Pozitif Düşünce: Koçluk Yardımıyla Olumlu Zihinseti Oluşturma

“Kötümser her fırsatta zorluk görür; bir iyimser, her zorlukta bir fırsat görür.”

Winston Churchill

Bardağın boş tarafını mı yoksa dolu tarafını mı görme eğilimindesiniz? Muhtemelen bu soruyu birçok kez duymuşsunuzdur. Cevabınız doğrudan olumlu düşünme kavramı ve hayata olumlu veya olumsuz bir bakış açısına sahip olup olmadığınız ile ilgilidir.

Pozitif düşünce, insanları neyin mutlu ettiğini ve tatmin ettiğini araştırmaya adanmış bir alt alan olan pozitif psikolojide önemli bir rol oynar. Hayatın zorluklarına olumlu bir bakış açısıyla yaklaşmak anlamına gelir.

Genellikle belirsizlikler ve karmaşıklıklarla dolu bir dünyada, olumlu bir zihniyet geliştirmek sadece geçici bir trend değildir; zorluklarla baş etmemizi, fırsatları kucaklamamızı ve amaç ve tatminle dolu bir hayat yaratmamızı sağlayan bir beceridir.

Bu yazıda, kişisel gelişimde pozitif düşünme kavramını ve koçluğun bireylerin pozitif bir zihniyet geliştirmesine nasıl yardımcı olabileceğini keşfedeceğiz. Ayrıca olumlu bir tutuma sahip olmanın faydalarını tartışacağız. Koçluğun hayata karşı olumlu bir bakış açısı geliştirme ve sürdürme yolculuğunda nasıl yol gösterici bir ışık görevi gördüğünü keşfedeceğiz.

Pozitif Düşünce
Pozitif Düşünce

Pozitif (olumlu) düşünce nedir?

Pozitiflik her zaman sadece gülümsemek ve neşeli görünmek anlamına gelmez, ancak pozitiflik daha çok kişinin hayata genel bakış açısı ve hayatta iyi olan her şeye odaklanma eğilimi ile ilgilidir.

Pozitif düşünme, olayların olumlu yönlerine odaklanma ve durumlarda ve insanlarda en iyiyi arama uygulamasıdır. Olayların olumlu yönlerine odaklanma ve durumlarda ve insanlarda en iyiyi arama pratiğidir. Hayatın zorluklarına olumlu bir bakış açısıyla yaklaşmayı ve olumsuz düşünceleri daha olumlu düşüncelerle yeniden çerçevelendirmeyi içerir.

Pozitif düşünme, sorunların varlığını görmezden gelmek veya inkâr etmek anlamına gelmez, daha ziyade, içinde bulunduğunuz durumun en iyisini yapmakla ilgilidir.

Pozitif bir düşünür, zorlukların faydalarını veya parlak yanlarını bulur ve işlerin yolunda gitmesini bekler. Olumlu bir tutuma sahip olmak, iyimser bir bakış açısına sahip olduğunuz anlamına gelir. İyimser bir tutum, umudunuz olduğu anlamına gelir. Yani işlerin iyi gideceğine ve sonunda başarıya ulaşacağına inanırız.

Pozitif düşünme, her daim her koşulda ve durumda olumlu bir yaklaşım sergilememiz, çözümler aramamız ve onları bulmayı beklememiz anlamına gelir. Sorunları görmezden gelmiyoruz, ancak onlarla ilgili olarak yakınmak, şikâyet etmek veya onların bizi ezmesine izin vermek yerine, aktif olarak onların üstesinden gelmenin yollarını arıyoruz. Tutarlı bir şekilde hayatımızın sorumluluğunu alıyoruz, çünkü hayatımızın nasıl ilerlediğinin kontrolünün bizde olduğunu anlıyoruz.

Pozitif düşüncelerin olumlu etkileri nelerdir?

Pozitif düşünmeyi alışkanlık haline getirmeyenler bardağın dolu tarafını değil, boş tarafını görürler. Sahip olduklarına şükretmek yerine sahip olmadıklarına odaklanırlar. Düşüncelerinin ön planda olduğu şey, neyin doğru gittiğinden çok neyin yanlış gittiğidir.

