LİDER vs YÖNETİCİ-II

Yönetici Kavramı

Yönetim mekanizmasının işleyişi açısından bir lider konumundaki bireye fazlasıyla ihtiyaç duyulmaktadır. Buna göre yönetim, sadece iyi bir yönetim mekanizması ve disiplinli bir yönetim sisteminden geçmemekte, tepede bulunan, nitelikli bir bireyin ya da zümrenin varlığına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ihtiyaç, yönetim anlayışının yerleşik olması, başarıya ulaşması ve bunun sonucunda da mümkün olduğunca nitelikli olarak görev yerine getirilmesi zorunluluğundan ortaya çıkmaktadır. Kaçınılmaz olarak da yönetilen ya da yönetilecek olan kesim, sürecin en tepesinde yer alan bir liderlik anlayışının varlığını kaçınılmaz, hatta kendilerinin doğru şekilde yönlendirilmesi adına bir zorunluluk olarak görebilmektedirler.

Bir yönetici, kaynak yönetimi açısından dikkatli olarak hareket etmesi gereken, bu dikkate uygun olarak elindeki kaynakları çevresinin çıkarlarını da ön planda tutacak şekilde sürece yön vermesi gereken önder durumundaki role verilen adı ifade etmektedir. Yönetici, çevresini, birbirlerine uyumlulukları olacak şekilde seçmek, bir araya getirmek ve çalıştırmak zorunda olan taraf olarak görülmektedir. Bu şekilde yöneticinin birleştirici ve bütünleştirici karakteri ortaya çıkmaktadır (Canbolat, 2016, s. 5).

Yönetici Kavramı
Yönetici Kavramı

Yönetici, klasik bir anlayışın eseri olarak ortaya çıkmakta ve genel olarak da etrafındaki kesimleri kendi otoritesi ile yönetme gücüne sahip olmaktadır. Fakat zaman içerisinde değişen şartlar neticesinde, yönetici profilinde de bazı değişiklikler olmuş ve yönetici kavramı, çevresinin getirilerine ve çevresel şartlara göre değişiklik göstermeye başlamıştır. Bu açıdan bakıldığında yönetici, artık sadece belirli bir rutinin parçası ya da söz konusu rutinin başındaki isim olarak nitelendirilemeyecektir; artık bir yönetici, tepesinde bulunduğu mekanizmanın lideri konumundadır. Klasik olarak gerçekleştirilen ve bugün şartlarına uyumluluğu bulanan lider tipi bazında değerlendirildiğinde yönetici, formal olup olmamasına bakılmaksızın, bir örgütsel yapının içerisinde tepe noktada bir konumu işgal eden, birden fazla bireyin uygulamalarından, faaliyetlerinden, çalışmalarından ve tutum ile davranışlarından sorumlu olan, bu yönlendirme yetkisi olan bireyi ifade etmektedir (Uçkun, Latif ve Öztürk, 2013, s. 37).

Bugünün yönetici modeline bakıldığında ise karşılaşılan tabloda, yöneticinin yenilikleri yakından takip eden, gelişime açık, sorun çözme kabiliyetine sahip ve buluna birlikte de çevresinin de bu şekilde hareket etmesi konusunda istekli ve nitelikli olan birey konumundadır. Bir başka deyişle yöneticinden, içerisinde bulunduğu şartlara güçlü bir şekilde uyum sağlaması beklenmekte ve kendi uyumluluğunu çevresinde, kendisi ile birlikte hareket eden ve kendisinin sorumlu olduğu kesime de aşılaması beklenmektedir (Aka, 2015, s. 26). Yöneticiler, temel olarak değerlendirildiğinde, kendisi ile birlikte hareket eden bireyleri, önceden kendisinin ya da söz konusu bireyler ile kararlaştırılmış hedeflere göre hareket etme konusunda teşvik eden bireylerdir. Bir yöneticinin başarısı, bu ne denli başarabilme yeteneği olduğu ile doğrudan ilintilidir. Bu noktada da yönetici, öncelikle kendisini tanıyan, bilen, daha sonrasında da çevresini tanıyan, bilen ve onlardan ne istediği konusunda fikri olan kişidir (Ay ve Karadal, 2003, s. 39).

KAYNAKÇA

Ay, Ü. ve Karadal, H., Yönetici Yaşam Biçimleri ile Yöneticinin Etkinliği ve İş Tatmini Arasındaki İlişki: Tekstil, Çimento, Sigorta Ve Gıda Sektöründe Bir Araştırma, Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Sayı: 20, 2003, ss. 39-55.

Canbolat, S. G., Yöneticilerin Liderlik Tarzlarına İlişkin Çalışan Algıları, ÇEDAŞ Grup Şirketleri Örneği (Çorumgaz, Sürmeligaz, Kargaz), Yüksek Lisans Tezi, Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2016.

Uçkun, C. G., Latif, H., ve Öztürk, Ö. F., İşletmelerde Yönetici Adayı Havuzu Yöntemiyle, Yönetici Adaylarının Belirlenmesi (THY Uygulaması), Electronic Journal of Vocational Colleges, Aralık 2013, ss. 36-46.

ICF Onaylı Sertifika programlarımız ile ilgili daha detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.

Koçluk Merkezi ICF’in en üst Program onayı olan ACTP (AccreditedCoaching Training Program)  program sağlayıcısıdır.

Bize Ulaşın