesi, işletmelerin kurumsallaşma süreçlerinin hızlanmasına imkân sağlamaktadır. Bu süreçte önemli olan unsur, entelektüel sermaye olarak potansiyeli yüksek bir şekilde değerlendirilen bireylerin neredeyse tamamının, mutlak olarak bilgi birikimlerini ve tecrübelerini diğer çalışanlar ile paylaşmaları büyük bir öneme sahiptir. Bu süre zarfında da konuyu stratejik anlamda değerlendirmesi ve çalışanları bu şekilde bir araya getirmesi gereken işletmelerin yönetimleridir. İşletme yönetiminin de en az çalışanları kadar etkin bir şekilde bilgi ve tecrübesini ortaya koyması neticesinde ortaya çıkan sinerji, işletmelerin potansiyel olarak gelişimi açısından büyük bir fayda sağlayacaktır (Akkaya ve Balı, 2018, s. 1148).

KAYNAKÇA

Akın, A. (2003). Bilgi Çağı İşletmelerinde Yeni Örgütsel Yapılanma. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 17 (3-4), 221-238.

Akkaya, B. ve Balı, S. (2018). Entelektüel Sermaye ve Ölçümüne Yönelik Bazı Yaklaşımlar. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 11 (55), 1145-1161.

ICF Onaylı Sertifika programlarımız ile ilgili daha detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.

Koçluk Merkezi ICF’in en üst Program onayı olan ACTP (AccreditedCoaching Training Program)  program sağlayıcısıdır.

Bize Ulaşın