Olumsuz duygu ve düşünceler, beyin aktivitenize ve seçim yapma yeteneğinize sınırlamalar getirir. Korku gibi yıkıcı bir duyguyla karşı karşıya kaldığınızda, korktuğunuz şeyden başka pek bir şey düşünemezsiniz. Bu, tehlikeli bir durumda olduğunuzda ve güvende olmak ve sağlığınızı korumak için içgüdüsel olarak bundan kaçmayı düşündüğünüzde yardımcı olabilir. Ancak korku, alay edilmekten, reddedilmekten veya başarısız olmaktan korktuğunuz için hayatınızı tamamen değiştirebilecek yeni bir şey denemenizi engellediğinde zararlıdır. Aynı şey öfke, kıskançlık, üzüntü, yalnızlık, sıkıntı, suçluluk, hayal kırıklığı ve diğer olumsuz duygular için de geçerlidir.
Zarar verici bir tutumun bir başka işareti de, bunu destekleyecek herhangi bir gerçek olmadan en kötüsünün olacağını tahmin etmektir. Tüm dünyanın size karşı olduğunu ve başınıza iyiden çok kötü şeylerin geldiğini hissedebilirsiniz.

Günün sonuna geldiğinizde ve başınıza gelen olumsuz olayları saplantı haline getirdiğinizde, ancak sahip olduğunuz tüm olumlu deneyimleri filtrelediğinizde, zararlı bir tutumun hayata bakışınızı kontrol etmesine izin vermiş olursunuz.

Olumsuz düşünceler ilerlememizi engeller ve olumsuz bir bakış açısına sahip olmak mutlu olmamızı engeller. Hem fiziksel sağlığınızı hem de zihinsel sağlığınızı etkiler. Karamsar tutumlar size daha fazla olumsuzluk çeker. Şikayet etmek, alaycı olmak, güvenmemek ve suçlamak, hayal kırıklığı yaratan şeylerin size gelmeye devam etme olasılığını artırır. Bu nedenle kötümser bir bakış açısının belirtilerini fark ederek olumsuz bir düşünceyi olumluya çevirmek yaşamımızın mutlu, refah içerisinde olması açısından çok önemlidir.

Peki, olumlu bir zihniyeti, düşünce yapısını, genel olarak olumlu bir tutumu nasıl tanırsınız? Olumlu tutumları olan insanlar sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olma eğilimindedir. Daha çok gülümserler, etrafta olmaktan daha hoşturlar ve baskı altında daha sakindirler.

Pozitif Düşünce
Pozitif Düşünce

Becerilerimizi ve kişisel kaynaklarımızı geliştirmenin yanı sıra, olumlu bir zihniyet geliştirmenin daha iyi genel sağlık, stresle daha iyi başa çıkma yeteneği ve daha fazla refah dahil olmak üzere başka birçok faydası vardır.

Pozitif düşünce tarzı kişisel gelişim için çok önemlidir. Kişisel gelişim, hayatın çeşitli yönlerinde kendini geliştirmeyi içeren bir yolculuktur. Kişisel gelişimin temel bileşenlerinden biri olumlu bir zihniyet oluşturmaktır. Pozitif düşünme, olayların olumlu yönlerine odaklanma ve durumlarda ve insanlarda en iyiyi arama uygulaması olarak kişisel gelişimin önemli bir yapıtaşını oluşturur.

Olumlu bir bakış açısına sahip olduğumuzda, harekete geçmek, stres ve zorluklarla başa çıkmak, daha yaratıcı düşünmek ve problem çözmede daha iyi donanımlı oluruz. Daha olumlu bir bakış açısına sahip biri genellikle yeni şeyler denemeye isteklidir. Daha yüksek özgüvenleri vardır, iyi bir kahkaha atmayı severler ve her durumun olumlu yanını, çözüm odaklı parçasını görmeye çalışırlar. İyimserler, zihinlerini ne istedikleri üzerinde tutarlar ve onu elde etmenin yollarını aramaya devam ederler. Hedefleri konusunda netler ve er ya da geç bu hedeflere ulaşacaklarından eminlerdir.

Daha pozitif düşüncelere sahip insanlar, daha iyi başa çıkma becerilerine sahiptir ve daha sık egzersiz yapmak ve daha sağlıklı beslenmek gibi şeyler yaparak stresi nasıl daha iyi yöneteceklerini bilirler.

Pozitif düşünürler insanlara karşı her zaman naziktirler ve kendileri veya başkaları hakkında olumsuz konuşmazlar. Üstelik olumlu bir bakış açısı bulaşıcıdır ve olumlu bir bakış açısına sahip insanlar bunu çevrelerindekilerle paylaşmaktan kendilerini alamazlar.

Sonuç olarak özünde pozitif düşünceler, tatmin edici ve anlamlı bir yaşam geliştirmek için bir katalizör görevi görür. Zorlukları veya sorunları ortadan kaldırmasa da, bireyleri hayatın iniş ve çıkışlarında zarafet, dayanıklılık ve olumlu sonuçlar yaratma yeteneklerine sarsılmaz bir inançla yönlendirmek için zihinsel araçlarla donatır.

