ÖĞRETMENLİK KAVRAMI AKIL HOCALIĞINA DÖNÜŞECEK

“ÖĞRETMENLİK KAVRAMI AKIL HOCALIĞINA DÖNÜŞECEK” Bundan yaklaşık tam 4 yıl önce Nisan 2016 tarihinde Dünyanın en zeki insanları arasında gösterilen, kuantum fizikçisi ve Dünya’ca ünlü FuturistProf. Dr. MichioKaku, 4. Uluslararası Eğitim Forumu’ndayakın gelecekte yaşanacak teknolojik gelişmeler ışığında geleceğin dünyasını  paylaşmıştı.

Forumda Prof. MichioKaku: İnsanlık için çok önemli gelişmeler olacak! Sözleri ile dikkat çekmişti.

Screenshot 4

O tarihte yaptığı konuşmada gelişen teknolojinin eğitimde de çığır atlatacağına dikkat çekmişti.

Forumda “Türkiye’nin Geleceğine İnanıyoruz: Geleceği Okuyoruz” teması altında, eğitimin değişen dünyadaki yeri, iş dünyasının eğitimden beklentisi ve eğitimin yeni teknolojiler ışığında şekillenen geleceğinin tartışıldığı etkinlikte  Prof. Dr. MichioKaku, başta eğitim olmak üzere, tıptan biyolojiye, medyadan finansa kadar birçok farklı alanda yakın gelecekte yaşanacak çok önemli değişimleri katılımcılarla paylaştı.

Screenshot 1

Prof. Kaku, teknolojinin bilgiye erişim olanaklarını sınırsız hale getirerek eğitimi geliştireceğini, öğretmenlerin de bu süreçte öğrenciler için birer rehber ve akıl hocası haline geleceğini söylemişti.

“ÖĞRETMENLİK KAVRAMI AKIL HOCALIĞINA DÖNÜŞECEK”

Teknolojinin eğitim üzerinde yaratacağı değişimlere de dikkat çeken MichiuKaku, uzaktan öğrenimin ve e-ders kavramının önemine de değinmişti.

Screenshot 2

Dünyanın en önemli üniversitelerinden MassachussetsInstitute of Technology’nin derslerinin e-ders yöntemiyle Pakistan’da mali durumu iyi seviyede olmayan öğrenciler tarafından indirilebildiğini hatırlatan Kaku, eskiden 600 öğrenciye ders veren bir öğretmenin bu yöntemle yüz binlerce öğrenciye ders verebilir hale geldiğini ifade etmişti.

Teknolojinin eğitimde öğretmenlerin yerini tamamen almayacağını söyleyen Kaku, “Teknoloji öğretmen kavramını ortadan kaldırmayacak ancak öğretmenin rolünü bir hayli değiştirecek. Pakistan’daki öğrenciler bu dersleri indirebiliyorlar fakat gerektiği seviyede ilerleyemiyorlar. Bunun sebebi onlara yol gösteren bir rehber, denetim, ev ödevi ve akran baskısı gibi kavramların olmayışı. Dolayısıyla okulu bırakıyorlar. Öğretmen işte bu nokta önemli bir role sahip. Artık ezberleme anlayışı olmayacak çünkü tüm bilgilere anında erişebilecekler. Öğretmenler artık öğrencilerini yönlendiren, onların gelişimini denetleyen akıl hocalarına dönüşecek. İşte geleceğin öğretmeni bu” ifadelerini kullanmıştı.

Screenshot 3

Evlerin duvarlarına yerleştirilecek akıllı duvar kağıtlarının internet bağlantısıyla tıp, hukuk ve eğitim gibi alanlarda tüm bilgileri anında ve etkileşimli olarak aktarabileceğinin altını çizen Kaku, doktorların ve avukatların da bu teknolojik devrim nedeniyle ortadan kalkmayacağını, rollerininse öğretmenlerde olduğu gibi danışman ve akıl hocalığı temelinde gelişeceğini vurgulamıştı.

Gelecekte okullar olacak mı peki?

