Koçluk Biçimi

“Koçluk Biçimi”

KOÇLUK BİÇİMİ

Geçen yıllar  boyunca, bir meslek ve uygulama olarak koçluk sayısız farklı biçimde gelişmiş, koçluğun ve koçluk tekniklerinin kullanıldığı ortamlar giderek çeşitlendirilmiştir. Bugün, evden  çalışan  koçlar  olduğu  gibi,  kurumlardan  tutun  şirketlerdeki  bölümlere  kadar her yerde çalışan koçlar bulabilirsiniz. Bazı koçlar kurumlarda koçluğun yanı sıra başka sorumlulukları da yerine getiren bir çalışan olarak bulunmaktadır. Diğerleri koçluğu, sürekli uygulama desteği ve takibi sağlamak adına, danışmanlıkla birleştirmektedir. Çoğu koç, bireysel müşterilerle çalışmayı tercih etmektedir. Bazıları takımlarla, ilişkide olan insanlarla ya da organizasyonel sistemler ile çalışmak üzerine uzmanlaşmaktadır. Koçluk bugün global bir halde gelmiştir. Koçlar ve müşteriler çok farklı demografik kategorileri kapsarlar;

Yaş, gelir, eğitim, etnik köken, iş pozisyonu. Çoğu koç özel bir ilgi ya da kariyer alanında uzmanlaşır ve CEO’lar, göçmenler ve gurbetçiler, sanatçı ve müzisyenler, ebeveynler ve çocukları ile çalışmaya odaklanır.

Koçluk

Koçluğun yapıldığı ortam da aynı şekilde çok çeşitlidir. Çoğu koç, birçok alternatif olmasına rağmen müşterileriyle düzenli olarak, genelde haftalık, telefon görüşmeleri vasıtasıyla çalışırlar. Bazı koçlar ve müşteriler, müşterinin mekanında, koçun ofisinde veya dışarıda bir yerde olsun bizzat görüşmeyi tercih ederler. Koçlar müşterileriyle, üç ay, altı ay veya bir yıl gibi belli bir süre için anlaşabilirler. Bazıları ise devamlı, sınırlandırılmamış ilişkiler kurabilirler. Koçluk görüşmeleri yönetim kurulu odalarında, apartman dairelerinde ve dağ evlerinde gerçekleştirilebilir.

Bu çerçevede koçlar, koçluk eğitim ve tecrübelerini ve çok çeşitli araçları ve değerlendirme araçlarını ortaya koyar. Koçların hayal güçleri ve müşterilerin ilgilerine bağlı olarak bu formlar ve ortamlar devamlı değişir. Yine de koçluk hangi şekilde yapılırsa yapılsın, koç ve müşteri güvenli ve cesaret verici bir çalışma ortamı yarattığı ve çalışma ortaklıklarını bilinçli bir şekilde tasarladığı zaman koçluk en etkili hale gelecektir.

KOÇLUK ORTAMI

Karşılıklı anlaşma ve anlayış rahat bir çevrede oldukça kolaydır. Bu sebepten dolayıdır ki koçluk odanızın olabildiğince rahat olması önemlidir. Odanız ne çok sıcak ne çok soğuk olmalı, çok fazla gürültülü olmamalı, çok fazla kalabalık tıkış tıkış olursa hem sizin hem de danışanınızın dikkati dağılabilir ve düşüncelerinizi toparlamanız zor olur. Bu arada çalan telefonları, e- postaların, ziyaretçilerinizin seans esnasında sizi ve danışanınızı rahatsız etmemesini sağlayın. Seansınızda cep telefonunuzu kapalı tutun. Danışanınız mekanın sizin olduğu kadar kendisinin de olduğunu hissetsin. Kıyafetleriniz ve kişisel bakımınız müşterilerinizi etkiler. Mümkün olduğu kadar sade, zarif,  bakımlı ve bir o kadar da rahat giyinin. İnsanları görünüşünüz ile karşılar fikirleriniz ile uğurlarsınız. Kıyafetleriniz ve görünüşünüz ile yargılanırsınız. Yüzeysel olsa da durum çoğunlukla böyledir. O yüzden itina göstermelisiniz. Eğer kurumsal bir firmada yöneticilere koçluk seansı yapıyorsanız o zaman takım elbise giymeniz gerekebilir. Diğer yandan çok sayıda farklı müşteriye yaşam koçluğu yapıyorsanız o zaman sizin resmi giyinmeniz karşınızdaki kişilerin kendilerini rahatsız hissetmelerine neden olabilir.

Bu arada üst yöneticilere koçluk yaparken koçluk seansı sırasında onları kendi iktidar mevkilerinden uzaklaştırmak önemlidir. Emir ve komutanın kendilerinde olduğu her zamanki bürolarında her zamanki koltuklarında oturdukları zaman kendilerini görevde hissederler ki bu da koçluk seansını zorlaştırır.

En temelde bir koçluk toplantısı, bir koç ve diğer bir kişi veya bir koç ve iki ya da daha fazla kişi (takım, ortaklık ve sistem koçluğunda) arasındaki bir görüşmedir. Fakat bu görüşme olağan, gündelik konuşmalardan farklıdır. Etkili bir koçluk görüşmesi önemli olanın merkezine iner. Müşteriyi, tercihlerini netleştirme ve değişiklikler yapma konusunda destekleyecek şekilde tasarlanmış odaklı ve konsantre görüşmedir. Bu görüşmenin yapıldığı ortam bu yüzden çok önemlidir.

Ortamdan  olarak,  hem  fiziksel  ortam  hem  de  temel  kurallardan,  beklentilerden  ve anlaşmalardan oluşan ilişki ortamıdır. Yaşam koçluğunda, verimli bir koçluk ortamının iki ana özelliğinden bahsederiz;

  1. Müşterilerin almaları gereken riskleri alabilecekleri kadar güvenli olması,
  2. Müşterilerin hayatlarına ve verdikleri kararlara motivasyon, merak ve yaratıcılıkla yaklaşabilecek kadar cesaretlendirici olması.

Ayrıca “güvenli”, “rahat” anlamına gelmek zorunda değildir. Köklü değişim, rahatsızlık verici olabilir; ancak yine de bu deneyimin güvenli olmasını sağlayabilecek yollar vardır. Zirveye ulaşmak için sarp kayalıklara tırmanan dağcı gibi, müşteriler de süreci yorucu ve korkutucu bulabilirler. Ancak iplerini tutan ve güvenliklerini sağlayan diğer dağcılar gibi bir ekiple beraber olduklarını bilirlerse, bu tırmanmaya devam etmek için onlara güven verir.

Bir ortamın güvenli ve cesaret verici olduğunu karakterize eden belli özellikler vardır. Bu özellikler koçluk ilişkisinde “kap” olarak adlandırılabilecek ortama şeklini verirler.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Koçluk Merkezi ICF’in en üst Program onayı olan ACTP (AccreditedCoaching Training Program)  program sağlayıcısıdır.

Bize Ulaşın