Koçluk Etkileşimi

“Koçluk Etkileşimi”

KOÇLUK SEANSLARINDA GİZLİLİK

Danışanınıza onun izni olmadan hiçbir şeyi üçüncü bir kişi ile tartışmayacağınızı açıkça bildirin. Eğer koçluk ücretini danışanınızın kendisi ödüyorsa bu hiç problem olmayacaktır. Eğer koçluk ücretini işveren ödüyorsa şirketi geri bildirim isteyeceği için o zaman durum karmaşık olabilir. Bu durumda dikkatli olmanız gerekir. Koçluğa başlamadan önce şirket ile bir görüşme yapın.

İyi bir koçu ‘çok iyi olmayan Koç’tan ayıran çok temel beceriler vardır, bu beceriler öğrenilebilir, geliştirilebilir.

Hepimiz belli seviyelerde yeteneklere sahibiz,

Örneğin: çok kolay uyum sağlamak gibi.  Etkin soru sorma gibi beceriler de öğrenilerek, pratik edilerek geliştirilebilir.

koçluk etkileşimi

Koç olmayı ciddi olarak meslek olarak düşünen herkesin her şeyden önce koçluğu ve aldıkları eğitimi çok ciddiye almaları gerekir.

Eğitim almamış veya standartların altında bir koç karşısındakine faydadan çok zarar verir.

Bazı beceriler vardır kullanılmadıkça unutulur.

Bir koçun bu becerileri aynı kas geliştirme egzersizleri gibi sürekli pratik etmesi gerekir.

KOÇLUK SEANSINDA DANIŞANIN BEKLENTİLERİNİN YÖNETİLMESİ

Danışanımızı koçluk görüşmesine hazır hale getirmemiz önemlidir. Öncelikle danışanımızın beklentisinin ne olduğunu öğrenmemiz gerekir. Bazı danışanlar kendilerine terapi yapılmasını beklerler. Kimileri ise karşısındaki koçlarının kendilerine ne yapması gerektiğini söylemelerini isterler. Siz bir koç olarak danışanlarınıza daha mutlu bir yaşamları olsun, hedeflerine ulaşsınlar ve değerlerini yaşasınlar diye onlar ile çalışmak için elinizden geleni yapacağınızı süreç ve sonuçların kendi ellerinde olduğunu açıklamalısınız. Çalışmalarınızda koçluk yolunda neler olduğunu izah edin ve  onlara daha sonra inceleyebilecekleri yazılı bir özet verin.

Ayrıca bazı danışanlar seans sırasında amaçsız hikayeler anlatarak sizi koçluk konusundan uzaklaştırtabilirler. Onlara seans sırasında bazen sözlerini kesebileceğiniz ile ilgili gerekli açıklamayı yapın. Koçluk görüşmesi danışanın şu anki memnun olmadığı payandalık yapan amaçsız hikayeleri anlatma yeri değildir. Sohbetin kendi çıkarlarına uymadığı yerlerde bazen sözlerini onlardan izin alarak kesebilirsiniz. Gerekli olduğunu hissettiğiniz herhangi bir müdahale için izin almanız yeterlidir.

KOÇLUKDA GÜVEN KAZANMA

Karşılıklı anlaşma ve anlayış çok çabuk kazanılır ve çabukta kaybedilir. Güven kazanma ise zaman alabilir. Karşınızdaki bireyin güvenini kazanmak için ilk seanstan itibaren bazı temel özellikleri göstermenizde fayda vardır. Bunlar;

  • Kendiniz olun. Ya olduğunuz gibi görünün ya da göründüğünüz gibi olun. Gerçekte olmadığınız biri gibi yada hissetmediğiniz bir şeyi hissediyormuş gibi davranmayın. Hiç kimse dört dörtlük mükemmel olmayabilir. Sizde karşınızdaki danışanınız gibi bir bireysiniz.
  • Samimi Olun. Sözünüzün arkasında durun. Bir şeyi yapacağınızı söylediğiniz zaman onu mutlaka yapın. Eğer her şeye rağmen yapamıyorsanız bunun mutlaka açıklayıcı bir nedeni olsun.
  • Yeterli olun. Sözlerinizi yerine getirin.
  • Dürüst olun. Gördüğünüz gerçeği söyleyin. Ne kendinizin ne de danışanınızın zamanını heba etmeyin. Bununla birlikte gerçeği daima saygılı ve yumuşak bir biçimde ifade edin. Eğer cevabını bilmediğiniz bir konu varsa bunu da kabul edin. Her şeyi bilmek zorunda değilsiniz. Bu sizi daha güvenilir kılacaktır.
  • Tutarlı olun. Tutarlılık demek sözleriniz ile eylemlerinizin birbiri ile uyumlu olması demektir. Tutarlı olursanız danışanınıza karışık mesajlar vermemiş olursunuz. Kendiniz ile ne kadar çelişik olursanız danışanınızın o kadar az işine yararsınız. Bu gibi durumlarda kendi kendinizin koçu olmak size yardımcı olacaktır.
  • Randevunuza sadık kalın. Çok önemli bir şey olmadığı sürece randevunuzu iptal etmeyin.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Koçluk Merkezi ICF’in en üst Program onayı olan ACTP (AccreditedCoaching Training Program)  program sağlayıcısıdır.

Bize Ulaşın