Kaku “Hala okul yapıyor olacağız gelecekte” dedi ve ekledi; “Çünkü çocuklar sosyal öğrenen varlıklardır. Herşeyi internetten öğretmeye kalkarsanız yalnız kalan çocuk öğrenemez. Başkalarıyla iletişime girmeyen çocuk için bu çok kötüdür. O yüzden okullar devam edecek.

bir çocuk, hem internet dünyasından hem de sosyal çevreden kazanımlar elde etmeli diye düşünüyorum. Gelecekte tüm dersliklerde de 3 boyutlu imkanlar olacak, bunu da bilmeliyiz. ”

Gelecekte diplomalar ve üniversiteler için neler söylenebilir?

“Üniversite daha önemli olacak gelecekte. Diploması olmayanların maaşlarında bir tavan olacak ve bunu aşamayacaklar.”

“Gelecekte dersler gerçeğe dönüşecek”

Ünlü fütürist MichioKaku’nun gelecekte eğitimle ilgili söyledikleri de hayli çarpıcıydı; “Gelecekte dersler gerçeğe dönüşecek” diyerek bu konuda önemli bir saptama yaptı ve aslında bu günkü derslerin ne kadar ‘gerçek’ olduğu konusunu da bir kez daha tartışmaya açtı bir anlamda…

“Dünyadaki mevcut eğitim sistemi çocuklara, 1950 yılında nasıl yaşayacaklarını öğretmek konusunda gayet başarılı, ama yarına hazırlamıyor… Biz çocukları geleceğe hazırlamalıyız oysa. Ben fizik dersleri veriyorum mesela ama müfredat benden aslında sürekli dünün teknolojisini anlatmamı istiyor. Ama çocuklar geleceğe ait.”

“E-dersler bugünün yeni teknolojisi ancak yapılan araştırmalar gösteriyor ki bu alanın en büyük sorunu derslerin yarım bırakılması… Çünkü öğrenci kendi başına motive olamıyor ya da motivasyonunu sürekli kılamıyor. Bu derslerde öğrencilerin yanına akıl hocaları gelmeli. İşte gelecekte de biz bunu görüyoruz. Mentorluğun önemini bugünden geleceğe vurgulamaya devam etmeliyiz. Herkesin bir rol modeli olmalı. Benim de vardı; Albert Einstein. Öldüğü günü dün gibi hatırlıyorum. Masanın üzerinde yarım kalan bir kitap duruyordu; “Herşeyin Teorisi” kitabı. Bu kitabı gördüğüm anda bu kitabı tamamlamak ve bir parçası olmak istedim.”

Görünen o ki gelecekte çok şey dijitalleşecek, peki mentörlüğün de dijitalleşmesi mümkün mü?

Kaku bu soruyu da şöyle yanıtladı; “Bilgisayarlar sadece hesaplamayı hızla yapan makinelerdir. İnsanların mantığını anlayamazlar. Dijital varlıklar kalıbı tanımaz, masayı anlamaz mesela. Kare olarak, üçgen olarak görür. Anlamlandıramaz. Ayrıca tahmin edersiniz ki robartlar şaka yapamazlar, duyguları olamaz… Sağduyu da yoktur robortlarda. Hiç bir kitapta yazmayan ama sağ duyuyla bildiğimiz şeyleri robotlar bilemeyecektir. Bu nedenle kendini tekrarlamayan meslekler; öğretmenlik, bahçıvanlık, inşaat işçiliği gibi, yerini asla robotlara bırakamaz. Ya da en azından öğretmenlik mesleği mentor olarak daha uzun yıllar devam edecek diyebiliriz… Öğrenciye lider olmayı yine biz öğreteceğiz çünkü robotların yaratıcılıkları yok, olmayacak da…”

Gelecekle ilgili yorumlarını yaparken bugünün cümleleriyle, bugünü anlatırcasına kendinden emin konuşan Kaku “Gelecekte bilgisayar kelimesi de yok olacak, internet kelimesi de… Her on yıl da bir böyle devrimlere hazırlıklı olmalıyız.” dedi.

Kaynak:

http://www.egitimveegitim.com/sempozyum_kongre_ve_paneller/1475-dunyaca_unlu_futurist_prof_dr_michio_kaku_meydan_okudu.html

https://www.sozcu.com.tr/2016/egitim/prof-michio-kaku-internetin-yerini-yakinda-beyin-netler-alacak-1168753/[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Koçluk Merkezi ICF’in en üst Program onayı olan ACTP (AccreditedCoaching Training Program)  program sağlayıcısıdır.

Bize Ulaşın