Hızlı Okuma Nedir

“Hızlı Okuma Nedir”

Hızlı okuma, adından da anlaşılacağı gibi, normalden daha kısa süre içinde daha çok şey okuyabilmek amacıyla yapılan bir okuma çeşididir. Bu yönüyle hızlı okuma, kendisinden bahsedildiği zaman dinleyenlerde daima tereddütlere yol açmakta ve tebessüm uyandırmaktadır. Buna “Bir metni normalden daha hızlı okumaya çalışırsak okuduğumuzu anlamakta güçlük çekeriz.” endişesi sebep olmaktadır.

Halbuki hızlı okuma bunların tamamen aksine, dikkatin ve anlama gücünün çok yüksek olduğu, zihnin son derece elâstik bulunduğu büyük disiplin isteyen son derece yorucu bir okuma şeklidir. Örnek olarak okuma hızını bir misline çıkaran bir okuyucunun anlama derecesine % l2’lik bir artış olduğu görülmüştür.

20aafb52 99d4 494d 825d 85a9325b6e10

Bir an için kendimizi bir otomobilin direksiyonunda farz edin. Saatte 30 km’lik bir hızla giderken, otonuzu kullanmada çok büyük bir dikkat harcamanız gerekmez. Rahatça çevrenizle ilgilenebilir, yanınızdaki kişiyle konuşabilirsiniz. Bir de otomobili 150 km, hatta daha yüksek bir hızla kullandığınızı düşünün. . Dikkatinizin çok daha yoğun olması gerekir. Bu durumda yorgunluğunuz elbette daha fazla olur.

Hızlı okuma gözümüzün kaslarını eğitmeyi, gözümüzün çevik görmesini, görme alanını genişletmeyi, okurken satırların üstünde serseri gibi dolaşan gözümüze daha etkin bir şekilde ritim kazandırma ve bütün bunlar ile görme artı algılama uyum sağlamayı amaçlar.

Bunun yanı sıra içten seslendirmeyi kaldırmak hızlı okumaya neden olur.

Önemli olan hızlı okumak değil, isterseniz ışık hızında okuyun. Hiçbir anlamı yoktur. Bu eğitimin temel hedefi daha hızlı ve etkin görme ve algılamadır. Kısacası bu program görsel algılama düzeyimizi geliştirerek okuma, algılama, anlama düzeylerimizi yükseltmeyi hedefleyen farklı bir teknik beceridir.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Koçluk Merkezi ICF’in en üst Program onayı olan ACTP (AccreditedCoaching Training Program)  program sağlayıcısıdır.

Bize Ulaşın