KOÇLUK İLİŞKİSİ

” KOÇLUK İLİŞKİSİ”

 KOÇLUK İLİŞKİSİ

Koçluk bir metodoloji olmaktan çok kendine has bir ilişkidir. Öğrenilmesi gereken teknikler ve kullanılabilecek çok çeşitli araçlar vardır, fakat etkili koçluk sanatı, koçun ilişki unsuru çerçevesinde çalışabilme kabiliyetinden gelmektedir.

Her insan farklıdır, birbirinden farklı durumları, farklı hedefleri ve değişim arzuları, farklı kabiliyetleri, ilgileri hatta farklı kendini sabote etme alışkanlıkları vardır. Yüzeysel bir şekilde ve çok genel olarak insanların peşinden koştukları odaklar üzerine bir şeyler söyleyebiliriz (kariyer değişimi, hayattaki geçişler, performans artırma, sağlık ve sağlık konuları).

Bir de buna, müşterilerin neyin onlar için önemli olduğunu açıklığa kavuşturdukça, onları motive eden şeylere doğru indikçe ve sonuçlar üretmeye başladıkça (harekete geçme ve öğrenme) hedeflerinin değiştiği gerçeğini de ekleyelim. Standart teşhisler ve toplu bir şekilde tanımlanmış koçluk çözümleri içeren evrensel bir başvuru rehberi yoktur. Koçluk yapısı dinamiktir.

Bu, koçluğun temel özelliklerinden biri olmakla beraber bir değişim aracı olarak gücünün sebebidir. Koçluk kişiseldir, değişim için benzersiz, güçlendirilmiş bir ilişki yaratır.

Koç ve müşteri, eşit ama farklı rollere sahiptirler. Onlar ilişkide aktif, öyleyse bir bakıma yaratıcılar ve işbirlikçilerdir. Bu, yaşam koçluğunun temel taşlarına bir kez daha göz attığımızda daha mantıklı geliyor:

  1. Müşteri doğuştan yaratıcı, becerikli ve bir bütündür. Öyleyse müşteriler tabi ki tam sorumluluk sahibi olacaklar, katkıda bulunacaklar ve otoriteye sahip olacaklardır.
  2. Gündem, müşteri tarafından belirlenir; müşteriler ne üzerine çalışmak istediklerini bilirler.
  3. Koçlar, o an içinde dans etmek konusunda beceriklilerdir. Bu, müşterilerin gündemi belirlediği yaklaşımını göz önüne aldığımızda özellikle önemli bir kabiliyet hatta bir beklentidir. Koçlar müşterilerini desteklemek için koçluk sürecini, gitmesi gereken tarafa doğru yönlendirirler.
  4. Koçluk süreci, müşterinin hayatının herhangi bir alanını ele alabilir, müşteriler bunu seçme konusunda yetkilendirilmiştir.

kocluk iliskisi

Bu ilişkiyi bir üçgen şeklinde resmedebiliriz (bkz. Şekil ). Koç, koçluk ilişkisine güç verir. Müşteri de koçluk ilişkisine (koça değil) güç verir. Müşteriler bunun karşılığında hayatlarının ve verdikleri kararların kontrolünü ele almak için ilişki tarafından güçlendirilirler. Bu şekilde, ilişkinin tüm gücü müşteriye hizmet etmek için oradadır.

Aslında koç, “ben güçlüyüm”den “koçluk ilişkisi güçlüdür”e geçiş yapmak zorundadır. Güçlü koçluk yapmak güçlü bir koç olmakla ilgili değildir; müşterinin hissettiği güçle ilgilidir.

Koçluk ilişkisinin, müşterilerin hayatlarındaki güçlüklerle başa çıkabilmek için ihtiyaç duydukları enerji kaynağına ulaşabildikleri bir yeniden dolum alanı olduğunu hayal edin. Enerji düzeyi düşük ise, işi bitiremezler. Güç doğrudan koçtan değil, ilişkiden gelir.

Güç, müşterinin arzu ve motivasyon şeklinde ortaya koyduğu enerji ile koçun sorumluluk, beceriler ve insani değişimleri anlama kabiliyeti şeklinde ortaya koyduğu enerjinin bir sinerjisidir.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Koçluk Merkezi ICF’in en üst Program onayı olan ACTP (AccreditedCoaching Training Program)  program sağlayıcısıdır.

Bize Ulaşın