ÖRGÜTSEL İLETİŞİM – I

Örgütsel İletişim ve Fonksiyonları

İşletmelerin kendi içlerinde bir iletişim süreci geliştirmeleri, bir zorunluluk olmanın yanı sıra işletmelerin daha verimli olarak çalışabilmeleri adına da yararlı bir unsur olmaktadır. Bu nedenle artık sadece çalışanların kendi aralarındaki iletişim sürecinden değil işletme yönetiminin çalışanları ile olan karşılıklı iletişimlerinden de bahsedilmektedir. Buna göre işletmenin kendi içerisindeki iletişim bir çalışma fonksiyonu olarak algılanmaktadır. Bu algının bir eseri olarak ortaya çıkan örgütsel iletişim kavramı, işletmelerin iletişim süreçlerini anlamak, anlamlandırmak ve tanımlamak adına kullanılmaktadır. Örgütsel iletişim, bir kurumun işleyiş sürecini yürütmek ve kurumun hedeflerini gerçeğe dönüştürmek adına hem kurumun kendi içerisindeki hem de kurumun çevresi ile olan ilişkilerini açıklamaya yönelik olarak kullanılan kavramı ifade etmektedir.

Örgütsel iletişim, gerçek anlamda bir işletmenin tüm dinamiklerinin kendilerini doğru şekilde ifade edebilmeleri adına uygun bir zemin yaratmaktadır. Bu zemin, işletmenin çalışanları ile işletmenin yönetiminin aynı platformda buluşabilmesi adına bir fırsatı yaratabilmektedir. Örgütsel iletişim ile bir işletmenin yönetim kademesinin tek taraflı olarak sürdürdüğü baskın iletişimin zorunluluğu ortadan kaldırılmaktadır. Söz konusu kavram sayesinde, birbirleri ile herhangi bir şekilde görüşme ya da yan yana gelme şansı olmayan tarafların bir şekilde iletişim kurmasına çalışılmaktadır.

Örgütsel İletişim
Örgütsel İletişim

İsmi üzerinden değerlendirildiğinde, sadece iki taraf arasında ya da birden fazla taraf arasında gerçekleşen bir ilişki sürecinden bahsetmeyen örgütsel iletişim, bu noktadan daha fazlasını ifade etmektedir. Özellikle fonksiyonları açısından ele alındığında örgütsel iletişim, kendi içerisinde birçok önemli ve diğer örgütsel kavramlardan farklı fonksiyonlara sahiptir.

Örgütsel iletişimin fonksiyonlarına bakıldığında aşağıdaki unsurlar dikkat çekmektedir:

  • İletişimi gerçekleştiren taraflar arasında bilgi akışının sağlanması,
  • Kurum içerisinde bulunan tüm tarafların, çalışma alanlarının her safhasında motive edilmelerinin sağlanması,
  • Bireysel ve kurumsal anlamda ortaya çıkan çabaları yönetme ve denetleme,
  • Belirli bir işin gerçekleştirilmesi adına, söz konusu işi gerçekleştirilmesi gereken kişilerin hiyerarşik düzen içerisinde, emir-komuta sistemine göre yönlendirilmesi,
  • Kurum içerisindeki tarafların olumlu yönde etkilenmesi ve gerçekleştirecekleri görevleri için ikna edilebilmesi,
  • Sadece iş ile ilgili konuları değil, insani olarak duyguları ifade etmeye imkân sağlanması,
  • Kurum içerisinde yaşanan değişime karşı direniş gösterilmesinin engellenmesi.
  • İşletmenin içerisinde, farklı konumlarda bulunan tarafların, her ne kadar birbirleri ile eşit ölçekli ilişkiler kurabilseler de söz konusu ilişkilerinin hiyerarşik düzenlenmesi.

Bir kurumsal yapı dâhilinde, sürecin içerisinde yer alan bireylerin her biri, ne denli yüksek konumda olursa olsunlar ya da ne denli yüksek kabiliyet düzeyine sahip olurlarsa olsunlar, aralarında bir iletişim bağı kurulmadığı süre zarfında, sahip oldukları nitelikler herhangi bir anlam ifade etmemektedir. İletişimin yokluğu, tarafların katılımcı bir düşünce ile hareket etmelerini engellemektedir. Aksi bir durumda ise var olan örgüt iletişim süreci ve yapısı, işletmenin daha verimli çalışması adına gereken unsurlardandır. Örgütsel iletişim, işletmeler açısından hem sosyal hem de fonksiyonel anlamda bütünleştirici bir rol taşımaktadır.

ICF Onaylı Sertifika programlarımız ile ilgili daha detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.

Koçluk Merkezi ICF’in en üst Program onayı olan ACTP (AccreditedCoaching Training Program)  program sağlayıcısıdır.

Bize Ulaşın