Koçluk, negatif düşüncelerle mücadelede nasıl yardımcı olabilir ve pozitif düşünceyi nasıl destekler?

Olumlu bir zihniyete sahip olmak, olumlu düşünmeyi bir alışkanlık haline getirmek, sürekli olarak umut ışığını aramak ve kendinizi içinde bulduğunuz herhangi bir durumdan en iyi şekilde yararlanmak anlamına gelir. Olumlu bir zihniyet geliştirmenin gücü, salt iyimserliği aşar; kendimizi, zorluklarımızı ve çevremizdeki dünyayı nasıl algıladığımızı yeniden şekillendirebilecek temel bir değişimdir. Olumlu bir zihniyet geliştirmek zaman ve çaba gerektirir, ancak genel refahınıza ve yaşam kalitenize getirdiği faydalar buna değer.

Koçluk, olumsuz düşüncelerle mücadele etmek ve pozitif düşünceleri teşvik etmek için etkili bir araçtır. İşte koçluğun yardımcı olabileceği bazı yollar:

Pozitif hedefler belirler

Koçlar, danışanlarının değerleri ve güçlü yönleriyle uyumlu, pozitif ve ulaşılabilir hedefler belirlemelerine yardımcı olur. Bu, danışanların başarmak istedikleri şeye odaklanmalarına ve gelecekleri hakkında daha olumlu bir bakış açısı geliştirmelerine yardımcı olabilir.

Farkındalığı teşvik eder

Bir koç, danışanlarının olumsuz düşünce ve davranışlarının daha fazla farkına varmalarına yardımcı olabilir. Danışanlar olumsuz düşünceleri neyin tetiklediğini belirleyerek, olumlu büyümeye ve olumsuz düşünce kalıplarını ortadan kaldırmaya yönelik stratejik bir eylem planı oluşturabilirler.

Destek sağlar

Koçlar, danışanların olumsuz düşünceleri daha olumlu düşüncelere dönüştürmelerine yardımcı olmak için destek ve rehberlik sağlayabilir. Danışanların baskın inançları keşfetmelerine, hedefleri, zorlukları ve gerekli sonuçları ile ilgili iç eleştirmeni ve kendi kendini sabote eden davranışları belirlemelerine yardımcı olabilirler.

Pozitif Düşünce
Pozitif Düşünce

Kişisel gelişimi teşvik eder

Koçlar, danışanların zihinsel ve fiziksel esenlikleri için çok önemli olan kişisel bakıma öncelik vermelerine yardımcı olabilir. Danışanlar fiziksel ve zihinsel olarak gelişimlerine dikkat ederek ellerinden gelenin en iyisini yapabilir ve olumsuz düşüncelerle mücadele edebilirler.

Olumlu görselleştirmeyi kullanır

Koçlar, hedeflerine ulaştıklarını ve olumlu sonuçlar yaşadıklarını hayal ettikleri olumlu görselleştirme egzersizleri yoluyla danışanlarına rehberlik edebilir. Bu, danışanların daha olumlu bir zihniyet geliştirmelerine ve hedeflerine ulaşmak için motivasyonlarını artırmalarına yardımcı olabilir.

Hesap verebilirlik sunar

Koçlar, danışanlarını olumlu düşünmeye doğru ilerlemelerinden sorumlu tutabilir. Danışanların hedefler belirlemelerine ve ilerlemelerini takip etmelerine yardımcı olabilirler, bu da onları pozitif düşünmeye devam etmeleri için motive edebilir.

Koçlar, bu teknikleri koçluk uygulamalarına dâhil ederek, danışanlarının daha olumlu bir zihniyet geliştirmelerine ve genel refahlarını iyileştirmelerine yardımcı olabilir. Özetle koçluk, kişiselleştirilmiş rehberlik, özel stratejiler ve olumsuz düşüncelerle mücadele etmenizi ve olumlu düşünmeyi benimsemenizi sağlayan destekleyici bir ortaklık sağlar. Bu işbirlikçi süreç sayesinde, yaşamınızı ve kişisel gelişim yolculuğunuzu zenginleştiren kalıcı bir pozitif zihniyet geliştirebilirsiniz.

ICF koçlarından destek almak için Koçluk Merkezi ile iletişime geçebilirsiniz.

Koçluk Merkezi ICF’in en üst Program onayı olan ACTP (AccreditedCoaching Training Program)  program sağlayıcısıdır.

Bize Ulaşın