Mesleki Eğitim – 1

Mesleki Eğitim

Eğitim konusu, dünya genelinde son derece önemli bir husus olmakla birlikte sadece okul düzeyindeki temel eğitim önem arz etmemekle birlikte birçok farklı alandaki eğitim faaliyetleri ülkelerin ve toplumların gelişimi adına son derece önemlidir. Bu alanlardan biri olarak iş dünyasında mesleki eğitim konusu, işletmelerin ve çalışanların aynı anda ve aynı derecede gelişimi açısından son derece değerli bir faaliyettir.

Genel olarak bakıldığında mesleki eğitim, ülkenin her alanında nitelikli insan yetiştirilmesi adına kritik bir konu olarak değerlendirilmekle birlikte bir ülkenin gelecek neslinin gelişimi açısından da değerli bir uygulamalar silsilesidir. Bu nedenledir ki devlet yönetimleri, yoğun bir şekilde eğitim programları belirlemekte ve nitelikli insan gelişimine odaklanmaktadırlar. Fakat bu süreçte, mesleki eğitim konusu da büyük bir önem arz etmektedir ve nitelikli çalışan istihdamı açısından değerli bir uygulamadır. Ülkelerin ulusal ekonomilerinin kalkınması adına gereken bireylerin istihdamı adına mesleki eğitim, son derece belirleyici olmaktadır ve işletmeler, mesleki eğitim süreçlerinde, artık eskisinden fazla önem vermektedirler (Bınıcı ve Arı, 2004, s. 384).

Mesleki Eğitim
Mesleki Eğitim

21. yüzyıl, artık işletmelerin nitelikli çalışan istihdam etmeleri konusunda zorunlulukları ortaya koyarken, teknolojinin iş dünyası içerisindeki yeri de giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Bu noktada, teknolojinin gelişimi ve insanın gelişimini aynı anda sağlamak adına, çalışanların mesleki eğitim düzeylerinin arttırılması büyük bir önem kazanmaktadır. Bu nedenle de gerek işletmeler çalışanları için gerekse de çalışanların kendileri için çeşitli mesleki eğitim programlarına katılmaktadırlar (Yörük, 2002, s. 299). Bu noktada mesleki eğitimin sadece işletmelerin çalışanları için tasarladıkları bir süreç olmadığı, aynı zamanda çalışanların kendileri için de tasarlamalarının mümkün olacağı bir süreç şeklinde değerlendirildiği anlaşılmaktadır.

Küresel anlamda rekabet ortamının giderek yaygın bir hale geldiği iş dünyasının mevcut şartları göz önünde bulundurulduğunda, işletmeler ve çalışanlar, bu durumu farklı açılardan ele almakta ve bu şekilde de çalışan kimliğinin daha rekabetçi bir hale getirilmesine çalışılmaktadır. Özellikle gelişmiş ülkelerde, sadece örgün eğitim süreçlerinin sağladığı faydalara odaklanılmamakta, aynı zamanda, mesleki anlamdaki eğitim süreçlerinin muhtemel getirileri neticesinde, bu eğitim süreçlerinin sağlayabileceği mutlak ve mümkün faydalara odaklı çabaların sarf edildiği gözlemlenmektedir (Korkmaz, 2015, s. 38).

KAYNAKÇA

Bınıcı, H. ve Arı, N. (2004). Mesleki ve Teknik Eğitimde Arayışlar. GÜ Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 24(3), 383-396.

Korkmaz, M. (2015). Türkiye’de Mesleki Eğitim. İTO AR-GE Bülteni, (Ocak-Şubat 2015), 38-42.

Yörük, S., Dikici, A. ve Uysal, A. (2002). Bilgi Toplumu ve Türkiye’de Mesleki Eğitim. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 12(2), 299-312.

ICF Onaylı Sertifika programlarımız ile ilgili daha detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.

Koçluk Merkezi ICF’in en üst Program onayı olan ACTP (AccreditedCoaching Training Program)  program sağlayıcısıdır.

Bize Ulaşın