Örgütsel Yenilikçilik Nedir?

Örgütsel Yenilikçilik Nedir?

Yenilik, örgütlere bir yönelim sağlaması beklenen bir unsurdur. Bu noktada, örgütsel yenilikçiliğin bir teşvik edici unsur olduğunu düşünmek mümkün olmaktadır. Örgütsel yenilikçilik, işletmeleri baskın ve merkeziyetçi bir yönetim anlayışından uzaklaştırarak işletmenin, mümkün olduğunca çalışanların yoğun katılımı ile ve toplu olarak gösterilen faaliyetler ile yönetme eğilimi olmaktadır. Örgütsel yenilikçilik, ödül ve teşvik sistemi, risk alma, başarısızlığı tolerans, kaynak varlığı, örgüt yapısı ve yönetim desteği gibi örgütün içsel çevresine ilişkin unsurların varlığı ile değerlendirilen ve bu unsurların işletme içerisinde olumlu bir şekilde değerlendirilmeleri ile işletmelere değer katan bir düşünce tarzıdır (Naktiyok, 2007, s. 216).

Örgütsel yenilikçilik, geniş kapsamlı bir kavram olarak ele alınmaktadır. Fakat en fazla etki etmiş olduğu işletme unsuru yönetimdir. Mutlak olarak yenilikçilik, zaman içerisinde, işletmenin tüm unsurlarına ve faaliyetlerine tesir etmektedir. Yine de yönetimdeki yenilikçilik, işletmelerin çok daha fazla üzerine odaklandıkları bir husustur. İşletmenin kendi başına yeni bir düşünce tarzı geliştirmesine imkan sağlayan yenilikçilik, öncelikle işletme içerisindeki zihniyette, daha sonrasında da işletmenin içerisinde bulunduğu sektörde, gözle görülür bir fark yaratma hedefi ile ortaya çıkmaktadır (Uzkurt ve Şen, 2012, s. 31-32).

Örgütsel yenilikçilik, işletmelerin çalışma mantığını köklü olarak değiştirmeyi amaçlayan bir bakış açısıdır. Bu bakış açısının içerisinde, işletmelerin, çalışanları ve birimleri ile başlayan bir değişim süreci söz konusu olmaktadır. Zaman içerisinde, işletmenin kalıplaşmış ve değişimi zor gibi gözüken yaklaşımlarının köklü olmasa ile büyük ölçüde değişmesine yardımcı olan örgütsel yenilikçilik düşüncesi, alışılagelmiş uygulamalarda önemli bir kabuk değişimine sebebiyet vermektedir (Onağ ve Tepeci, 2016, s. 55-56).

Örgütsel Yenilikçilik Nedir?
Örgütsel Yenilikçilik Nedir?

Yenilikçilik, hayatın her alanında önemli değişimlerin ve genel olarak genişlemelerin habercisidir. İş dünyasındaki rekabet göz önünde bulundurulduğu süre zarfında ise örgütsel yenilikçilik, rekabetin içerisinde önemli bir unsur olarak dikkati çekmektedir. Özellikle de üretkenlik konusunda son derece önemli katkıları bulunan örgütsel yenilikçilik, işletmelerin olduğu kadar ülkelerin de ekonomileri açısından tetikleyici bir unsurdur. Çünkü örgütsel yenilikçilik eğiliminin içerisindeki iki unsur, sürece değer katmaktadır; artan istihdam ve artan üretim oranları. İstihdam ve üretimin aynı anda, nitelikli bir şekilde artış göstermesi, işletmelerin gelişimlerini doğrudan doğruya etkilerken, aynı zamanda, toplumsal gelişmeye de katkı sunmaktadır (Elçi, 2006, s. 31).

Örgütsel yenilikçilik algısı, aslında işletmeler açısından yeni olmayan bir yaklaşımdır. 1950’li yıllar itibari ile üretimin faktörlerinin üzerinde, teknolojik unsurların etkisinin artışı ile birlikte ortaya çıkan tablo, işletmelerin mutlak olarak bir değişim ve dönüşüm sürecinin içerisine girmelerine sebebiyet vermiştir. Mevcut süreçte de halen teknolojik unsurlar, işletmelerin değişim, dönüşüm ve gelişim hedeflerinde etkili bir faktör olmaktadır. İşletmeler, artık sürdürülebilir bir ekonomik yapı kurmaları, buna ülke genelinde katkıda bulunmaları ve kamu için toplam fayda sağlamaları ile de örgütsel yenilikçilik algılamalarını geliştirmektedirler (Uzkurt, 2008, s. 9-10).

KAYNAKÇA

Elçi, Ş. (2006). İnovasyon: Kalkınmanın ve Rekabetin Anahtarı. Ankara: Nova Basın.

Uzkurt, C. (2008). Pazarlamada Değer Yaratma Aracı Olarak Yenilik Yönetimi ve Yenilikçi Örgüt Kültürü. İstanbul: Beta Basım Yayım.

Naktiyok, A. (2007). Yenilik Yönelimi ve Örgütsel Faktörler. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 21 (2), 211-230.

Onağ, O. ve Tepeci, M. (2016). Örgütsel Öğrenme Kabiliyetinin Örgütsel Yenilikçilik Aracılığıyla Yeni Ürün ve İşletme Performansına Etkisi. İ.Ü. İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü Yönetim Dergisi, 27 (80), 50-79.

ICF Onaylı Sertifika programlarımız ile ilgili daha detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.

Koçluk Merkezi ICF’in en üst Program onayı olan ACTP (AccreditedCoaching Training Program)  program sağlayıcısıdır.

Bize Ulaşın